Τραμ: Η γραμμή Νέος Κόσμος - Σύνταγμα μπαίνει ξανά σε λειτουργία
Έπειτα από έναν χρόνο διακοπής λειτουργίας της γραμμής, το υπουργείο Υποδομών εξετάζει την επαναφορά της.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στην άρση της διακοπής της λειτουργίας του τραμ, στο τμήμα από τον Νέο Κόσμο έως το Σύνταγμα, η οποία ισχύει εδώ και περίπου έναν χρόνο (από τον περασμένο Οκτώβριο), προσανατολίζεται να προχωρήσει εντός του φθινοπώρου το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο θέτει το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα με βασικό επιχείρημα ότι η μη κυκλοφορία του μέσου στο συγκεκριμένο τμήμα ουσιαστικά ακυρώνει την ύπαρξή του.
Πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι δεν τίθενται ζητήματα στατικότητας ή διάρκειας ζωής του έργου, τονίζοντας ότι οι απαιτούμενες παρεμβάσεις δεν διαφέρουν πολύ από τη συντήρηση των περισσότερων γεφυρών στην Ελλάδα και μπορούν να γίνουν ακόμα και εν λειτουργία του μέσου, με προτεραιότητα όμως την ασφάλεια του επιβατικού κοινού. Οι ίδιες πηγές,αναφερόμενες στη διακοπή της κυκλοφορίας, κάνουν λόγο για «σχεδιαστική και επιχειρησιακή τρέλα».
Σημειώνουν επίσης ότι στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει δεν έχει ολοκληρωθεί κάποια αποκατάσταση, καθώς δεν προχώρησε ούτε η προγραμματική σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ, η οποία σχεδιαζόταν να συμμετάσχει έχοντας την τεχνογνωσία και την πείρα από υπόγεια έργα με ύδατα.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αμέσως μετά την τεχνική έκθεση που θα ετοιμαστεί ύστερα από σύσκεψη που θα γίνει τον Οκτώβριο στο υπουργείο με τη συμμετοχή της Αττικό Μετρό και της ΣΤΑΣΥ (εταιρεία λειτουργίας του τραμ) και σε συνεννόηση με όλους τους συναρμόδιους φορείς. Στη σύσκεψη θα γίνει ανασκόπηση όλων των κινήσεων που έχουν προηγηθεί και θα ακολουθήσει η σύνταξη οριστικής τεχνικής έκθεσης, από την οποία θα προκύπτει εάν και πότε μπορεί να επανακυκλοφορήσει το τραμ στο συγκεκριμένο τμήμα.
Αλλωστε, σε πρόσφατες δηλώσεις του και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ανέφερε ότι στο υπουργείο ήδη επεξεργάζονται τις βέλτιστες λύσεις και δεσμεύτηκε ότι «το τραμ θα επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν. Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα». Προσέθεσε,μάλιστα, ότι «δεν είναι δυνατόν ένα μέσο μαζικής μεταφοράς να μην πηγαίνει στο κέντρο της πόλης».
Ο Ιλισός
Η επανακυκλοφορία του τραμ, όπως γίνεται αντιληπτό, βάζει στο… συρτάρι την πρόταση της Ανάπλαση ΑΕ για διάνοιξη της κοίτης του Ιλισού κάτω από την οδό Καλλιρρόης, στο τμήμα από τη συμβολή με την Αρδηττού μέχρι το Φιξ, που στόχο είχε τη δημιουργία μιας πράσινης και γαλάζιας διαδρομής η οποία θα ξεκινούσε από την Αγία Φωτεινή -όπου βρίσκεται και το μοναδικό τμήμα της αρχαίας κοίτης που σώζεται- και θα κατέληγε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Επ’ αυτού, πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι «είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι το τραμ δεν θα ξανακινηθεί στο σημείο αυτό, αποκόπτοντάς το από το κέντρο και ξεχνώντας κάθε ενδεχόμενη μελλοντική επέκτασή του προς άλλα σημεία του κέντρου, όπως η Πατησίων ή η Αλεξάνδρας. Υπάρχουν άλλα σημεία στα οποία θα μπορούσαμε να σκεφτούμε τη διάνοιξη».
Υπενθυμίζεται ότι το τραμ είχε σταματήσει να λειτουργεί προληπτικά στο τμήμα Κασομούλη-Σύνταγμα (που ήταν και ο τερματικός του σταθμός) για λόγους ασφαλείας του επιβατικού κοινού, με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου και ύστερα από αυτοψίες που έδειχναν οριακή κατάσταση στην υποδομή, η οποία παρουσίαζε εντονότατα σηµεία διάβρωσης µε κίνδυνο να µετατραπεί ανά πάσα στιγµή σε παγίδα.
Είχε υπογραμμιστεί, μάλιστα, ότι είχαν υπάρξει σχετικές επισηµάνσεις σε τεχνικές εκθέσεις των ειδικών -τις οποίες είχε αποκαλύψει το «Εθνος»- σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές (το 1998 και το 2002) και αγνοήθηκαν. Οι εκθέσεις αυτές είχαν βρεθεί σε χαρτόκουτα στην αποθήκη ενός αµαξοστασίου του µετρό, χωρίς να αποτελέσουν ποτέ την αφορµή για έργα συντήρησης.
Οι αυτοψίες που ακολούθησαν, όπως είχε ανακοινωθεί τότε, έδειξαν υποσκαφή θεµελίων αντιστήριξης, έντονο νεροφάγωµα, αποκάλυψη και διάβρωση των ράβδων οπλισμού, ενώ σε κάποια σηµεία έχει κοπεί και μέρος των φορέων ή λείπουν τµήµατα του τοιχίου. Επίσης εμφανίζονταν συγκεντρώσεις νερού (ποταμάκια) μέσα στον αγωγό ως αποτέλεσμα του ξηλώµατος και της αποκόλλησης του σκυροδέµατος από τον πυθμένα του έργου. Στο διάστημα της διακοπής λειτουργίας, η οποία είναι ακόμα σε ισχύ, επηρεάζονται οι στάσεις Νέος Κόσµος, Συγγρού-Φιξ, Ζάππειο και Σύνταγµα, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει σημαντική επίπτωση και στα μεγέθη του τραμ, δηλαδή στην επιβατική κίνηση και κατά συνέπεια και στα έσοδα.
Ετοιμάζουν εξώδικο
«Δεν μπορούμε να αποδυναμώνουμε μέχρι σημείου ακύρωσης ένα έργο το οποίο κόστισε στους Έλληνες περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ, αποκόπτοντας την πρόσβασή του στο πλέον κομβικό σημείο, το κέντρο της πόλης» τονίζουν στελέχη κοντά στην υπόθεση.
Την ίδια στιγμή, έτοιμος να στείλει εξώδικο προς όλους τους συναρμόδιους φορείς για την επανακυκλοφορία του τραμ σε όλο το μήκος του δικτύου του είναι και ο πρόεδρος των εργαζομένων, Ηλίας Μανιατάκης, ο οποίος μάλιστα εκτιμά πως «το πρόβλημα της καθίζησης του Ιλισού ήταν μία πρόφαση προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της μη ύπαρξης αρκετών διαθέσιμων συρμών ώστε να γίνουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια για την επέκταση του τραμ στον Πειραιά». Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», απέδωσε το γεγονός στην καθυστέρηση του διαγωνισμού για την προμήθεια από την Αττικό Μετρό των 25 νέων συρμών.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο αρχικός διαγωνισμός για την προμήθεια συρμών είχε ακυρωθεί από προηγούμενη διοίκηση της Αττικό Μετρό και όχι από την τελευταία, η οποία αντικαταστάθηκε πρόσφατα, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητο να επαναπροκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, ενώ οι πρώτοι συρμοί της παρτίδας αναμένεται να φτάσουν το 2020.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr