Ανάπλαση ΔΕΘ: Αντιδρούν πολίτες και φορείς - «Αναχρονιστική λύση και φαραωνικό έργο»
Στόχος της σύμπραξης «Όλη η ΔΕΘ ένα Πάρκο» είναι να σταματήσει το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ και ο χώρος που καταλαμβάνει σήμερα να μετατραπεί σε ένα μητροπολιτικό πάρκο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ως μία «αναχρονιστική λύση» και ένα «έργο φαραωνικό», με τους περισσότερους πολίτες να μην γνωρίζουν την «εκτρωματική μελέτη» που εκπονείται, χαρακτήρισε το σχέδιο ανάπλασης της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης η Ελένη Ιωαννίδου, ιστορικός και μέλος του Δικτύου για το αστικό πράσινο SOSτε τα Δέντρα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν μέλη της νεοϊδρυθείσας σύμπραξης φορέων και πολιτών «Όλη η ΔΕΘ ένα Πάρκο».
Στόχος της σύμπραξης είναι να σταματήσει το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, η τελευταία να μεταφερθεί στα δυτικά, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη και ο χώρος που καταλαμβάνει σήμερα να μετατραπεί σε ένα μητροπολιτικό πάρκο στην «καρδιά» της πόλης και σε ένα υπαίθριο μουσείο με τα ιστορικά κτίρια που βρίσκονται σε αυτόν.
Η σύμπραξη θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνει υπογραφές για το ζήτημα και αναμένει την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης της ανάπλασης της ΔΕΘ από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 22 Νοεμβρίου. Παράλληλα, εξετάζει και επόμενες νομικές ενέργειες.
«Ο πιο κρίσιμος αγώνας για το περιβάλλον»
Κατά την κ. Ιωαννίδου, ο αγώνας που ξεκίνησε η σύμπραξη αποτελεί «τον πιο κρίσιμο αγώνα για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στη Θεσσαλονίκη», η οποία διαθέτει κατά μέσο όρο μόλις 1,5 τετραγωνικό μέτρο πρασίνου ανά κάτοικο, τον χαμηλότερο στην Ευρώπη.
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει μόλις 35.000 δέντρα, αν και θα έπρεπε να διαθέτει περίπου 200.000 με βάση τον πληθυσμό του. Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά υποφέρουν από τις καρατομήσεις των τελευταίων χρόνων, ενώ περίπου 30.000 δέντρα κόβονται για την κατασκευή του Flyover. Άρα είναι ανάγκη και όχι επιθυμία μας η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στην ‘’καρδιά’’ της πόλης και η ΔΕΘ να μετεγκατασταθεί στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης», τόνισε η κ. Ιωαννίδου.
«Περισσότερο τσιμέντο σε σχέση με σήμερα»
Σύμφωνα με την κ. Ιωαννίδου, η νέα ΔΕΘ, με βάση το σχέδιο που εκπονείται, θα έχει περισσότερο τσιμέντο σε σχέση με σήμερα.
«Θα διαθέτει πέντε περίπτερα το καθένα 2,5 φορές μεγαλύτερο από τα σημερινά και ένα ξενοδοχείο ύψους 32 μέτρων. Το τσιμέντο θα είναι κατά 16% περισσότερο από το σημερινό. Παράλληλα, θα υπάρχει υπόγειο πάρκινγκ 2.000 θέσεων πάνω σε ελληνιστικό, ρωμαϊκό, βυζαντινό και οθωμανικό νεκροταφείο. Θα φυτευτούν μόνο θάμνοι και μικρά δεντράκια και ο χώρος πρασίνου δεν θα είναι αμιγής και θα μειωθεί κατά 14.000 τετραγωνικά μέτρα. Το ΤΑΙΠΕΔ αθροίζει το χώρο πρασίνου στα εξήντα στρέμματα. Εμείς διεκδικούμε ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο με 20.000-30.000 ψηλά δέντρα, με τη δημιουργία μικρών εκθέσεων στα υφιστάμενα ιστορικά κτίρια. Να μην βαφτίζουμε το κρέας ψάρι. Να μην βαφτίζουμε το real estate των εργολάβων ως μητροπολιτικό πάρκο», υποστήριξε η κ. Ιωαννίδου.
Νεκροταφείο από τη Νεολιθική Εποχή
Για την ύπαρξη νεκροταφείου από τη Λίθινη Εποχή, μαζί με τα νεότερα της αρχαίας και της βυζαντινής περιόδου, κάτω από τις εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης», το οποίο θα πρέπει να αναδειχθεί και να ανακαλυφθούν πολλά ιστορικά ευρήματα, έκανε λόγο από την πλευρά του ο Δρ. Βιολογίας-Οικολογίας, συγγραφέας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Περιβαλλοντικής Ιστορίας και ιστορικό στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μπλιώνης.
«Από τις σημερινές εγκαταστάσεις της ΔΕΘ διέρχεται και το ρέμα των Σαράντα Εκκλησιών. Η αποκατάσταση του χειμάρρου μπορεί να αποτελέσει το σημαντικό στοιχείο για γενικότερη ανάπλαση της περιοχής», είπε ο κ. Μπλιώνης.
Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμα ότι «μέσα από το αρμόδιο υπουργείο εκφράζονται τα λυσσαλέα συμφέροντα των εργολάβων» αναφορικά με το ύψος των κτιρίων, αφού αναμένεται να μην γίνουν δεκτές από την κυβέρνηση οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ανησυχία των αρχιτεκτόνων
Την ανησυχία των αρχιτεκτόνων της Θεσσαλονίκης για το έργο ανάπλασης της ΔΕΘ μετέφερε ο Δημήτρης Κονταξάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ.
Όπως είπε, το έργο δεν περιλαμβάνει πολεοδομική μελέτη μητροπολιτικής κλίμακας και η ανάπλαση βασίζεται στην κατεδάφιση των περισσότερων ιστορικών κτιρίων της ΔΕΘ.
«Το νέο χωροταξικό σχέδιο αγνοεί τη φυσιογνωμία των κτιρίων της ΔΕΘ αλλά και το γεγονός ότι όλος ο χώρος αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο. Θα κατεδαφιστεί, ό,τι έχει απομείνει, αν και τα κτίρια βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση. Ο χώρος της σημερινής ΔΕΘ μπορεί να αποτελέσει ένα κτιριακό μουσείο σύγχρονης τέχνης μαζί με μητροπολιτικό πάρκο. Είναι ιδανική η δημιουργία χώρου πρασίνου στο συγκεκριμένο χώρο», ανέφερε ο κ. Κονταξάκης.
«Τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός»
Τέλος, για τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του έργου ανάπλασης της ΔΕΘ, ο οποίος είχε ξεκινήσει από τα 100 εκατομμύρια ευρώ, έκανε λόγο ο καθηγητής Οικονομικών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.
«Η χρηματοδότηση πιθανότατα κατά τα 2/3 θα προέρχεται από δημόσια κεφάλαια. Πρόκειται για ένα οικονομικό σκάνδαλο και είναι ζήτημα, αν το έργο ολοκληρωθεί τα επόμενα 15 χρόνια. Δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το έργο την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη του αστικού κέντρου», υποστήριξε ο κ. Ζαρωτιάδης.
Σοκ στη Νότια Κορέα μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου: O πρόεδρος καταγγέλλει «κομμουνιστικό κίνδυνο» - Αντιδρά η αντιπολίτευση
Εξοικονομώ 2025: Στα σκαριά το νέο πρόγραμμα - Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις
Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Στάρμερ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο»
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον υποδέχθηκαν τον σεΐχη του Κατάρ με τη σύζυγό του - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr