Κορονοϊός: Έως και 1.000 φορές πιο επικίνδυνοι για μετάδοση οι φορείς της μετάλλαξης Όμικρον - Οι περισσότεροι που κόλλησαν δεν το έμαθαν ποτέ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Ένας υπερμεταδότης που έχει μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, μπορεί να αποβάλλει γύρω του έως και 1.000 φορές περισσότερο ιικό RNA σε σχέση με τους φορείς των μεταλλάξεων Άλφα και Δέλτα του ιού, όπως διαπίστωσε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Γενικότερα όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσοι μολύνθηκαν από τις μεταδοτικές παραλλαγές Άλφα, Δέλτα και Όμικρον, αποβάλλουν σημαντικά περισσότερο κορονοϊό στο περιβάλλον τους, σε σχέση με τους φορείς άλλων παραλλαγών (αρχική Γουχάν, Βήτα, Γάμμα). Επίσης διαπιστώθηκε ότι όσοι κόλλησαν κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό τους (ακόμη και μετά από αναμνηστική δόση), συνεχίζουν να αποβάλλουν τον ιό στον αέρα, άρα να είναι μεταδοτικοί.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Ντόναλντ Μίλτον της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν υπάρχει ακόμη κανονική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το «Nature», μελέτησαν 93 ανθρώπους με κορονοϊό (διάφορες παραλλαγές), εμβολιασμένους και μη.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επί 30 λεπτά να μιλάνε, να φωνάζουν, να βήχουν ή να φταρνίζονται μπροστά σε μια συσκευή που συνέλεγε και μετρούσε τα σωματίδια του κορονοϊού που εξέρχονταν από τον οργανισμό τους. Ένας άνθρωπος με Όμικρον, που χαρακτηρίστηκε «υπερμεταδότης», βρέθηκε να αποβάλλει περίπου 1.000 φορές περισσότερο ιικό RNA σε σχέση με το μέγιστο επίπεδο που απέβαλαν όσοι είχαν μολυνθεί από Άλφα ή Δέλτα.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η αιτία αυτών των διαφορών παραμένει εν πολλοίς ένα μυστήριο, αλλά λογικά σχετίζεται με βιολογικούς παράγοντες, ενώ θα μπορούσε να παίζει ρόλο και η συμπεριφορά (π.χ. ο εν λόγω υπερμεταδότης έβηχε συχνότερα από τους υπόλοιπους).
Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι όσοι μολύνονται από τον κορονοϊό, αποβάλλουν μικρότερες ποσότητες ιικού RNA σε σχέση με όσους έχουν γρίπη. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι μελλοντικές παραλλαγές του κορονοϊού θα κάνουν τους ανθρώπους να αποβάλλουν ακόμη περισσότερα μολυσμένα σωματίδια.
Πάνω από τους μισούς που κόλλησαν δεν το έμαθαν ποτέ
Στο μεταξύ, νέα μελέτη που έγινε από τους ερευνητές του αμερικανικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού παροχής Υπηρεσιών Υγείας, Cedars-Sinai αποδεικνύει ότι σε ελέγχους που έγιναν σε περίπου 2500 υγειονομικούς και ασθενείς με διάφορά νοσήματα, αποδείχθηκε ότι το 56% είχε μολυνθεί από κορονοϊό αλλά δεν το γνώριζε.
«Περισσότεροι από ένας στους δύο ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από την Όμικρον δεν γνώριζαν ότι το είχαν κορονοϊό», δήλωσε η Susan Cheng, MD, MPH, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας για Υγιή Γήρανση στο Καρδιολογικό Τμήμα του Ινστιτούτου Smidt στο Cedars-Sinai και συγγραφέας της μελέτης.
Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο
Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού ενόψε και του ανοίγματος των σχολείων αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ.
Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία
Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι «θα είμαστε σε συνεννόηση όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του Αυγούστου, με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να δούμε πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι συνάρτηση της επιδημιολογικής εικόνας και η λογική μας και στα σχολεία, σαν λογική λέμε, είναι πάλι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς γίνεται».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είχαμε ένα πρωτόκολλο που πέρυσι λειτούργησε υποδειγματικά και στο κομμάτι των τεστ και στο κομμάτι της χρήσης των μέτρων προστασίας και απόδειξη αυτού είναι ότι είχαμε περισσότερα κρούσματα σε παιδιά όταν έκλεισαν τα σχολεία και βγήκανε λίγο πιο ελεύθερα παρά όταν ήταν ανοιχτά.
Θεωρούμε ότι προς το τέλος του Αυγούστου θα μπορέσουμε να δούμε τι ακριβώς θα εφαρμοστεί σε συνεννόηση πάντοτε με την επιτροπή των ειδικών. Απλά περιμένουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία, καθώς έχουμε γύρω στις 20 μέρες και πλέον για να ανοίξουν τα σχολεία.Θα είμαστε έτοιμοι προς το τέλος του καλοκαιριού να έχουμε και τα επόμενα δεδομένα».
Μέχρι πότε θα συνεχιστεί η υψηλή μεταδοτικότητα
Θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα η υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού στην κοινότητα, ωστόσο, οι θάνατοι δεν αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση και θα αφορούν κυρίως άτομα 80 ετών και πάνω, τα οποία πάσχουν και από άλλα νοσήματα.
Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, σημειώνοντας ότι αυτή η εικόνα παρατηρείται και σήμερα στα ελληνικά νοσοκομεία και οφείλεται στο γεγονός ότι οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι ολοένα και περισσότερο μεταδοτικές από τις προηγούμενες αλλά καθίστανται ολοένα και λιγότερο θανατηφόρες.
«Αυτή είναι η πορεία που παρουσιάζουν συνήθως οι ιοί και αυτήν ακριβώς ακολουθεί και ο κορονοϊός. Με το πέρασμα του χρόνου γίνονται περισσότερο μεταδοτικοί αλλά λιγότερο θανατηφόροι. Μπορεί να είχαμε θανάτους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όμως, ο αριθμός τους δεν είναι μεγάλος, με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Σχεδόν το 25% των τεστ είναι θετικά. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός και αυτό το βλέπουμε όλοι οι γιατροί στα νοσοκομεία, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών είναι άτομα 80 ετών και πάνω, τα οποία πάσχουν από πολλές συννοσηρότητες. Δηλαδή, οι περισσότεροι δε χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, αλλά πεθαίνουν έχοντας κορονοϊό και άλλες σοβαρές ασθένειες. Συμφωνώ απολύτως με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος είπε ότι πλέον πρέπει να αλλάξει ο τρόπος καταγραφής των θανόντων», λέει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.
«Δε φταίνε τουρισμός και χαλάρωση»
Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνει ότι η εικόνα που περιγράφει, με την υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού, είναι ιδιαίτερα εμφανής μετά την κυριαρχία της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα. Όπως αναφέρει, η Όμικρον 4 είναι περίπου 1,5 φορά περισσότερο μεταδοτική από την Όμικρον 2 και η Όμικρον 5 κατά 2,5 φορές περισσότερο μεταδοτική από την Όμικρον 4.
«Αυτή είναι η βασικότερη αιτία κατά τη γνώμη μου, που έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Ο τουρισμός και η χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων είναι δευτερεύουσες αιτίες για την υψηλή μεταδοτικότητα», λέει ο κ. Γουργουλιάνης, σημειώνοντας ότι πρέπει να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τον κορονοϊό ως αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, για να μη δημιουργούνται και ψεύτικες φοβίες.
«Χωρίς μάσκα στα σχολεία»
Αναφορικά με το ότι η υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού θα υπάρχει και όταν ανοίξουν τα σχολεία, σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα, αλλά και για τους φόβους που δημιουργούνται από αυτό το γεγονός ο κ. Γουργουλιάνης εμφανίζεται στο ethnos,gr καθησυχαστικός. Τονίζει ότι πρέπει να αφήσουμε στην άκρη οποιαδήποτε σκέψη που αφορά τη χρήση μάσκας στα σχολεία.
«Σχεδόν το σύνολο των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν νοσήσει από κορονοϊό και πλέον διαθέτουν φυσική ανοσία. Άλλωστε, η μετάλλαξη Όμικρον προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό και τα παιδιά περνάνε τον κορονοϊό με ένα μπούκωμα ή με έναν ελαφρύ πυρετό. Γι’ αυτό η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να συζητάμε το ενδεχόμενο της χρήσης μάσκας στα σχολεία. Αν τα παιδιά μένουν στο σπίτι με παππούδες και γιαγιάδες, τότε αυτοί θα πρέπει να φοράνε μάσκα, όταν έρχονται σε επαφή με τα παιδιά και βέβαια να είναι τριπλά ή και τετραπλά εμβολιασμένοι. Εννοείται ότι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να εμβολιαστούν, όταν είναι έτοιμα και τα επικαιροποιημένα εμβόλια», λέει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.
«Τεστ με υπόδειξη γιατρού»
Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνει ότι θα πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος διενέργειας των τεστ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει αυτά να γίνονται κατόπιν υπόδειξης του γιατρού.
«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξάγονται τα περισσότερα τεστ. Δε βλέπω ότι υπάρχει κάποιο νόημα πλέον στο να πηγαίνει ο καθένας στις πλατείες και να κάνει τεστ, επειδή αυτό θέλει. Εκτιμώ ότι πλέον τα τεστ θα πρέπει να γίνονται με υπόδειξη γιατρού, όταν κάποιος έχει συμπτώματα ή έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα και να συνταγογραφούνται», λέει ο κ. Γουργουλιάνης.
- Το… γράψε - σβήσε των μέτρων στήριξης και η αλλαγή ατζέντας από την κυβέρνηση
- Ακίνητα: Πώς και πότε θα δηλωθούν οι αλλαγές στο Ε9 - Αναλυτικά παραδείγματα
- Παγίδα ή μπλόκο F-16 από Πούτιν σε Ερντογάν;
- Σκιάθος: Σοκ μετά την αυτοκτονία γνωστού επιχειρηματία - Άφησε σημείωμα ενώ τον βρήκαν τα παιδιά του
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr