Μεταναστευτικό: Έλληνες και Τούρκοι αξιωματικοί συναντήθηκαν στην Αδριανούπολη μετά την απόφαση της Γερμανίας
Αναταραχή στην Ευρώπη από την απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Προβληματισμό προκαλεί στην Ευρώπη η απόφαση της Γερμανίας να επιβάλλει ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της κόντρα στην συνθήκη Σένγκεν για την ελεύθερη μετακίνηση.
Η απόφαση του Βερολίνου πυροδοτήθηκε από την ανάγκη να ελεγχθεί η παράνομη μετανάστευση, που αποτελεί βασικό λόγο για την ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Ήδη αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αντιδρούν ποικιλοτρόπως απέναντι στην γερμανική απόφαση.
Συνάντηση στην Αδριανούπολη
Στην Ελλάδα σήμανε αμέσως συναγερμός καθώς οι Αρχές φοβούνται πως τα κυκλώματα θα αυξήσουν τις διακινήσεις για να προλάβουν τις αποφάσεις του Βερολίνου. Στην Τουρκία συλλαμβάνονται ήδη Σύριοι και Αφγανοί από τις δυνάμεις της χωροφυλακής ενώ η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να πάρει περισσότερα μέτρα για τη διαφύλαξη των συνόρων, όπως μετέδωσε η Μίνα Καραμήτρου στο κεντρικό δελτίο του OPEN. Είναι χαρακτηριστικό πως την Πέμπτη (12/9) συναντήθηκαν Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι στην Αδριανούπολη.
Για μια ώρα οι αξιωματούχοι έκατσαν στο ίδιο τραπέζι ενώ η Ελλάδα παρουσίασε έναν φάκελο με συγκεκριμένο κύκλωμα το οποίο μεταφέρει παράτυπους μετανάστες με νταλίκες. Παράλληλα ζήτησε από την Τουρκία να κάνει τις δικές της ενέργειες για να μπλοκάρει το κύκλωμα.
Σημειώνεται, πως υπάρχει μια συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας η οποία έχει να ενεργοποιηθεί από το 2020 γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα και μετά τις εξελίξεις στη Γερμανία, η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ευρώπη να πιέσει την γειτονική χώρα ως προς την υλοποίησή της.
«Δεν είναι ανεκτή η μονομερής κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν»
«Όχι» σε μονομερή κατάργηση της Σένγκεν διεμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην σκιά της απόφασης της Γερμανίας να σφραγίσει τα σύνορα της για τους μετανάστες για έξι μήνες λέγοντας πως δεν είναι αποδεκτό να επιστρέφουν στις χώρες εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα. Στις Βρυξέλλες έχει σημάνει συναγερμός καθώς φοβούνται πως θα ακολουθήσει ντόμινο ανάλογων αποφάσεων από άλλες χώρες ενώ το Βερολίνο σκληραίνει την στάση του υποστηρίζοντας πως είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Η απάντηση, όμως, δεν μπορεί να είναι η μονομερή κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι αυτό κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να γίνει ανεκτό, γι΄αυτό βλέπετε ότι υπήρχε και πολύ μεγάλη αντίδρασή από τις χώρες που έχουν χερσαία σύνορα με τη Γερμανία» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Talk Radio 98.9.
«Φαινόμενο ντόμινο»
Η Γερμανία επικαλείται ότι συντρέχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και πως οι υπόλοιπες χώρες, της προωθούν πρόσφυγες. Η Ελλάδα μιλά για ελκυστική επιδοματική πολιτική της Γερμανίας , η οποία από την πλευρά της δεν πρόκειται να κάνει πίσω.
«Η ελπίδα μου ήταν ότι η εισαγωγή συνοριακών ελέγχων και οι συνεχείς απορρίψεις σε αυτά τα σύνορα θα πυροδοτούσαν αυτό που λέμε «φαινόμενο ντόμινο», δηλαδή ότι οι γειτονικές τις χώρες θα έλεγχαν τις τα σύνορά τις. Έτσι, στο άμεσο μέλλον, η ροή στα σύνορα θα ήταν μικρότερη και θα μπορούσαμε τις να μειώσουμε τις ροές με τα μέτρα που προτείνονται τώρα» ανέφερε ο επικεφαλής της γερμανικής Αστυνομίας, Χέικο Τεγκάτζ.
Κίνδυνος μιμητισμού του ουγγρικού μοντέλου
Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου ώστε το παράδειγμα της Γερμανίας που επιδιώκει να ακολουθήσει το ουγγρικό μοντέλο να μιμηθούν ακόμη περισσότερες χώρες.
«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα σύνορα από λαθρομετανάστες. Οι παράνομοι μετανάστες δεν θα εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω της Ουγγαρίας και μέσω των νότιων συνόρων (των χωρών) Σένγκεν. Σε όσους λαμβάνουν πολιτικό άσυλο βάσει της διαδικασίας του κράτους δικαίου σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και με βάση την μονομερή τους απόφαση, προσφέρουμε ένα δωρεάν ταξίδι μιας κατεύθυνσης προς τις Βρυξέλλες» επεσήμανε ο επικεφαλής του κόμματος του Βίκτωρ Όρμπαν, Γεργκέλι Γκουλίας,
Η αντίδραση της αντιπολίτευσης
Την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής τονίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Να ανοίξει ένας διάλογος και όχι μονομερείς ενέργειες» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Ψυχογιός, τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε: «Δεν αρκούν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να εντείνει τους ελέγχους στα χερσαία σύνορα. Ειδικότερα όταν η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει συνταχθεί πλήρως με την γραμμής των κρατών του Βίσεγκραντ. Χρειάζεται να γίνουν άμεσες κινήσεις».
Τέλος η Ελληνική Λύση αναφέρει: «Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρωτοφανή απόφαση της Γερμανίας να καταργήσει ουσιαστικά την ζώνη Σένγκεν, αποτελούν τον ορισμό της υποκρισίας. Η ΝΔ άνοιξε την κερκόπορτα σε δουλέμπορους και Γερμανούς για τον «εποικισμό» της Ελλάδας».
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr