Διδυμότειχο: Καμία αποκατάσταση στο τέμενος Βαγιαζήτ 1,5 χρόνο μετά την πυρκαγιά
Μαυρισμένο, χωρίς στέγη και με λαμαρίνες παραμένει το μνημείο - Μεγάλη πτώση στον τουρισμό και στους τζίρους των καταστημάτων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μαυρισμένο, με κατεστραμμένη στέγη και λαμαρίνες γύρω από αυτό παραμένει εδώ και περίπου 1,5 χρόνο, μετά την καταστροφική φωτιά που υπέστη το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, ένα μνημείο των αρχών του 15ου αιώνα, το οποίο η σημερινή υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν ως το σημαντικότερο ισλαμικό μνημείο της Ευρώπης.
Όπως αναφέρει στο ethnos.gr o δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, σχεδόν 1,5 χρόνο μετά την πυρκαγιά δεν έχει γίνει τίποτα σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του κελύφους του μνημείου, εκτός από συντηρήσεις που κάνει η αρχαιολογική υπηρεσία σε κάποιες τοιχογραφίες και σε πύλες προκειμένου να σώσει, ό,τι μπορεί από τα εσωτερικά έργα τέχνης του μνημείου.
Η τοπική κοινωνία πλέον εκφράζει σοβαρά παράπονα για την καθυστέρηση των εργασιών, η οποία έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και στην οικονομία της τοπικής κοινωνίας. Δεν είναι μόνο η άσχημη εικόνα που παρουσιάζει το μνημείο, αλλά και μεγάλο μέρος της κεντρικής πλατείας του Διδυμοτείχου. Ο ούτως ή άλλως περιορισμένος τουρισμός της περιοχής έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ μεγάλη πτώση παρατηρείται και στο τζίρο των καταστημάτων κυρίως στο κέντρο της πόλης.
Κανένας προγραμματισμός για τις εργασίες αποκατάστασης
Σύμφωνα με το κ. Χατζηγιάννογλου, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη εργασιών αποκατάστασης του μνημείου, διότι, όπως τον έχουν ενημερώσει οι αρχαιολόγοι, θέλουν να τοποθετήσουν στην εμβαδόν περίπου ενός στρέμματος στέγη του τεμένους ξυλεία ίδιου μεγέθους και από τους ίδιους τύπους δέντρων που είχε κατασκευαστεί, διαδικασία που απαιτεί περισσότερο χρόνο.
«Η εικόνα που παρουσιάζει το μνημείο σήμερα, είναι πολύ άσχημη. Το τέμενος είναι μαυρισμένο, δεν έχει στέγη, υπάρχουν παντού λαμαρίνες και η εικόνα της περιοχής είναι αμαυρισμένη. Οι αρχαιολόγοι δουλεύουν με χρόνους που εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε, αλλά δεν μπορούμε και να κάνουμε κάτι πάνω σε αυτό. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι αρμόδιοι ότι το συγκεκριμένο μνημείο είναι πολύ σημαντικό για την πόλη και για όλους τους κατοίκους της» σημειώνει ο δήμαρχος Διδυμοτείχου.
Ο ίδιος τονίζει ακόμα ότι οι αρχαιολόγοι δεν τον έχουν ενημερώσει, για το πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του τεμένους. «Αλλά και να μου έδιναν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, πιστεύω ότι θα ήταν δύσκολο αυτό να ακολουθηθεί. Για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου θα επιδιώξω ραντεβού το Νοέμβριο με την κυρία Μενδώνη στην Αθήνα, ώστε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Πρέπει να βρω έναν τρόπο ώστε να τους δείξω ότι το τέμενος αποτελεί μεγάλης σημασίας μνημείο για όλους μας» λέει ο κ. Χατζηγιάννογλου.
Μειωμένος ο τουρισμός – πεσμένοι οι τζίροι
Όπως αναφέρει ακόμα ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, μπορεί το τέμενος Βαγιαζήτ να μην αποτελούσε ποτέ την κύρια αιτία, ώστε Έλληνες και αλλοδαποί τουρίστες να επισκεφθούν την περιοχή, ωστόσο έμπαιναν στην πόλη, για να το θαυμάσουν, πολλοί από αυτούς που πραγματοποιούσαν εξορμήσεις στο νομό Έβρου. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά και την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει το μνημείο, έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των επισκεπτών της πόλης.
Αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στο τζίρο των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται κυρίως στο κέντρο της πόλης. Κατά τον κ. Χατζηγιάννογλου, όπως του ανέφεραν οι επιχειρηματίες, εδώ και 1,5 χρόνο οι τζίροι τους έχουν μειωθεί από 20% έως και 45%.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr