Εμβόλιο AstraZeneca: Από τι προκαλούνται οι θρομβώσεις; Επιστήμονες μάλλον βρήκαν την απάντηση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν τον μηχανισμό που οδηγεί σε εξαιρετικά σπάνιους θρόμβους αίματος μετά το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού. Η ομάδα - στο Κάρντιφ και στις ΗΠΑ - έδειξε με εξαιρετική λεπτομέρεια πώς μια πρωτεΐνη στο αίμα έλκεται από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου.
AstraZeneca: Ο μηχανισμός που δημιουργεί θρομβώσεις – Αλυσιδωτή αντίδραση
Πιστεύουν ότι αυτό πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση, στην οποία εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα, που μπορεί να καταλήξει σε επικίνδυνους θρόμβους. Το εμβόλιο πιστεύεται ότι έχει σώσει περίπου ένα εκατομμύριο ζωές.
Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με σπάνιους θρόμβους αίματος διαμόρφωσαν τον τρόπο με τον οποίο το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου ενός εναλλακτικού εμβολίου που προσφέρεται στους νέους κάτω των 40 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ξεκίνησε επίσης μπαράζ ερευνών για να καταλάβουμε τι συμβαίνει και αν θα μπορούσε να προληφθεί. Η ομάδα του Κάρντιφ έλαβε έκτακτη κυβερνητική χρηματοδότηση για να βρει τις απαντήσεις. Οι επιστήμονες της AstraZeneca εντάχθηκαν επίσης στο ερευνητικό πρόγραμμα μετά τη δημοσίευση προηγούμενων αποτελεσμάτων της ομάδας.
Εκπρόσωπος της AstraZeneca τόνισε ότι οι θρόμβοι ήταν πιο πιθανό να εμφανιστούν λόγω μόλυνσης από τον κορονοϊό παρά από το εμβόλιο και ότι η πλήρης εξήγηση για το γιατί εμφανίζονται δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί. «Αν και η έρευνα δεν είναι οριστική, προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες και η AstraZeneca διερευνά τρόπους αξιοποίησης αυτών των ευρημάτων στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για την εξάλειψη αυτής της εξαιρετικά σπάνιας παρενέργειας«, πρόσθεσε.
Υπήρχαν δύο αρχικές ενδείξεις για τους ερευνητές που ερευνούσαν τους σπάνιους θρόμβους αίματος:
- Ο μεγαλύτερος κίνδυνος θρόμβων παρατηρήθηκε μόνο με ορισμένες από τις τεχνολογίες εμβολίων
- Τα άτομα με θρόμβους είχαν ασυνήθιστα αντισώματα που επιτίθονταν σε μια πρωτεΐνη στο αίμα τους που ονομάζεται παράγοντας 4 των αιμοπεταλίων
Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούν όλα να μεταφέρουν ένα απόσπασμα του γενετικού κώδικα του κορονοϊού στον οργανισμό για να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η απάντηση βρίσκεται στον αδενοϊό του εμβολίου;
Ορισμένα συσκευάζουν αυτόν τον κώδικα μέσα σε σφαίρες λίπους, ενώ το εμβόλιο της AstraZeneca χρησιμοποίησε έναν αδενοϊό (συγκεκριμένα έναν ιό του κοινού κρυολογήματος από χιμπατζήδες) ως «ταχυδρόμο». Οι ερευνητές θεώρησαν ότι ο αδενοϊός μπορεί να συνδέεται με τους σπάνιους θρόμβους που εμφανίζονται σε ορισμένους ανθρώπους. Έτσι χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται κρυοηλεκτρονική μικροσκοπία για να πάρουν εικόνες του αδενοϊού σε μοριακό επίπεδο με λεπτομέρειες.
Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, αποκαλύπτει ότι η εξωτερική επιφάνεια του αδενοϊού έλκει την πρωτεΐνη του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων πάνω του σαν μαγνήτης.
Ο καθηγητής Alan Parker, ένας από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, δήλωσε στο BBC News: «Ο αδενοϊός έχει μια εξαιρετικά αρνητική επιφάνεια και ο παράγοντας τέσσερα των αιμοπεταλίων είναι εξαιρετικά θετικός και τα δύο πράγματα ταιριάζουν αρκετά καλά μεταξύ τους».
7 απαντήσεις για τα εμβόλια
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr