Μέσα μεταφοράς: Πτώση 90% των επιβατών κι όμως συνωστίζονται
Εξακολουθεί να παρατηρείται συνωστισμός σε ορισμένες λεωφορειακές γραμμές. Ελλιπείς ελέγχους μετακινήσεων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Σε ακόμα πιο δεινή οικονομική κατάσταση αναμένεται να βρεθούν οι συγκοινωνιακές εταιρίες μετά την άρση των μέτρων καθώς οι εισπράξεις από τα εισιτήρια έχουν καταρρεύσει, όπως είναι λογικό εξαιτίας της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΣΑ, η πτώση στην επιβατική κίνηση αγγίζει πλέον το 90%, ενώ από τις περίπου 900.000 ημερήσιες επικυρώσεις πριν την πανδημία, σήμερα πραγματοποιούνται λιγότερες από 100.000.
Την ίδια στιγμή όμως φαίνεται ότι η ολοένα και πιο μειωμένη δρομολόγηση λεωφορείων και τρόλει τις τελευταίες ημέρες είχε μάλλον τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ετσι, από προχθές Δευτέρα που εφαρμόστηκε ακόμα πιο μειωμένο πρόγραμμα σε ορισμένες γραμμές ακόμα και την περίοδο αυτή παρατηρήθηκε σχετικά υψηλή επιβατική κίνηση κατά τις ώρες αιχμής, συγκεντρώνοντας στα οχήματα πολύ μεγαλύτερο αριθμό επιβατών από αυτόν που ορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου που κάνει λόγο για το 50% των θέσεων των οχημάτων.
Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, Κώστα Σιορίκη, είναι σε ορισμένα από τα δρομολόγια τα λεωφορεία να είναι τόσο γεμάτα που υπήρχαν και αρκετοί όρθιοι.
Το Συνδικάτο έθεσε το ζήτημα στη διοίκηση του ΟΑΣΑ και όπως ανακοινώθηκε σήμερα μετά την τηλεδιάσκεψη, που είχε ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, με τις διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων, έχει ήδη υπάρξει ενίσχυση με επιπλέον 70 λεωφορεία τις πρωινές ώρες (6 πμ-10 πμ) και με ακόμα 45 το απόγευμα (3 μμ- 6 μμ).
Σε ό,τι αφορά στο μετρό, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου τις ώρες αιχμής έχουν μειωθεί οι χρονοαποστάσεις, ενώ ζητήθηκε από τις διοικήσεις να επικοινωνήσουν με τα νοσοκομεία αναφοράς, ώστε εάν χρειαστεί να υπάρξει αναπροσαρμογή των δρομολόγιων για να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες ιδίως του υγειονομικού/νοσηλευτικού προσωπικού.
Ελλιπείς έλεγχοι στις γραμμές «υψηλού κινδύνου»
Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι και οι έλεγχοι για την κυκλοφορία με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι ελλιπείς στις λεγόμενες γραμμές «υψηλού κινδύνου», όπως προκύπτει από την επιστολή που απέστειλε το Συνδικάτο των εργαζομένων στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, τον υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, με την οποία ενημερώνουν ότι σε συγκεκριμένες γραμμές, στις οποίες συχνά στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί επιβάτες με παραβατική συμπεριφορά, υπάρχει συνωστισμός επιβατών.
Οι εργαζόμενοι στις ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) καταγγέλλουν ότι στις γραμμές Α10 και Β10 που συνδέουν την Αθήνα με το Μενίδι και 735 που έχει ως τέρμα τη Φυλή, συχνά υπάρχουν υπεράριθμοι επιβάτες. Οι οδηγοί ζητούν την ενίσχυση των γραμμών αυτών με περισσότερα οχήματα προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός και τη διεξαγωγή αυξημένων ελέγχων ενδεχόμενων άσκοπων μετακινήσεων, οι οποίες όπως λένε σε πολλές περιπτώσεις γίνονται χωρίς την απαραίτητη έγκριση. Ζητούν μάλιστα οι έλεγχοι να γίνονται με «απόλυτη συνεργασία των αστυνομκών οργάνων με τους οδηγούς», καθώς όπως αναφέρουν «έχουμε περιπτώσεις οδηγών, οι οποίοι καλούν την Αστυνομία λόγω υπεράριθμων επιβατών, αλλά δε βρίσκουν την ανταπόκριση που επιβάλλεται».
Οσον αφορά τον συνωστισμό στα οχήματα της αστικής συγκοινωνίας, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ σημειώνουν ότι θα πρέπει να διορθωθεί και η εγκύκλιος που εκδόθηκε πρόσφατα και ορίζει ότι ο αριθμός των επιβατών δε θα πρέπει να ξεπερνά το 50% των προκαθορισμένων ανά όχημα θέσεων, τονίζοντας ότι στις θέσεις υπολογίζονται και αυτές των ορθίων και όχι μόνο των καθήμενων με αποτέλεσμα στα διπλά λεωφορεία να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς έως και 80 ατόμων!
Σε ό,τι αφορά τις απολυμάνσεις στα ΜΜΜ, ο υπουργός ενημερώθηκε εκ νέου για την εξέλιξή τους. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος είχε δώσει σαφείς οδηγίες να εντατικοποιηθούν. Οι απολυμάνσεις πραγματοποιούνται πλέον με ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα, ενώ συνεχίζονται και οι νεφώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό και του Τραμ, γίνονται απολυμάνσεις ανά δίωρο και έχουν δοθεί γάντια και μάσκες σε όλο το προσωπικό όλων των οργανισμών.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Καραμανλής έδωσε τις κατευθύνσεις και ζήτησε από τους τρεις οργανισμούς να καταρτίσουν επιχειρησιακό σχέδιο επανεκκίνησης μετά την κρίση του κορονοϊού.
Στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος, ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ, Γιάννης Γκόλιας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Νίκος Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος της ΟΣΥ, Βασίλης Ξυπολυτάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΥ, Στέφανος Αγιάσογλου, ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ, Χαράλαμπος Δαμάσκος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, Νίκος Χαιρέτας
ΚΤΕΛ
Σε καταγγελίες ότι επιχειρήσεις ΚΤΕΛ έχουν διακόψει το σύνολο των δρομολογίων τους χωρίς έγκριση καταδικάζοντας σε απομόνωση τους κατοίκους απομακρυσμένων σημείων της χώρας προχώρησε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ).
Με επιστολή της στον υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανή ενημερώνει ότι «έχουμε διαπιστώσει ότι κανένα ΚΤΕΛ δεν έχει έγκριση για μείωση δρομολογίων, ενώ επίσης αρκετά ΚΤΕΛ δεν έχουν απλώς μειώσει τα δρομολόγια, αλλά τα έχουν καταργήσει ολοσχερώς, ιδίως αυτά που πραγματοποιούνται σε άγονες διαδρομές. Αυτό έχει ως συνέπεια οι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών πολλών νομών της χώρας μας να παραμένουν εντελώς αποκλεισμένοι από τα αστικά κέντρα και να έχουν αξεπέραστες δυσκολίες στο να προμηθευτούν τα απαραίτητα ή και να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» αναφέρουν.
Κι αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία «οι εναλλακτικές για τη μετακίνησή τους είναι εξαιρετικά περιορισμένες, αν όχι ανύπαρκτες, αφού όλοι αποφεύγουν το συγχρωτισμό, ενώ επίσης απαγορεύεται σε ένα όχημα να επιβαίνουν περισσότερα από δυο πρόσωπα. Με άλλα λόγια, ένα μέρος του πληθυσμού δεν έχει σήμερα καμία πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της συγκοινωνίας» καταγγέλλει η ΟΣΜΕ.
Ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία - Ποιοι ασθενείς έχουν προτεραιότητα
Έρχονται αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της πειρατείας: Οι συμφωνίες - «κλειδί»
Οι γυναίκες πτυχιούχοι υπερτερούν αριθμητικά σε όλο τον κόσμο: Ποιες σπουδές προτιμούν - Τι σπουδάζουν στην Ελλάδα
Ανησυχητικές τάσεις: Στο κρεβάτι του πλαστικού από την εφηβεία προκειμένου να... μοιάσουν στα φίλτρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr