Συνεχίζεται το μπαράζ δονήσεων στις Κυκλάδες - Προβληματισμός στους ειδικούς για τον κύριο σεισμό
Κάτοικοι και επισκέπτες βρίσκονται σε καθεστώς αγωνίας ενώ οι ειδικοί αναμένουν και παραμένουν ανήσυχοι για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που δεν λέει να καταλαγιάσει🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Για ένα ακόμη βράδυ οι Κυκλάδες χόρεψαν στον ρυθμό των ασταμάτητων δονήσεων. Κάτοικοι και οι επισκέπτες βρίσκονται σε καθεστώς αγωνίας ενώ οι ειδικοί αναμένουν και παραμένουν ανήσυχοι για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που δεν λέει να καταλαγιάσει. Χθες καταγράφηκε η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση με 5,2 Ρίχτερ να κουνούν την περιοχή, την ίδια ώρα που σεισμολόγοι τονίζουν ότι δεν έχει καταγραφτεί σεισμός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο κύριος.
Σε γενική επιφυλακή βρίσκεται η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου και σε αυξημένη ετοιμότητα οι 8 ΕΜΑΚ της Επικράτειας.
Μπαράζ σεισμών άνω των 4 Ρίχτερ
Μπαράζ σεισμικών δονήσεων σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης. Η τελευταία σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τις 8:00 και ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Καταγράφηκαν ακόμη έξι «ασθενείς» σεισμικές δονήσεις (4,4, 4,3, 4,2, 4,4, 4,5 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 και 05:30 (αντίστοιχα, με αντίστροφη χρονολογική σειρά, στις 05:23, στις 04:48, στις 04:45, στις 04:27, στις 04:24 και στις 04:02) στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Νωρίτερα, τρεις «ασθενείς» σεισμικές δονήσεις, δυο μεγέθους 4,1 και μια 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκαν στη 01:16, στις 00:59 και στις 00:57, κατά τα δεδομένα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Χθες Τετάρτη το βράδυ στις 21:09 καταγράφτηκε η πιο ισχυρή δόνηση μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ασυνήθιστης σεισμικής ακολουθίας στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού, με μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πάντα κατά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Σεισμολόγοι επισήμαιναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφτεί σεισμός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο κύριος.
. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΠΑ, την τελευταία εβδομάδα έχουν γίνει πάνω από 6.400 σεισμοί στα νησιά, με την ισχυρότερη σεισμική δόνηση να καταγράφεται σήμερα (5/2) κοντά στην Αμοργό (5,1 Ρίχτερ).
Ανήσυχοι οι ειδικοί
«Υπάρχει προβληματισμός γιατί δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη σεισμική ακολουθία, όπου υπάρχει μια μικρή περίοδος προσεισμών και έρχεται ο κύριος σεισμός ή κάποιος δίδυμος αν είναι μεγάλος ή μπαίνουμε στη μετασεισμική ακολουθία που μπορεί να κρατήσει ανάλογα με το μέγεθος του σεισμού μέχρι και μήνες» ανέφερε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παπανικολάου.
«Έχουμε τεκτονικούς σεισμούς που είναι σε μεγάλη ένταση, η ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει καταλαγιάσει» είπε.
«Έχουμε ένα μεγάλο ρήγμα και ένα παράλληλο που μπορούν να δώσουν ένα μέγεθος της τάξης των 6 και παράλληλα έχουμε πολλά ρήγματα που δίνουν όλους αυτούς τους σεισμούς που βλέπουμε. Εγώ πιστεύω ότι θα έρθει ένα γεγονός της τάξης το 6 και μετά από αυτό θα υπάρχει μια απόσβεση. Αν έρθει μέσα στο Σαββατοκύριακο από την επόμενη βδομάδα ο κόσμος θα μπορεί Αυτό θέλουμε όσο και αν ένας σεισμό των 6 μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και ζημιές στη Σαντορίνη και κυρίως στα τουριστικά καταλύματα στην Καλδέρα» τόνισε ο καθηγητής.
«Κανένας σεισμός δεν θα φέρει ηφαιστειακή έκρηξη απλά μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες» κατέληξε.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Mega φάνηκε πιο καθησυχαστικός και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συνολικά από χθες στις 12.30 έως σήμερα έχουμε πάνω από 100 σεισμούς συνολικά, όλων των μεγεθών. Πριν στις 8 είχαμε έναν σεισμό των 5,2 Ρίχτερ. Και όλη αυτή η δραστηριότητα είναι σε καλό επίπεδο και είναι θετικό γιατί όσο περνάνε οι μέρες και έχουμε τέτοια έντονη σεισμικότητα, αυτό σημαίνει ότι εκτονώνεται ενέργεια. Συνεπώς μέσα από αυτή την διαδικασία απομειώνεται το ενδεχόμενο να έχουμε, έναν μεγάλο σεισμό όπως είχαμε πει, γύρω στους 6 βαθμούς – με μικρή πιθανότητα όμως – και επιταχύνεται η διαδικασία χρονικά για την εκτόνωση του φαινομένου όταν διατηρηθεί σε τέτοιο επίπεδο».
«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά αλλά δεν θα δούμε σεισμό 6 και πάνω από 6 Ρίχτερ, και επιπλέον γίνεται μικρότερο το χρονικό διάστημα που έχουμε υπολογίσει από την συνολική διάρκεια των φαινομένων. Αν πχ έχουμε υπολογίσει να κρατήσει 4 βδομάδες το φαινόμενο, τότε μικραίνει ο χρόνος – όχι δραστικά αλλά μικραίνει. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη που είναι λογική και όλοι περιμένουμε. Βεβαίως η φύση δεν δρα με βάση την δική μας λογική, μπορεί να δούμε και φαινόμενα που δεν υπολογίζουμε για την Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Λέκκας.
«Ερήμωσε η Σαντορίνη»
Εκτός από τους ντόπιους που παρέμεινα ημέρες lockdown θυμίζει η Σαντορίνη καθώς τα καταστήματα και τα σχολεία είναι κλειστά ενώ τα άλλοτε γεμάτα ζωή σοκάκια είναι άδεια από επισκέπτες και τουρίστες. Επιπλέον, στο νησί δεν βλέπεις κυριολεκτικά παρά ελάχιστο κόσμο καθώς τις προηγούμενες ημέρες αποχώρησαν μαζικά με πλοία και αεροπλάνα.
Οι συνεχείς σεισμοί τα τελευταία 24ωρα έχουν θορυβήσει τόσο τους μόνιμους κατοίκους στη Σαντορίνη όσο και τους τουρίστες με αποτέλεσμα να έχουν αποχωρήσει από το νησί πάνω από 11.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με ανθρώπους του τουρισμού στο νησί συνεχίζουν να έρχονται κάποιοι τουρίστες αλλά η κίνηση έχει μειωθεί δραματικά.
ΕΚΠΑ: Πάνω από 6.400 σεισμοί μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού την τελευταία εβδομάδα - Τα δύο σενάρια
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία σχετικά με τους σεισμούς που έγιναν στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού το τελευταίο δίμηνο, όπου διαπιστώνεται ότι από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν πάνω από 6.400 σεισμικές δονήσεις.
Η έρευνα του ΕΚΠΑ για τις σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες
Συνολικά, η ανάλυση σεισμολογικών δεδομένων έως και την 3η Φεβρουαρίου, η οποία επικαιροποιήθηκε με τη χρήση μηχανικής μάθησης, απέδωσε ένα πλήθος άνω των 1.300 σεισμών την 2η Φεβρουαρίου και άνω των 1.400 σεισμών την 3η Φεβρουαρίου, ξεπερνώντας συνολικά τους 6.400 σεισμούς από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου 2025.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο αριθμός σεισμών με μέγεθος Μ³2.5 αυξάνεται σταδιακά ανά ημέρα, με πλήθος 0, 1, 2, 6, 9, 25, 45, 340, και 437 σεισμούς από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου. Στις 2 Φεβρουαρίου εκδηλώθηκαν 5 σεισμοί με Μ³4.5, στις 3 Φεβρουαρίου 7 σεισμοί και στις 4 Φεβρουαρίου 9 σεισμοί. Το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού ήταν 4.6 στις 2 Φεβρουαρίου, ενώ στις 3 και 4 Φεβρουαρίου εκδηλώθηκαν τρεις σεισμοί με μεγέθη 4.9-5.0 και άλλοι τέσσερις με μέγεθος 4.8. Κατά τις πρώτες ώρες της 5ης Φεβρουαρίου, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται πλησίον της Ανύδρου. Έχουν εντοπιστεί πάνω από 30 σεισμοί, με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού να φτάνει το 4.4.
Η κατανομή των σεισμικών επικέντρων στις 2 Φεβρουαρίου ξεκίνησε συγκεντρωμένη περίπου στο μέσο της απόστασης Ανύδρου-Σαντορίνης, και στη συνέχεια μετανάστευσε στα ΒΑ προς την Άνυδρο. Στις 3 Φεβρουαρίου, η σεισμικότητα παρέμεινε συσσωρευμένη κυρίως στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου, ενώ μικρές συστάδες σεισμών εκδηλώθηκαν και σε περιοχές δυτικά και βόρεια της Ανύδρου, σε αποστάσεις γενικά μικρότερες των 10 km από αυτήν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, στις 4 Φεβρουαρίου παρέμεινε στην περιοχή κυρίως δυτικά της Ανύδρου, αλλά εξαπλώθηκε και λίγο ανατολικότερα. Κατά την περίοδο από 1 Φεβρουαρίου έως 4 Φεβρουαρίου, το άκρο της σεισμικά ενεργοποιημένης ζώνης φαίνεται να μετανάστευσε προς τα βορειοανατολικά με ταχύτητα ~4-5 χλμ/ημέρα (km/day) σε κατεύθυνση ~Β40°Α. Από την ανάλυση με μέθοδο μηχανικής μάθησης, φαίνεται κατά τη διάρκεια διαφόρων εξάρσεων, η μετανάστευση να γίνεται με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα κατά περιοχές, καλύπτοντας μικρότερες αποστάσεις.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η έως τώρα σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού «πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους, καθώς δεν διακρίνεται κάποιος σεισμός με μέγεθος σαφώς μεγαλύτερο από όλους τους υπόλοιπους, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κύριος σεισμός».
Τα δύο σενάρια
Επιπλέον, ο ρυθμός σεισμικότητας αναφέρεται ότι βαίνει αυξανόμενος, ενώ οι μετασεισμικές ακολουθίες χαρακτηρίζονται από φθίνουσα χρονική κατανομή σεισμών, με το μέγεθος του μεγαλύτερου μετασεισμού συνήθως να είναι μικρότερο από ~0.5 συγκριτικά με τον κύριο σεισμό.
«Αν και πιθανώς να πρόκειται για σμήνος που εμπεριέχει σεισμούς μεγάλων μεγεθών, συγκριτικά με άλλα πρόσφατα σεισμικά σμήνη στον Ελλαδικό χώρο, ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχιστεί η δράση του αλλά με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσει πολλούς μήνες, όπως στην περίπτωση του σεισμικού σμήνους της Θήβας», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ωστόσο, ένα δεύτερο ενδεχόμενο είναι το σμήνος αυτό να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σεισμικό σμήνος που έχει προηγηθεί του κύριου σεισμού, θα χαρακτηριστεί (εκ των υστέρων) ως προσεισμική ακολουθία.
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, αν και η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση λαμβάνει χώρα εντός του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, «δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων, διεύθυνσης ΝΔ-ΒΑ στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου».
Τέλος, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εντατικής παρακολούθησης της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στη περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, μέλη των δύο Εργαστηρίων (Σεισμολογίας και Γεωφυσικής) του τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας καθώς και της διεπιστημονικής επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, θα μεταβούν στην Ίο και τη Σαντορίνη για εγκατάσταση και συντήρηση σεισμογράφων καθώς και για μετρήσεις εδαφικής παραμόρφωσης.
Παραιτείται ο Τριαντόπουλος όταν συσταθεί η Προανακριτική για τα Τέμπη - «Στόχος του ΠΑΣΟΚ η άκριτη εργαλειοποίηση»
Δημοσιογράφοι μπήκαν με τα κινητά τους στο δωμάτιο του 37χρονου λήπτη των νεφρών του μικρού Άγγελου
Αναβλήθηκε η δίκη του Μάστορα - Θα κληθεί να εξεταστεί ο αστυνομικός που τον σταμάτησε
Αμερικανίδα TikToker μόλις έμαθε για τα Τέμπη και μέσα σε 3 λεπτά... τα είπε όλα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr