Καθυστερεί η εφαρμογή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στα καμένα του Έβρου - «Καραδοκεί» ο κίνδυνος για τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Για αδικαιολόγητη καθυστέρηση από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην εφαρμογή της επιστημονικής μελέτης διερεύνησης των επιπτώσεων από έργα στις περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης που κάηκαν στην τεράστια πυρκαγιά του 2023, με έμφαση στους Αιολικούς Σταθμούς που έχουν αιτηθεί και λάβει αδειοδότηση, κάνει λόγο στο ethnos.gr o επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης, Λευτέρης Καψάλης.
Όπως υποστηρίζει, αν και η μελέτη ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, τρεις μήνες μετά δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί από το ΥΠΕΝ, με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή να καραδοκεί ο κίνδυνος να γίνουν έργα με τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση στις καμένες εκτάσεις που προσπαθούν να αναγεννηθούν και κυρίως να ξεκινήσει η κατασκευή των αιολικών πάρκων, που έχουν ήδη λάβει άδεια, αλλά οι εργασίες δεν ξεκίνησαν ακόμη, διότι ανεστάλη η πράξη κατασκευής τους.
Να σημειωθεί ότι την επιστημονική μελέτη διερεύνησης των επιπτώσεων από έργα στις καμένες εκτάσεις του Έβρου και της Ροδόπης εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μετά από αίτημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη.
«Την επιστημονική μελέτη ζήτησε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ για την αδειοδότηση δύο αιολικών σταθμών στις καμένες εκτάσεις. Η επιστημονική αυτή διερεύνηση θα καθοδηγούσε σε ποιες συγκεκριμένες κρίσιμες περιοχές για την πανίδα και κυρίως για τα πουλιά αλλά και για τη χλωρίδα των καμένων εκτάσεων δεν θα πρέπει να γίνουν έργα, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα. Η μελέτη ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από το υπουργείο», λέει στο ethnos.gr ο κ. Καψάλης.
Οδηγός για πέντε χρόνια η μελέτη
Κατά τον επιστημονικό συνεργάτη της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης, το πόρισμα της μελέτης θα αποτελούσε οδηγό για τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να προστατευθούν επαρκώς οι καμένες εκτάσεις. Αυτό το διάστημα των πέντε ετών μπορεί να επεκταθεί, αν υπάρξει ανάγκη ή ακόμα και να μειωθεί, σε περίπτωση που κριθεί ότι πλέον δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τις καμένες περιοχές.
«Η συγκεκριμένη μελέτη είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο προστασίας για τις καμένες περιοχές. Τα δύο αιολικά πάρκα έχουν πάρει αδειοδότηση εγκατάστασης αλλά από το υπουργείο ανεστάλη η πράξη εγκατάστασής τους. Το ίδιο συμβαίνει και με δύο άλλα αιολικά πάρκα, τα οποία πήραν άδεια τον περασμένο Αύγουστο και επρόκειτο να εγκατασταθούν σε παρακείμενες των καμένων περιοχές αλλά επίσης σημαντικές για την ορνιθοπανίδα της περιοχής. Δυστυχώς, δεν αρκεί η προφορική από τον υπουργό πράξη αναστολής των εγκαταστάσεων. Ένας νόμος δεν μπορεί να αναιρεθεί με μία προφορική απόφαση υπουργού. Χρειάζεται νέα νομοθετική πράξη, ώστε να είναι επαρκής η προστασία. Να μην ξεχνάμε ότι και οι επιχειρηματίες θα πιέζουν από την πλευρά τους για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. Έχουμε καταθέσει γραπτή αίτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να εφαρμοστεί η μελέτη, επικοινωνήσαμε πολλές φορές και τηλεφωνικά αλλά, δυστυχώς, δεν λάβαμε κάποια απάντηση», τονίζει ο κ. Καψάλης.
Τέλος, ο ίδιος σημειώνει ότι η εφαρμογή της μελέτης θα βοηθούσε και τους επιχειρηματίες, ώστε να γνωρίζουν σε ποια περιοχή έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν.
Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τζάκρη και Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ - Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ
Είδαμε το Αλ Τσαντίρι Νιους: Μας έκανες και γελάσαμε Λάκη - Αντιπολίτευση σκληρή την ώρα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση σπαρασσόταν
Από οξεία λευχαιμία και όχι από λοίμωξη του αναπνευστικού ο θάνατος του Μανούσου Μανουσάκη - Η δήλωση της συζύγου του
Οι θρυλικές σειρές του Μανούσου Μανουσάκη που σημάδεψαν την ελληνική μυθοπλασία
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr