Λειψυδρία: Τεράστιο το πρόβλημα στην Κέρκυρα - «Επιστρατεύουν» διακοπές νερού
Το φαινόμενο της λειψυδρίας καταγράφεται σε όλο και περισσότερες περιοχές της Ελλάδας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Επιστήμονες αλλά και κάτοικοι των νησιών προειδοποιούν ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού δεν επαρκούν.
Στην Κέρκυρα, προσπαθούν να καταπολεμήσουν το πρόβλημα της λειψυδρίας με διακοπές υδροδότησης εν μέσω τουριστικής περιόδου, όπως αποκαλύπτει ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος στο OPEN: «Προβλήματα υπάρχουν, διακοπές στην υδροδότηση και στη πόλη της Κέρκυρας κυρίως τις βραδινές ώρες υπάρχουν».
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο καταγράφεται σε χωριά και οικισμούς της Νότιας Κέρκυρας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημοτικός Σύμβουλος Νότιας Κέρκυρας, Σταμάτης Πελαής: «Επί ένα μήνα τα χωριά, Εβιταλάδες, Περιβόλι , Αλικές, Πευκιμης και άλλα χωριά δεν έχουν νερό.. Άλλο χωριό 15 μέρες, άλλο χωριό μια εβδομάδα ή δεν έχουνε καθόλου νερό ή έχουνε νερό μια φορά την εβδομάδα .Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση και αναγκάζονται και πληρώνουν ιδιώτες οι οποίοι μεταφέρουν με βυτία στα σπίτια».
Καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Η λειψυδρία είναι ήδη μια καταστροφική επίπτωση της κλιματικής αλλαγής και μαζί με αυτή βλέπουμε ακραίες βροχοπτώσεις, ξηρασία και υπερθέρμανση των ωκεανών. «Στη χώρα μας το Ιόνιο οι θερμοκρασίες που είναι από 27 μέχρι 28 είναι δυο βαθμούς προς τα πάνω από τα κανονικά δηλαδή μια θετική απόκλιση πολύ σημαντική» υπογράμμισε ο μετεωρολόγος Διευθ. Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.
Αυξήθηκε η μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της Μεσογείου
Σύμφωνα με το κέντρο θαλάσσιων ερευνών της Ισπανίας , η μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της Μεσογείου έφτασε τους 28,90 βαθμούς κελσίου. Οι επιστήμονες πάντως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
«Όσο μεγαλώνει, αυξάνεται η θερμοκρασία στη επιφάνεια της θάλασσας, τόσο λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα συγκρατείται από τους ωκεανούς. Περιμέναμε από τους ωκεανούς να είναι οι «αποθήκες» του διοξειδίου του άνθρακα και έτσι να έχουμε λιγότερο στην ατμόσφαιρα, τώρα φαίνεται ότι αυτό επιδεινώνεται» εξήγησε στο OPEN, o Καθ. Φυσικής & Περιβάλλοντος ΕΚΠΑ, Κώστας Καρτάλης.
«Θέλουμε βροχές στην ώρα τους»
Οι θαλάσσιοι καύσωνες αυξάνουν εν δυνάμει την ένταση των βροχών λόγω του εντονότερου βαθμού εξάτμισης, γεγονός που προβληματίζει τους πολίτες. «Προφανώς και θέλουμε βροχές, θέλουμε βροχές στην ώρα τους δλδ το φθινόπωρο. Δεν θέλουμε πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, για δύο βασικούς λόγους ένας είναι ότι μια πολύ δυνατή βροχόπτωση δημιουργεί πλημμυρίκα επεισόδιά και καταστροφές, πιθανόν και θύματα. Επίσης όταν βρέχει πάρα πολύ το νερό αυτό δεν μπορούμε να το μαζέψουμε, έτσι χάνετε στις θάλασσες» ανέφερε Μετεωρολόγος Διευθ. Ερευνών εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr