Κορονοϊός: Με κομμένη την ανάσα για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων – Σε ποια περίπτωση θα ληφθούν μέτρα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με έντονο προβληματισμό παρακολουθεί το υπουργείο Υγείας αλλά και οι υγειονομικές αρχές την δραματική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες. Άλλωστε μόνο χθες υπήρξε «άλμα» με 20.084 νέα κρούσματα και 3.664 επαναλοιμώξεις, ενώ κατεγράφησαν 16 θάνατοι και 95 διασωληνωμένοι.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την επιδημιολογική εξέλιξη της πανδημίας ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από την επιτροπή των ειδικών η οποία είναι μεν ανενεργή αλλά συνεδριάζει συχνά πυκνά (χωρίς το σύνολο των μελών) για να μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Στόχος η αποφυγή των μέτρων
Προς ώρας η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει την επιβολή μέτρων, προκειμένου να μην πληγεί ο τουρισμός, ο οποίος φαίνεται πως κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα τη φετινή χρονιά. Γι αυτό και εκείνο που μελετά το υπουργείο Υγείας με προσοχή είναι εάν θα υπάρξουν σημάδια για πίεση στο ΕΣΥ.
Και στην περίπτωση αυτή όμως τα όποια μέτρα θα επιδιωχθεί να εφαρμοσθούν από το τέλος Αυγούστου και μετά. Κάτι που άλλωστε έχει δηλώσει και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος εκτίμησε ότι από το Φθινόπωρο πιθανώς να δούμε να πιέζονται τα νοσοκομεία οπότε και θα ληφθούν τοπικά κάποια μέτρα αλλά όχι οριζόντια.
Ωστόσο εάν χρειασθεί να ληφθούν κάποια μέτρα μέσα στο καλοκαίρι, αυτά θα είναι τοπικού χαρακτήρα. Για παράδειγμα στο τραπέζι έχει πέσει – σύμφωνα με πηγές του ethnos.gr – αν χρειασθεί να επιβληθεί μάσκα αλλά μόνο στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης ειδικά σε κάποια νησιά που παρουσιάζουν ακόμη και πάνω από 50% θετικότητα.
Όμως τα περιστατικά που καταγράφονται καθημερινά και εντοπίζονται μέσα από τα τεστ που πραγματοποιούνται, δεν φαίνεται να απασχολούν την κυβέρνηση. Πρόκειται άλλωστε για μολύνσεις που δεν προκαλούν σοβαρή νόσηση και συνεπώς δεν απαιτείται νοσηλεία σε νοσοκομεία.
Διακοπές χωρίς πρωτόκολλα
Γι αυτό εξάλλου και η κυβέρνηση αποφάσισε να αφήσει τα πάντα ελεύθερα λόγω τουρισμού, ανεξάρτητα εάν μολυνθούν και ηλικιωμένοι ή βαριά πάσχοντες που κινδυνεύουν περισσότερο, με την επιστροφή των εκδρομέων.
Το «στοίχημα» του τουρισμού και των εσόδων φαντάζει τη φετινή χρονιά πιο σημαντικό από την επιβολή των μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν κοινοποιηθεί καν πρωτόκολλα στις ξενοδοχειακές μονάδες για το τι θα πρέπει να πράττουν εάν καταγραφεί κρούσμα.
Τα περιβόητα ξενοδοχεία καραντίνας που υπήρχαν τα δυο προηγούμενα καλοκαίρια δεν υπάρχουν πια, με συνέπεια να παραμένει άγνωστο τι πρέπει να ακολουθείται στα καταλύματα εάν βρεθούν περιστατικά covid σε πελάτες.
Προετοιμασία στο ΕΣΥ
Για καλό και για κακό πάντως το υπουργείο Υγείας έχει έτοιμο επιχειρησιακό σχέδιο 5 σημείων για το ΕΣΥ, ώστε αν χρειασθεί μετά από δραματική αύξηση εισαγωγών, να εφαρμοσθεί.
Όπως αποκάλυψε το ethnos.gr το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είναι έτοιμο για παν ενδεχόμενο περιλαμβάνει:
- Επαναφορά των πρωτοκόλλων προστασίας στις εισόδους των νοσοκομείων. Μέχρι πριν λίγες ημέρες με την άρση όλων των μέτρων, η είσοδος στα περισσότερα νοσοκομεία γινόταν με μία απλή μάσκα. Κάτι που αποτελούσε απόφαση του κάθε Διοικητή ξεχωριστά. Πλέον επανέρχονται τα αρνητικά rapid test για όλους τους επισκέπτες. Μάλιστα εάν χρειασθεί θα τεθεί και πάλι νέο όριο στον αριθμό των ατόμων που θα περνούν την πύλη, ανεξάρτητα εάν θα επισκέπτονται ασθενείς ή θα βρίσκονται στο νοσοκομείο για άλλες υπηρεσίες.
- Καταγραφή του διαθέσιμου προσωπικού στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, με δεδομένο ότι υπήρξαν μετακινήσεις το τελευταίο διάστημα, αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις. Στόχος να καταγραφεί ο αριθμός των εργαζομένων που θα διατεθούν για τις νοσηλείες covid εφόσον αυτές αυξηθούν δραματικά.
- Ορίζονται σε ειδική λίστα τα υπεύθυνα τμήματα τα οποία θα αναλάβουν τα περιστατικά covid, καθώς σήμερα αντιμετωπίζουν περιστατικά διαφόρων νοσημάτων. Παράλληλα επιχειρείται η ενίσχυσή τους με προσωπικό (μετακινούμενο) εάν χρειασθεί.
- Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε εντολή – αναφέρουν πηγές του ethnos.gr - για αύξηση των κλινών που θα νοσηλεύουν ασθενείς με covid, αλλά αυτές θα διατεθούν αργότερα εφόσον κριθεί απαραίτητο.
- Αύξηση των προμηθειών σε μέσα προστασίας από την πανδημία, καθώς το τελευταίο διάστημα είχαν «παγώσει» αφού δεν θεωρούνταν άκρως απαραίτητα λόγω της μείωσης των περιστατικών που υπήρχε. Η εντολή που έχει δοθεί πλέον από το υπουργείο Υγείας στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων είναι να γίνει προμήθεια όλων των απαραίτητων ειδών ώστε να υπάρχει η προετοιμασία και το ανάλογο στοκ στις αποθήκες.
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr