Κραυγή αγωνίας νησιωτών: Δεν έχουμε τεστ για τον κορονοϊό στον τόπο μας
Δεν υπάρχουν συσκευές θερμομέτρησης σε λιμάνια και αεροδρόμια ακόμα και μεγάλων νησιών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ανοχύρωτοι απέναντι στον κορονοϊό είναι σε μεγάλο βαθμό οι νησιώτες της χώρας λόγω της γεωγραφικής θέσης του τόπου διαμονής τους αλλά και της αβλεψίας της Πολιτείας να τοποθετήσει ακόμα και τα στοιχειώδη μηχανήματα στις πύλες εισόδου, ώστε να γίνονται έλεγχοι για πιθανά θετικά κρούσματα στον ιό.
Σε περίπτωση που κάποιος νησιώτης, αφού επικοινωνήσει με τον γιατρό του ή το τοπικό νοσοκομείο - κέντρο υγείας, κριθεί ότι πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για τον κορονοϊό, θα πρέπει να μεταφερθεί με το πλοίο της γραμμής και αφού ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία και των υπόλοιπων επιβατών ή με κάποιο εναέριο μέσο στην κοντινότερη ηπειρωτική πόλη.
Το εναέριο μέσο είναι η μόνη διέξοδος, σε περίπτωση που το καράβι για διάφορους λόγους δεν μπορεί να προσεγγίσει το λιμάνι του νησιού, για παράδειγμα λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Αν υπάρχει η δυνατότητα το καράβι να προσεγγίσει το λιμάνι, για όσες ώρες διαρκέσει το ταξίδι ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να περιμένει μέσα στο ασθενοφόρο, αν πρόκειται για βαρύ περιστατικό ή στο αυτοκίνητό του, αν δεν παρουσιάζει έντονα συμπτώματα.
Την ίδια στιγμή, ακόμα και σε μεγάλα νησιά με πολλούς κατοίκους, όπως, για παράδειγμα, στη Λήμνο, δεν υπάρχουν ούτε απλοί θερμομετρητές στις πύλες εισόδου, στο λιμάνι και το αεροδρόμιο -αν διαθέτει-, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει κανένας έλεγχος, σε περίπτωση που κάποιος θετικός στον κορονοϊό πολίτης αποβιβαστεί στο νησί και αμέσως δημιουργηθεί κίνδυνος να διασπείρει τον κορονοϊό.
Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι τοπικές κοινωνίες, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, παίρνουν από μόνες τους την πρωτοβουλία να τοποθετήσουν θερμομετρητές στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, ώστε να προστατευθούν έστω και στοιχειωδώς.
«Πριν από λίγο έγινε σύσκεψη και γι' αυτό το λόγο. Από μόνοι μας ψάχνουμε να βρούμε τρόπους, ώστε να εφοδιάσουμε το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Λήμνου με συσκευές θερμομέτρησης. Θα βρούμε χρήματα, για να τους τοποθετήσουμε εμείς, αφού δεν το έχει προβλέψει η Πολιτεία», σημειώνει στο ethnos.gr η πρόεδρος της Μύρινας (πρωτεύουσας της Λήμνου), Παρασκευή Μοσχάκη.
«Με έχουν ενημερώσει ότι στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης υπάρχουν θερμομετρητές. Ωστόσο, στο δικό μας λιμάνι δε διαθέτουμε, παρά το γεγονός ότι το έχω ζητήσει επανειλημμένα», τονίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Νίκος Γαλατούμος.
Ώρες απόσταση για να γίνει το τεστ
Τεστ για τον κορονοϊό και μόνο κατόπιν υπόδειξης του γιατρού, γίνονται σε συγκεκριμένα νοσοκομεία της χώρας ή σε πιστοποιημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Αυτό σημαίνει ότι πολίτες από απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας πρέπει να ταξιδέψουν για ώρες με το ασθενοφόρο, μέχρι να φτάσουν σε ένα από αυτά τα νοσοκομεία.
Για τους νησιώτες η κατάσταση είναι ακόμα δυσκολότερη, αφού μπορούν να ταξιδέψουν με τα καράβια της γραμμής μόνο συγκεκριμένες ώρες προς την ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε να κάνουν το τεστ, αν οι γιατροί κρίνουν κάτι τέτοιο ως απαραίτητο και βέβαια μόνο αν επιτρέψει κάτι τέτοιο ο καιρός. Σε περίπτωση που καράβι δεν μπορεί να προσεγγίσει το νησί, μόνη λύση για τη διενέργεια του τεστ είναι κάποιο εναέριο μέσο μεταφοράς.
«Δυστυχώς, η κατάσταση είναι αυτή. Δεν έχουμε ακόμα κάποιο κρούσμα από τη Θάσο, ούτε χρειάστηκε μέχρι στιγμής να υποβληθεί κάποιος σε τεστ για τον κορονοίό από το νησί, αλλά αν υπάρξει ανάγκη για κάτι τέτοιο, θα πρέπει να μετακινηθεί με τα πλοία της γραμμής και αφού έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Αν το κρούσμα είναι σοβαρό, ο ασθενής θα πρέπει να μείνει μέσα στο ασθενοφόρο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή στο αυτοκίνητό του, σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι πιο ελαφρά. Πάντως, τα τεστ για τον κορονοίό δεν είναι για όλους και δεν πρέπει να γίνονται σε όλους. Απαγορεύεται οι πολίτες να το κάνουν από μόνοι τους. Θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό, ώστε να τους παραπέμψει», τονίζει στο ethnos.gr η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αναστασία Αντωνίου.
«Από ολόκληρο τον Έβρο, ακόμα και από τα Δίκαια ή το Ορμένιο στα βόρεια σύνορα, ο κάθε πολίτης μέχρι στιγμής, για να κάνει το τεστ, θα πρέπει να μετακινηθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Σε ό,τι αφορά τη Σαμοθράκη, είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, αφού οι μετακινήσεις εξαρτώνται και από τον καιρό. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουμε κρούσματα στον Έβρο και η κατάσταση σε εμάς είναι καλύτερη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα», αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου, Ανδρέας Παπανδρούδης.
Προβληματισμένοι οι νησιώτες
Για το συγκεκριμένο θέμα οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά είναι πολύ προβληματισμένες, αφού σε σημαντικό βαθμό νοιώθουν ανυπεράσπιστες από την Πολιτεία απέναντι στον κορονοίό. Μεγάλο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι πολλά νησιά, όπως τη Σαμοθράκη, προσεγγίζει ένα καράβι ημερησίως.
«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να κάνει κάποιος τεστ για τον κορονοϊό, αν κριθεί απαραίτητο, στο νησί μας. Θα πρέπει να πάει σε άλλο νησί ή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αερομεταφορά, όπως, άλλωστε, αντιμετωπίζουμε μέχρι τώρα όλα τα σοβαρά περιστατικά», λέει η κ. Μοσχάκη.
Αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία Τραμπ: Οι διαφορές με το 2017 και οι ηχηρές απουσίες – Τα δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας και όλα όσα θα ακολουθήσουν
Βεντέτα πίσω από το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στο Ηράκλειο - Πατέρας θύματος κυνήγησε τον αδερφό του δράστη
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Με σοβαρά προβλήματα η πρεμιέρα - Σε αναστάτωση γιατροί και ασθενείς για μία συνταγή
«Πιστεύω ότι με τον Στέλιο θα συναντηθούν και θα τα πούνε»: Το μήνυμα της Βάσως Καζαντζίδη για την Κάιτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr