Ολυμπιακό Κέντρο μπιτς βόλεϊ: Το φάντασμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας είναι εδώ!
Μια φαραωνική εγκατάσταση με ζωή... πεταλούδας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Όταν το Ολυμπιακό Κέντρο Μπιτς Βόλεϊ στο Παλαιό Φάληρο έκανε τα αποκαλυπτήρια του ήταν η πιο σύγχρονη εγκατάσταση μπιτς βόλεϊ στον κόσμο και η μεγαλύτερη μέχρι τότε σε χωρητικότητα καθώς άγγιζε τις 10.000 θέσεις.
Για την ακρίβεια είχε χωρητικότητα 9.600 θεατές και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» ήταν από αυτές που είχαν sold out όλες τις ημέρες των Αγώνων.
Πρόεδροι και βασιλείς
Πρόεδροι της Δημοκρατίας, πρωθυπουργοί, βασιλείς, πρίγκιπες και πριγκίπισσες, διπλωμάτες, μεγιστάνες, celebrities ακόμα, σταρ του Χόλιγουντ και της F1 φιλοξενήθηκαν στις θέσεις του οι οποίες σήμερα αν δεν έχουν καεί και ξηλωθεί κείτονται σαν φαντάσματα με θέα τον Σαρωνικό κόλπο. Οι περισσότερες πλαστικές καρέκλες κάηκαν από την πυρκαγιά που έβαλαν άγνωστοι τον Ιούνιο του 2024. Άναψαν φωτιά στο βάθρο των κεντρικών θέσεων και στα διαλυμένα αντικείμενα που κάποτε κοσμούσαν τα γραφεία της οργανωτικής επιτροπής, του χώρους των αθλητών και των αθλητριών.
Όλα ρημαγμένα
Σπασμένα γραφεία, καρέκλες και εκατοντάδες φάκελοι αρχειακού υλικού της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται πεταμένα και τόνοι χαλαζιακής άμμου που ξοδεύτηκε μία περιουσία για να αγοραστεί. Όλοι οι εσωτερικοί χώροι έχουν βανδαλιστεί. Υλικά από τις βαριές κατασκευές από τις οροφές αλλά και τα διαχωριστικά είναι έτοιμα να καταρρεύσουν. Ο αγωνιστικός χώρος όπου πανηγυρίστηκαν τα μετάλλια των τελικών είναι σε άθλια κατάσταση. Η μεγάλη σκάλα του πρώτου διαιτητή είναι πεταμένη, το τραπέζι της γραμματείας έχει διαλυθεί και φοίνικες έχουν φυτρώσει μέσα στην άμμο.
Φαραωνική εγκατάσταση με ζωή πεταλούδας
Άθλια η κατάσταση και στα υπαίθρια προπονητήρια. Η χαλαζιακή άμμος στέκει στη θέση της παρότι έχει αλλοιωθεί από τις προσμίξεις, φερτά υλικά αλλά και σκουπίδια. Οι στυλοβάτες χωρίς φιλέδες και οι τεράστιοι προβολείς στέκουν ακόμα αγέρωχοι θυμίζοντας το μεγαλείο μιας φαραωνικής ολυμπιακής εγκατάστασης που έμελλε να έχει διάρκεια ζωής όσο μία πεταλούδα.
Κανείς δε ρωτήθηκε
Είναι αλήθεια πως όταν κατασκευάστηκε το έργο ακόμα και ο κόσμος του παγκοσμίου μπιτς βόλεϊ είχε αιφνιδιαστεί από το τεράστιο μέγεθος αλλά και την πολυτέλεια της συγκεκριμένης εγκατάστασης που όμοια της δεν υπήρχε. Ο κόσμος του μπιτς βόλεϊ είναι συνηθισμένος σε λυόμενες κατασκευές. Στελέχη της ομοσπονδίας πετοσφαίρισης τονίζουν πως ποτέ δε ρωτήθηκαν να πουν τη γνώμη τους για το τι πραγματικά είχε ανάγκη το άθλημα, ούτε θα μπορούσε ποτέ να φανεί χρήσιμο ένα τέτοιο στάδιο. Αιφνιδιάστηκαν και οι ίδιοι όταν είδαν την υπερκατασκευή και γρήγορα αντιλήφθηκαν πως δεν θα πρέπει να ονειρεύονται την αξιοποίηση της.
Τεράστιο κόστος συντήρησης
Όλοι γνώριζαν πως κανείς αθλητικός φορέας δεν θα μπορούσε να συντηρήσει αυτή την τεράστια εγκατάσταση που μόνο για ενέργεια, φύλαξη, καθαριότητα και λειτουργικά χρειάζονταν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. Αυτός ήταν και ο λόγος που δε συζητήθηκε ποτέ σοβαρά η παραχώρηση της εγκατάστασης στην ομοσπονδία του βόλεϊ η οποία σε μία άλλη χώρα και σε μία άλλη εποχή θα έπρεπε να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.
Ο επιχειρηματίας ήθελε, αλλά οι όροι χρήσης άλλαξαν
Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ενώ μπαίναμε στη μεγάλη οικονομική κρίση γνωστός επιχειρηματίας που αργότερα πτώχευσε απέκτησε τα δικαιώματα της εγκατάστασης με σκοπό να την εκμεταλλευτεί. Συμφωνήθηκε ένα σεβαστό αντίτιμο και είχε δοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο μία μεγάλη δόση αλλά το όλο εγχείρημα κατέρρευσε όταν ο επιχειρηματίας ανακάλυψε - δυστυχώς για τον ίδιο πολύ αργά - πως μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων είχαν αλλάξει οι πολεοδομικοί χαρακτηρισμοί και η εγκατάσταση του μπιτς βόλεϊ μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο ουσιαστικά δεν ήταν εκμεταλλεύσιμη. Δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν παρεμβάσεις και να εκδοθούν νέες άδειες για παρεμβάσεις ώστε να καταστεί βιώσιμη η επένδυση.
Πέρασε στην Περιφέρεια Άττικής
Το επιχειρηματικό σχήμα υποχώρησε, κινήθηκε νομικά και η εγκατάσταση περιήλθε πάλι στα Ολυμπιακά Ακίνητα. Μετά από νέο διάστημα αδράνειας τα Ολυμπιακά Ακίνητα παρέδωσαν το ακίνητο στην Περιφέρεια Αττικής η οποία μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί γραφεία των βοηθητικών κτιρίων που βρίσκονται περιμετρικά της κύριας εγκατάστασης και την περίοδο των αγώνων ήταν το κέντρο Τύπου. Με εξαίρεση ένα δύο διοργανώσεις που έγιναν από ιδιώτες και με δική τους ευθύνη την άμμο του Ολυμπιακού Κέντρου μπιτς βόλεϊ δεν την ξαναπάτησε κανείς.
Μετά 20 χρόνια ζητείται ελπίδα
Σήμερα 20 χρόνια μετά η θέα και μόνο της παρακμής προκαλεί πόνο, θλίψη αλλά και αγανάκτηση για το στολίδι του αθλητισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr η Περιφέρεια Αττικής έχει συμπεριλάβει την εγκατάσταση του μπιτς βόλεϊ Παλαιού Φαλήρου σε μία μελέτη αξιοποίησης η οποία περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη εγκατάσταση μέχρι και το κλειστό του τάε κβο ντο.
Ερχεται λύτρωση από την Περιφέρεια;
Πρόκειται για έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ το οποίο πιθανότατα να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός μαζί με τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά ακόμα και μέχρι τα Χριστούγεννα του 2024. Αυτή είναι και η τελευταία ελπίδα για να μπορέσει η εγκατάσταση να αποκτήσει ζωή και να γίνει λειτουργική. Κυρίως να παραδοθεί στους πολίτες και κυρίως στη νεολαία αναβαθμίζοντας παράλληλα και όλο το παραλιακό μέτωπο που σε εκείνο το σημείο σήμερα θυμίζει τριτοκοσμική χώρα.
Κακοκαιρία: Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία - Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Ανάλυση Δημήτρη Μαύρου: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να γίνει ΠΑΣΟΚ – Το μέλλον του Κασσελάκη
Πρώτη επικοινωνία Μητσοτάκη – Τραμπ μετά την επανεκλογή: Πρόσκληση στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να επισκεφτεί την Ελλάδα
Τσιάρας: «Θα αντιμετωπίσουμε την ευλογιά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα - Αυξημένες οι αποζημιώσεις»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr