Μονοκλωνικά αντισώματα: Ξεκινά η χορήγηση σε 10 νοσοκομεία της χώρας - Ποιοι ασθενείς δικαιούνται τη θεραπεία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η αντίστροφη μέτρηση για την χορήγηση των πρώτων 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχουν φτάσει στη χώρα μας έχει ήδη ξεκινήσει. Όπως αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ, η χορήγηση στους ασθενείς με κορονοϊό πιθανότατα θα ξεκινήσει την Παρασκευή και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα χορηγούνται σε πρώτη φάση σε 10 νοσοκομεία της χώρας, τα οποία όμως βρίσκονται σε 10 διαφορετικές περιφέρειες της χώρας. Το ΑΧΕΠΑ και το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης θα είναι δύο από αυτά τα νοσοκομεία.
Μέσα στις επόμενες ώρες θα τεθεί σε λειτουργία, ειδική πλατφόρμα της ΕΙΔΙΚΑ, μέσω της οποίας ο κάθε θεράποντας ιατρός θα υποβάλλει αίτηση για χορήγηση της θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα σε κάποιον ασθενή, όμως τον τελικό λόγο θα έχει κεντρική επιτροπή. Ο αλγόριθμος ο οποίος θα ορίζει την προτεραιότητα των ασθενών που θα λάβουν τη νέα θεραπεία κατά του κορονοϊού, φαίνεται πως ήδη έχει ολοκληρωθεί. Μεταμοσχευμένοι, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια και καρκινοπαθείς και ασθενείς με άλλα πολύ βαριά υποκείμενα νοσήματα θα έχουν προτεραιότητα.
Υπενθυμίζεται ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται σε κρούσματα -όπου κρίνεται απαραίτητο- τις πρώτες πέντε ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων. Η έγχυση γίνεται στα νοσοκομεία. Επίσης, στη χώρα αναμένεται να φτάσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, -πιθανότατα και μέσα στον Νοέμβρη τα πρώτα 10.000 χάπια - φάρμακα που θα χορηγούνται σε ασθενείς με κορονοϊό.
Σε ποιους ασθενείς χορηγούνται
Τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του κορονοϊού ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με διάγνωση ήπιας προς μέτριας βαρύτητας νόσου και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές, όπως είχε αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Θεραπευτικής - Ογκολογίας- Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εξήγησε ότι ενδείκνυται για ασθενείς «που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, αλλά έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο όπως: ηλικία 65 ετών και άνω, δείκτη μάζας σώματος (BMI) 35 και άνω, υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή και χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα».
Μανωλόπουλος: Αποτελεσματικότητα που φτάνει του 50 - 60%
Ο καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος έχει αναφέρει ότι η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα έχει αποτελεσματικότητα που φτάνει το 50 - 60%. «Προστατεύει περίπου το 1 στα 2 περιστατικά που θα εξελίσσονταν σε σοβαρή νόσο». Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δεν πρέπει να περάσει στους πολίτες το λάθος μήνυμα, ότι δηλαδή έχει βρεθεί το φάρμακο για την πανδημία.
Πόσο κοστίζουν
Το κόστος κάθε δόσης αντισωμάτων εργαστηρίου υπολογίζεται σε 1.500 με 2.000 ευρώ. Κάθε ασθενής χρειάζεται μία δόση και υπολογίζεται ότι οι 2.000 παρτίδες που έλαβε η χώρα μας θα εξαντληθούν σε λίγα μόλις 24ωρα. Σημειώνεται ωστόσο, ότι το κόστος της θεραπείας δεν θα βαραίνει τους ασθενείς.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr