Δράμα: Βρέθηκε μαχητικό που είχε καταπέσει την εποχή του Εμφυλίου - Λύθηκε το μυστήριο μετά από 80 χρόνια
Πώς βρέθηκε το αεροσκάφος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στο δάσος Φρακτού στη Δράμα μία ομάδα φίλων εντόπισε το ελληνική μαχητικό αεροσκάφος που είχε καταπέσει την εποχή του εμφυλίου πολέμου.
Η ιστορία αυτή περνούσε από στόμα σε στόμα εδώ και χρόνια και υπήρχε ένας μύθος γύρω απ’ αυτήν. Τελικά αποδείχθηκε ότι είναι αληθινή. Και αυτό, χάρη στις προσπάθειες ενός Δραμινού αθλητή ποδηλάτη, δρομέα και φυσιολάτρη, από τους ανθρώπους εκείνους που «οργώνουν» τα βουνά, τον κ. Χρήστο Σταυριανίδη.
Η ιστορία μιλάει για ένα μαχητικό αεροπλάνο, ελληνικό, το οποίο είχε καταπέσει, όπως λεγόταν παλαιότερα κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Φαίνεται όμως αυτό κατέπεσε αργότερα και συγκεκριμένα κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου. Το αεροπλάνο βρέθηκε τελικά πριν από μερικές ημέρες, μετά από την επίμονη προσπάθεια του κ. Σταυριανίδη, ο οποίος το αναζητούσε εδώ και μερικά χρόνια και τελικά τα κατάφερε.
Η προσπάθεια ανακάλυψης του μαχητικού αεροσκάφους
Ο Xρήστος Σταυριανίδης μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως άκουσε την ιστορία του αεροσκάφους το 1996. Κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα, συνοδευόμενη από μύθους, αλλά τελικά διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για πολεμικό αεροσκάφος της ελληνικής αεροπορίας, και όχι για βρετανικό, που κουβαλούσε λίρες.
Για αρκετά χρόνια η παρέα των φίλων του έβαλε σκοπό να το βρει και αφιέρωσαν πολύ χρόνο μελετώντας την περιοχή σε χάρτες. Η τελική προσπάθεια ανεύρεσης ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου Ιουνίου και σε συνεχή επαφή μέσω ασυρμάτου έπειτα από 12 ώρες βρέθηκαν εμπρός στο αεροσκάφος, λέει ο κ. Σταυριανίδης. Το εντόπισαν σε μια ρεματιά, με πυκνό δάσος, ένα σημείο δύσβατο στην προσέγγιση, με το κουφάρι σε σχετικά καλή κατάσταση.
Ο Λάζαρος Φεγγαρίδης, φυσιολάτρης, λέει πως πριν από δυο χρόνια ξεκίνησαν να ψάχνουν, με πληροφορίες από υλοτόμους και υπαλλήλους του δασαρχείου, εις εκ των οποίων έδωσε τις καλύτερες και με τις οποίες κατάφεραν να προσεγγίσουν το σημείο.
Η τύχη των πιλότων
Ο Παναγιώτης Κιαπίδης, άκουγε τις ιστορίες και συνδύασε την αγάπη του για την φύση με την ερευνητική διάθεση. Άγνωστη είναι η τύχη των πιλότων, οι οποίοι προφανώς τότε δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι. Ένας ξυλοκόπος, θυμόταν τον κτηνοτρόφο πατέρα του να λέει ότι είχε δει δυο άνδρες να περπατούν εκεί κοντά με στολές της αεροπορίας. Εάν ίσχυε κάτι τέτοιο σε μια περιοχή που είχε καταληφθεί από αντάρτες, ποια ήταν η τύχη τους. Επρόκειτο απλώς μια φανταστική ιστορία; Τα πτώματα θα μπορούσαν να απομακρυνθούν και να εξαφανιστούν. Το σημαντικό είναι ότι δεν βρέθηκαν οι σοροί των νεκρών ή υπολείμματα τους, όπως αναφέρει στην ΕΡΤ.
Εξάλλου ουδείς επιβιώνει από μια πρόσκρουση σε βουνό. Η περιοχή ήταν πάντα πυκνό δάσος και δεν υπήρχε δυνατότητα προσγείωσης. Τα στοιχεία για την τύχη των πιλότων, οι οποίοι άλλωστε δεν ήταν πολλοί εκείνη την εποχή, μπορούν να αναζητηθούν και να επιβεβαιωθούν από τα αρχεία της υπηρεσίας στρατού.
Υπάρχουν διάσπαρτα μικρά κομμάτια του αεροσκάφους, τα οποία θα πρέπει να περισυλλεχθούν από τον στρατό, και τα οποία θα δώσουν μια εικόνα για το τι συνέβη, αν και το σκάφος έχει ήδη υποστεί φθορές από εκείνη την περίοδο, αφού λείπουν ο ασύρματος, τα πολυβόλα και τα όργανα, τα οποία θεωρήθηκαν χρήσιμα για κάποιους. Αργότερα άλλοι, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν εάν επρόκειτο για ελληνικό και όχι για βρετανικό σκάφος, αναζητούσαν θησαυρούς. Η απληστία και η άγνοια των γεγονότων δημιούργησε τον μύθο, διότι οι Βρετανοί σταμάτησαν να ρίχνουν κιβώτια με λίρες στους αντάρτες όταν διαπίστωσαν ότι εκείνοι χρησιμοποιούσαν την βοήθεια για να προκαλέσουν εμφύλια σύγκρουση.
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: «Restart» και «αντεπίθεση» από Δευτέρα - Οι τοποθετήσεις τους για την επόμενη ημέρα
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr