Κομισιόν: Πάνω από 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για το Προσφυγικό σε 4 χρόνια
Η οικονομική υποστήριξη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα προέρχεται από τρία ευρωπαϊκά ταμεία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η Κομισιόν έχει δώσει στην Ελλάδα για το Mεταναστευτικό/Προσφυγικό, από το 2015 μέχρι σήμερα, 2,22 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν την Τετάρτη 16/10 στη δημοσιότητα.
Η οικονομική υποστήριξη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα προέρχεται από τρία ευρωπαϊκά ταμεία: 1,18 δισ. ευρώ από το Ταμείο για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση, 404,5 εκατομμύρια από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και 643.6 εκατομμύρια ευρώ από το Εργαλείο Επείγουσας Βοήθειας.
Στον αναλυτικό πίνακα φαίνονται όλα τα ποσά, αλλά και οι αποδέκτες τους. Υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών πρωταγωνιστούν, όπως επίσης και ιδρύματα όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Μετανάστευσης.
Πριν από λίγο ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον διεθνή Τύπο στις Βρυξέλλες για τις συζητήσεις στο Σώμα των Επιτρόπων και την έκθεση πρόοδου για το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία, ο Επίτροπος υπενθύμισε ότι επισκέφθηκε την Άγκυρα από κοινού με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Ζεχόφερ και εξήγησε ότι εκεί είχε ειλικρινείς και ανοιχτές εποικοδομητικές συνομιλίες. Ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία έχει συμβάλει σημαντικά στο Μεταναστευτικό και επανέλαβε τη δέσμευσή της χώρας να συνεχίσει τη συνεργασία για την επίτευξη των σκοπών της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. -Τουρκίας.
Σε σχέση με τις τουρκικές απειλές για εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού, ο επίτροπος προειδοποίησε ότι «δεν ενδείκνυται για διαπραγματευτικό χαρτί - είναι πολύ πέραν αυτής της λογικής και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί έτσι».
Κληθείς να απαντήσει για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, ο επίτροπος Αβραμόπουλος επανέλαβε τις αποφάσεις του Συμβουλίου και τόνισε ότι η Ε.Ε. δεν θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της περιοχής αυτής στη Συρία, αφού τα δικαιώματα του ντόπιου πληθυσμού παραβιάζονται.
Σε σχέση με την κοινή πρωτοβουλία Κύπρου, Βουλγαρίας, Ελλάδας, ο επίτροπος Αβραμόπουλος δήλωσε ενήμερος και τόνισε ότι «ενθαρρύνουμε κάθε πρωτοβουλία συνεργασίας ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό». Τόνισε ότι οι τρεις χώρες αντιμετωπίζουν μια ισχυρή πίεση και διευκρίνισε ότι περισσότερη πίεση δέχεται η Ελλάδα πρώτα, μετά η Κύπρος και λιγότερο η Βουλγαρία, γιατί άλλο νησιά και άλλο χερσαία σύνορα. Υπενθύμισε ότι οι τρεις χώρες έχουν δεχθεί και πολιτική και τεχνική και οικονομική βοήθεια και η Ε.Ε. έχει αναπτύξει ένα μεγάλο αριθμό στελεχών καθ' όλο το μήκος «των κοινών μας ευρωπαϊκών συνόρων».
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr