Διεθνολόγος για συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν: Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν στα σημαντικά θέματα
Κατά τον διεθνολόγο,Αθανάσιο Μποζίνη, αυτό που επιδιώκει η κάθε πλευρά, είναι να κερδίσει χρόνο, περιμένοντας να δει πώς θα κινηθεί η πολιτική Τραμπ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στο γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν, σε ό,τι αφορά την εξεύρεση λύσης σε σημαντικά ζητήματα, όπως το Κυπριακό και ο καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) αλλά και στο ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να βελτιωθούν περαιτέρω οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, στάθηκε ο διεθνολόγος και καθηγητής Παγκόσμιας Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αθανάσιος Μποζίνης, σχολιάζοντας στο ethnos.gr τα αποτελέσματα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.
Κατά τον ίδιο, τα «αγκάθια» που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν πρόκειται να εξαφανιστούν εύκολα και αυτό που επιδιώκει στην παρούσα φάση η κάθε πλευρά, είναι να κερδίσει χρόνο, περιμένοντας να δει πώς θα κινηθεί η πολιτική Τραμπ σε μείζονος σημασίας ζητήματα του παγκοσμίου γίγνεσθαι, όπως το Μεσανατολικό και τον ρωσοουκρανικό πόλεμο.
«Είναι λογικό και οι δύο χώρες να βρίσκονται σε στάση αναμονής, προκειμένου να δουν ποια στάση θα κρατήσει και ποια πολιτική θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σε διάφορα θέματα. Η στάση του Τραμπ μοιραία θα επηρεάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Ερντογάν, με βάση και την πολιτική που ακολούθησε ο Τραμπ στην πρώτη θητεία του, τον θεωρεί φίλο του. Φίλο του θεωρεί τον Τραμπ και ο Νετανιάχου. Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να συμβάλλει, ώστε να έχουμε τουλάχιστον κατάπαυση του πυρός στον ρωσοουκρανικό πόλεμο. Ελλάδα και Τουρκία περιμένουν να δουν τον τρόπο που θα κινηθούν τα πιόνια πάνω στη σκακιέρα», σημειώνει ο κ. Μποζίνης.
Σε φιλικό κλίμα η Τουρκία προσπαθεί να περάσει τις θέσεις της
Κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας η Τουρκία θέλει να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για διάφορα σημαντικά θέματα, προκειμένου να περάσει τις δικές της επιδιώξεις.
«Η Ελλάδα, όπως είπε και ο κύριος Γεραπετρίτης συνεχίζει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές είναι πολύ προσεκτικές στην κάθε τους κίνηση. Δεν θέλουν να δώσει τη δυνατότητα η μία στην άλλη, ώστε να μπορέσει να ελιχθεί σε ένα περιβάλλον, το οποίο σήμερα είναι πολύ ρευστό. Όπως προείπα, πολλά θα εξαρτηθούν από την πολιτική του Τραμπ, ο οποίος επίσης θα είναι πολύ προσεκτικός, για να αποφύγει το πολιτικό κόστος. Άλλωστε, λογικά και εξαιτίας της εμπειρίας από την πρώτη θητεία του θα είναι περισσότερο ώριμος στην άσκηση διοίκησης. Η Τουρκία, παρά το φιλικό κλίμα που όντως φαίνεται ότι υπάρχει στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, σε ζητήματα φυσικών καταστροφών και άλλα, θα επιδιώξει να σύρει τη χώρα μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα σοβαρά ζητήματα που υπάρχουν διαφωνίες. Από την πλευρά της η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική των καλών σχέσεων αλλά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να θέσει τα δικά της όρια διαπραγματεύσεων», λέει ο κ. Μποζίνης.
Τέλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπογραμμίζει ότι μία πιθανή ενίσχυση της συνεργασίας της χώρας μας αλλά και της Κύπρου με το Ισραήλ θα έδινε στην παρούσα συγκυρία μία άλλη υπέρ της Ελλάδας προοπτική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr