Διευθύνων σύμβουλος ΕΥΔΑΠ: Δίκαιη η τιμή του νερού
Ο Χαράλαμπος Σαχίνης τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αλλάξει το τιμολόγιο – Τι δήλωσε για έργα, ευρωπρόστιμα, την επένδυση του Ελληνικού και τον διαγωνισμό της Ψυτάλλειας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
«Εύλογη και δίκαιη» χαρακτήρισε την τιμή του νερού ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό τις συζητήσεις για ενδεχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόθεση αυτά να αλλάξουν.
«Πονοκέφαλο», πάντως, εξακολουθούν να προκαλούν στην εταιρία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σημαντικό μερίδιο αυτών προέρχεται από τους δήμους αν και οι απαιτήσεις βαίνουν μειούμενες.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, στις 30 Ιουνίου 2019, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εταιρία ξεπερνούσαν τα 162 εκατομμύρια ευρώ (οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια). Οι οφειλές των Δήμων ανέρχονταν σε 19,7 εκατομμύρια ευρώ από 29,6 εκατομμύρια τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ τα 1,8 εκ. ευρώ αντιστοιχούν σε ποσά για τα οποία έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση ρύθμισης οφειλών. Το Δημόσιο οφείλει 14,2 εκατομμύρια, ενώ από μεγάλους πελάτες οφείλονται στην ΕΥΔΑΠ 4 εκατομμύρια ευρώ.
Ειδικά για τους δήμους, συνολικά τρεις εξόφλησαν ολοσχερώς τις συμβάσεις ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, για δυο δήμους κινήθηκαν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές συνολικού ύψους 2,2 εκ. Ευρώ. Οι συνολικές εισπράξεις από τους ΟΤΑ το Α’ Εξάμηνο του 2019 ανήλθαν σε 24,3 εκ. ευρώ. Από τέσσερις από τους μεγαλύτερους οφειλέτες Δήμους, εισπράχθηκαν συνολικά 10,2 εκ. Ευρώ.
Για την αποπληρωμή των οφειλών, η εταιρία αξιολογεί και τη δυνατότητα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω κατάρτισης συμβάσεων (διαχείρισης δικτύων ή διακανονισμούς) ή μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων. Διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει με τον δήμο Μεγαρέων: «Βλέπουμε αν ο δήμος θέλει να μας εκχωρήσει και το σύστημα ύδρευσης και το σύστημα αποχέτευσης και να το χειριζόμαστε εμείς και να δούμε αυτό πως μπορεί να γίνει και να βοηθήσουμε να μην υπάρχουν τα χρέη. Είμαστε σε αυτή τη φάση και είναι κάτι που θα δούμε και με όλους που μας χρωστάνε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχίνης Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο σκοπός της ΕΥΔΑΠ δεν είναι να διαγραφούν οφειλές αλλά «αν ο δήμος μας δίνει κάτι που έχει αξία, έναντι οφειλής, είναι κάτι το οποίο πρέπει να αξιολογήσουμε με κάθε δήμο χωριστά».
Μειούμενα, βαίνουν και τα χρέη των ιδιωτών με τη διοίκηση της εταιρίας να εκτιμά ότι μεταξύ αυτών πιθανότατα να βρίσκονται και ευκατάστατοι συνδρομητές ακόμα και με ...πισίνες. Όπως ανέφερε γίνονται προσπάθειες είσπραξης αυτών των χρεών, με ταυτόχρονη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων μέσω του Κοινωνικού Τιμολογίου.
Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και το χαρακτήρα του νερού ως δημόσιο αγαθό, ο ίδιος υπογράμμισε ότι την απάντηση έχει ήδη δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σύμφωνα με την οποία το ελληνικό δημόσιο οφείλει να κατέχει το 50% συν μία μετοχή της εταιρείας: «Υπάρχει πιθανότητα το ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει τη συμμετοχή του 11%. το υπόλοιπο 50% συν μία μετοχή θα παραμείνει στο Ελληνικό Δημόσιο» υπογράμμισε.
Οσον αφορά στη σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο, όπως επεσήμανε ο κ. Σαχίνης, θα υπάρξει μία εξάμηνη παράταση της τρέχουσας ώστε να κλείσουν οι διαβουλεύσεις με το Ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες όπως τόνισε, γίνονται σε πολύ καλό κλίμα.
Ο κ. Σαχίνης σημείωσε πως αν και δεν τίθεται ζήτημα λειψυδρίας, η κλιματική αλλαγή επιβάλλει την προσοχή στην κατανάλωση νερού. Στόχος, πάντως, είναι η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και η βελτιστοποίηση των υπηρεσιών μέσω και του Internet of Things αλλά και των «έξυπνων» μετρητών. Ηδη έχουν εγκατασταθεί πιλοτικά περίπου 80.000 τέτοιοι μετρητές στους δήμους Χαλανδρίου και Παλαιού Φαλήρου. Συνολικά η ΕΥΔΑΠ έχει 2,2 εκατομμύρια μετρητές.
Σήμερα η ΕΥΔΑΠ διαχειρίζεται περίπου 14.000 χιλιόμετρα δικτύου νερού και περίπου 9.500 χιλιόμετρα δικτύου αποχέτευσης. Ως εκ τούτου πέραν της επέκτασης του δικτύου, κρίσιμη θεωρείται και η αντικατάσταση υποδομών, πολλές εκ των οποίων μετρούν ήδη τουλάχιστον πενήντα χρόνια ζωής.
Αγώνας δρόμου για έργα και ευρωπρόστιμα
Την ίδια στιγμή, ακόμα μία παράταση καταγράφουν τα έργα κατασκευής νέων δικτύων αποχέτευσης και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στην Ανατολική Αττική με τον κάθε χρόνο καθυστέρησης να «φορτώνει» στην Ελλάδα 4,8 εκατομμύρια ευρώ σε νέα πρόστιμα που προστίθενται στο ποσό των 23,5 εκατομμυρίων, το οποίο έχει ήδη πληρώσει η χώρα μας σε ευρωπρόστιμα.
Οπως επεσήμανε, πάντως, χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιος Τόσιος, τα νέα δίκτυα αποχέτευσης φτάνουν τα 900 χιλιόμετρα και θα εξυπηρετήσουν περισσότερους από 250.000 κατοίκους των περιοχών αυτών, από το δήμο Μαραθώνα έως το δήμο Σαρωνικού, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο, κλπ. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ με το 90% να συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα θα κατασκευαστούν και τρία νέα ΚΕΛ, ενώ θα συνδεθεί το αποχετευτικό σύστημα της βορειανατολικής Αττικής με την υπόλοιπη Αττική.
Ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα αλλά η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά ότι το σύνολο των έργων θα έχει ολοκληρωθεί εντός της προσεχούς τετραετίας ώστε να μη χαθεί το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται το 2023.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, τα έργα των Γλυκών Νερών και της Παιανίας έχουν ήδη ξεκινήσει και εκτιμάται ότι έως το 2021 θα έχουν ολοκληρωθεί. Τα έργα που ακολουθούν είναι η ανάπτυξη περίπου 180 χιλιομέτρων στο δήμο Παλλήνης που είναι σε φάση ανάδειξης αναδόχου, ενώ έπονται τα έργα στη Ραφήνα και στο δήμο Μαραθώνα, τα οποία είναι σε στάδια τευχών δημοπράτησης και υπολογίζεται ότι έως τις αρχές του 2020 οι διαγωνισμοί θα ολοκληρωθούν.
Σε εκκρεμότητα, πάντως, παραμένει το δίκτυο του δήμου Σαρωνικού, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται. Μετά την Ανατολική Αττική σειρά θα πάρει ο Ωρωπός.
Ωστόσο για το πρόβλημα της Δυτικής Αττικής με το Θριάσιο και τους κατοίκους που δε συνδέονται με το δίκτυο, κατάσταση για την οποία η χώρα επίσης τιμωρείται με πρόστιμα, ο κ. Σαχίνης σημείωσε ότι με το δήμο Μεγαρέων βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για να αποσαφηνιστούν οι όροι με τους οποίους θα παραλάβει η εταιρία τα δίκτυα.
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν διευκολύνσεις στα νοικοκυριά προκειμένου να συνδεθούν με το δίκτυο, τόνισε ότι εάν παροχές και τελικές συνδέσεις κατασκευάζονται από την ΕΥΔΑΠ «θα μπορούσαμε να αξιολογήσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης ή υποβοήθησης των τελικών χρηστών πελατών ώστε να συνδεθούν με το δίκτυο»/
Προσέθεσε επίσης ότι στη Σαλαμίνα έχει ήδη αρχίσει να παραλαμβάνεται το δίκτυο.
Επένδυση Ελληνικού
Ταυτόχρονα έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνεννοήσεις με την LAMDA για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην επένδυση του Ελληνικού, το οποίο θα αρδεύει και θα δίνει νερό για το πράσινο της περιοχής, ενώ εξετάζεται πως αυτό μπορεί να συνδεθεί και με τη συνολική αποχέτευση που περνά από εκεί ώστε να αρδεύονται και μεγαλύτερες περιοχές πέραν της περιοχής επένδυσης.
Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ τόνισε πως άρδευση και ύδρευση της περιοχής επένδυσης είναι εντός της σύμβασης, ενώ η εταιρία είναι έτοιμη να ξεκινήσει εργασίες όποτε αποφασιστεί. Αντίθετα το κόστος αναβάθμισης του ΚΕΛ Ελληνικού ώστε να εξυπηρετεί ευρύτερη περιοχή αποτελεί αντικείμενο μελέτης που θα αποσαφηνίσει το πως θα διαμοιραστεί με την LAMDA.
Διαγωνισμός Ψυττάλειας
Αναφορικά με το διαγωνισμό της Ψυτάλλειας, η διοίκηση της εταιρίας τόνισε ότι προχώρησε καθώς η σύμβαση με τον τωρινό ανάδοχο λήγει στο τέλος Μαρτίου 2020. «Έχουν έρθει τρεις κοινοπραξίες που έχουν υποβάλει προσφορές. Η πρώτη είναι ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ΑΒΑΞ ΑΕ, ΕΡΓΟΤΕΜ ΑΤΕΔΕ, η δεύτερη ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΤΕΡΝΑ, ΣΟΥΕΖ ΙΝΤΕΡΝΑΤΙΟΝΑΛ και η τρίτη κοινοπραξία είναι ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.»
Οι οικονομικές προσφορές δεν έχουν ανοιχτεί ακόμα, ενώ η διάρκεια της σύμβασης ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ για τέσσερα χρόνια.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr