Τέμπη: Νέο αίτημα από τους συγγενείς να ανοίξει ο δρόμος προς τη δικαιοσύνη για τα πολιτικά πρόσωπα - «Η διαφθορά σκοτώνει», είπε η Καρυστιανού
Με όπλο τις 1,5 εκατ. υπογραφές που συγκεντρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, οι συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών, απευθύνουν εκ νέου έκκληση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με όπλο τις 1,5 εκατ. υπογραφές που συγκεντρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα και συμπαραστάτη την ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας οι συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών, απαίτησαν για ακόμα μία φορά να συζητηθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να ενεργοποιηθεί η ποινική ευθύνη Υπουργών και το σύστημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας.
Αυτό που ζητούν οι συγγενείς είναι με απλά λόγια να ψηφιστεί ο αναγκαίος εκτελεστικός νόμος, που θα καταστήσει εφαρμοστέα την συνταγματική διάταξη που επιτρέπει τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία κατ’ εφαρμογήν του άρ. 73 παρ. 6 του Συντάγματος, ειδικά εφόσον ο αριθμός των απαιτούμενων υπογραφών είναι τριπλάσιος του προβλεπόμενου.
Μιλώντας μπροστά από δύο κενές θέσεις, αυτές που προορίζονταν για την Πρόεδρο της Κυβέρνησης Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόεδρος του Συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023», Μαρία Καρυστιανού, ανέφερε πως «ο Πρωθυπουργός απουσιάζει σήμερα και από αυτή τη σημαντική μέρα, όπως απουσίαζε και από την Ολομέλεια της Βουλής και από άλλα σημαντικά για τη χώρα μας θέματα».
Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατό να μιλάμε για ακαταδίωκτο όταν οι πολιτικοί συγκεντρώνουν τόση εξουσία και δύναμη στα χέρια τους έναντι άλλων ανθρώπων, τονίζοντας πως αυτή η εξουσία και η ευθύνη θα έπρεπε να ελέγχεται, να επιθεωρείται και να καταδικάζεται αυστηρότερα.
Αντ΄ αυτού – όπως σημείωσε - καταπατώνται οι διατάξεις του κράτους από την ίδια την πολιτική ηγεσία: «Αρκετά με την ατιμωρησία των υπουργών, αρκετά με τη διαφθορά. Η διαφθορά σκοτώνει. Το είδαμε στα Τέμπη, το είδαμε και σε άλλες συμφορές της χώρας μας», ανέφερε.
Αναφερόμενη στο ρόλο της Βουλής υπογράμμισε πως «παρά τον μεγάλο αριθμό βουλευτών, δεν καταφέρνει να φανεί αρωγός σε θέματα πάταξης της διαφθοράς. Ετσι αναγκαζόμαστε εμείς οι πολίτες να καταθέσουμε σήμερα αίτημα αναθώρησης και της ασυλίας των πολιτικών με την απαίτηση αυτό να υλοποιηθεί τάχιστα».
Η ίδια αναφερόμενη στον Πρωθυπουργό έκανε λόγο για «πρόσωπο αδιαφορίας όχι μόνο απέναντι σε ένα από τα χειρότερα εγκλήματα με κρατική συμμετοχή κι ευθύνη, αλλά απέναντι και σε 1,5 εκ. πολίτες».
Απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επεσήμανε: πως το όνομά του αναφέρθηκε σε μια ποινικά κολάσιμη πράξη για την οποία ο ίδιος θα έπρεπε να σπεύσει να ξεκαθαρίσει σύμφωνα με τη θέση του: «Οχι εκ του ασφαλούς εντός της Βουλής και σε οικείο δημοσιογραφικό περιβάλλον αλλά να παρουσιαστείτε οικοεθελώς μπροστά στο δικαστη και να αποδείξετε τα όσα ισχυρίζεστε. Αντιθέτως κρυμένος στην ασυλία σας ούτε καν αναφέρεστε στην τραγωδία ελπίζοντας ότι οι Ελληνες θα ξεχάσουν και θα αποθαρρυνθούν. Εμείς όμως δεν ξεχνάμε».
Υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει συνταγματική υποχρέωση να της απαντήσει στην επιστολή που του έστειλε εντός 50 ημερών, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα: «Οφείλατε να μου απαντήσετε όχι μόνο ως εκπρόσωπος ενός κράτους που σκότωσε το παιδί μου, όχι μόνο από την ηθική υποχρέωση προς την κοινωνία αλλά και την παράταξή σας, αλλά από την υποχρέωση που έχετε να απαντήσετε εντός 50 ημερών, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Συνταγματος.
Και ερωτώ γνωρίζετε τους νόμους της χώρας μου; Συμμορφώνεστε με αυτούς ή θεωρείτε ότι δεν έχετε καμία τέτοια υποχρέωση. Η απουσία σας δηλώνει και την απάντησή σας. Εγώ όμως ως μάνα και πολίτης αυτής της χώρας έχω δικαίωμα να μάθω γιατί κάηκε το παιδί μου και για ποιο λόγο αναζητούμε ωστικά υπολείματα σε όλη τη γύρω περιοχή».
Η ίδια απευθύνθηκε και στον νομικό κόσμο ζητώντας τη συνδρομή του, ενώ κάλεσε τους πολιτικούς «να γίνουν ταπεινοί ηγέτες που δε χρειάζονται φρουρά για να μιλήσουν με τους πολίτες, που δεν χρειάζονται δοκιμαστες φαγητού για να φάνε». Κάλεσε επίσης και τους δημοσιογράφους να στηρίξουν την προσπάθεια για δικαιοσύνη παρουσιάζοντας κάθε σκοτεινή πτυχή των γεγονότων.
Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η κυρία Καρυστιανού, επανέλαβε πως από αυτήν την εκδήλωση όπου εκφράζονται στην πράξη οι έννοιες της δημοκρατίας, «η Πρόεδρος και ο Πρωθυποργός είναι απόντες. Η αποχή τους από αυτήν την εκδήλωση δηλώνει την ανεπάρκεια και την άρνησή τους να αναλάβουν τις ανάλογες ευθύνες του αξιώματός τους. Γιορτινές εκδηλώσεις υέρ της δημοκρατίας και πομπώδεις δηλώσεις περί κράτους δικαίου δεν εχουν καμία σημασία όταν ηπραγματικότητα εκφράζει το ακριβως αντίθετο».
Συνταγματολόγοι θα ετοιμάσουν νομοθετική ρύθμιση
Αρωγός στην προσπάθεια των συγγενών των θυμάτων για δικαίωση είναι και ο νομικός κόσμος. Στη συνεντευξη τύπου που διοργανώθηκε, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός ανακοίνωσε πως έχει ηδη συγκροτηθεί ειδική επιτροπή από Πανεπιστημιακούς, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος και Νίκος Παπασπύρου με αντικείμενο την σύνταξη κειμένου, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο να αναληφθεί νομική πρωτοβουλία στα πλαίσια του υφιστάμενου κανονισμού της Βουλής, χωρίς να απαιτείται η αναμονή για την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.
«Ο δικηγορικός κόσμος θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε η συλλογή υπογραφών, η φωνή 1,5 εκ. πολιτών να μην καταστεί ένα απλό πολιτικό αποτύπωμα, αλλά μια θεσμική νομική πρωτοβουλία που θα αποκτήσει σάρκα και οστά», επεσήμανε ο κ. Βερβεσός. Προσέθεσε πως η εν λόγω συνταγματική διάταξη διαχρονικά παραμένει ένα αδειανό πουκάμισο χωρίς να έχει ψηφιστεί ο απαραίτητος εκτελεστικός νόμος, ενώ τόνισε ότι η οργη των πολιτών είναι μεγάλη: «2 εκ. πολίτες ψηφισαν την κυβέρνηση, 1.5 εκ. ζητούν δικαίωση για τα Τέμπη. Αυτό δεν είναι μια αμελητέα ποσότητα».
Ο κ. Βερβεσός ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποβλέπει κυρίως στο μέλλον, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα ατιμωρησίας, που παρατηρήθηκαν στις περιπτώσεις των πυρκαγιών στην Ηλεία, στο Μάτι, στις πλημμύρες στη Θεσσαλία και σε μια σειρά άλλες εθνικές τραγωδίες.
«Υπέρτατος στόχος όλων και κοινή επιθυμία του ελληνικού λαού, είναι η απόδοση δικαιοσύνης σε όλους τους υπαίτιους, όσο «ψηλά» και αν βρίσκονται. Τυχόν ατιμωρησία και ασυλία των «ισχυρών», συνιστά «δεύτερο έγκλημα», συγκρίσιμο με αυτό που τελέστηκε στα Τέμπη», τόνισε.
Προσέθεσε επίσης ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το ζήτημα των αστικών ευθυνών, καθώς δεν μπορεί τα ποσά των αποζημιώσεων δημόσιων λειτουργών για περιπτώσεις των Τεμπών, του Ματιού και αλλες να επιβαρύνουν τελικά τους φορολογούμενους.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ διευκρίνισε επίσης πως η σημερινή δεν ήταν μια προεκλογική εκδήλωση συμπληρώνοντας όμως ότι «πρέπει οι Ελληνες πολίτες να ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και ποιοί θέλουν να το καταστήσουν αδειανό πουκάμισο», κατέληξε.
Τον λόγο στην εκδήλωση έλαβαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν τα αιτήματα των συγγενών των θυμάτων.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr