Απολυμένος καθηγητής Σχολής Τυφλών: Νόμιμη αλλά όχι ηθική η απόλυσή μας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ως σύννομη με βάση το πνεύμα του νόμου αλλά ενέργεια που ξεπερνάει το πλαίσιο της ηθικής χαρακτηρίζει στο ethnos.gr την απόλυση του ίδιου και άλλων τριών συνάδέλφων του, όλοι τους τυφλοί, ο Νίκος Χατζηδάφνης, καθηγητής Πληροφορικής στην πρώην Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί πλέον παράρτημα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ).
Και οι τέσσερις, αν και συνταξιούχοι, εργάζονταν μέχρι σήμερα (οι τρεις ως εκπαιδευτικοί και ο τέταρτος διαχειριστής τηλεφωνικού κέντρου) στην πρώην Σχολή Τυφλών, μη εισπράττοντας, ως πέναλτι, ένα ποσοστό της σύνταξής τους. Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάφνης αναφέρει ότι έχει στα χέρια του και απόφαση του πρώην ΙΚΑ, η οποία του δίνει αυτό το δικαίωμα, με την προϋπόθεση ότι δε θα παίρνει το 70% της σύνταξής του.
Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών πήρε την απόφαση να απολύσει τους εν λόγω εργαζόμενους, τηρώντας νόμο, ο οποίος λέει ότι οι μόνιμοι αλλά και οι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού απολύονται αυτοδικαίως την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης συνταξιοδότησης. Ο νόμος ανάγεται στο 2009, ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΑΤ έλαβε υπόψη του για την απόφασή του και εγκύκλιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αναφέρεται στο ζήτημα και εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο, γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καθώς και έγγραφη απάντηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο κ. Χατζηδάφνης δεν αμφισβητεί ότι η ενέργεια του ΚΕΑΤ είναι σύννομη, ωστόσο υπογραμμίζει ότι, αν και υπάρχουν χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι με το ίδιο καθεστώς σε ολόκληρη τη χώρα, κανένας δεν έχασε τη δουλειά του με βάση τον παραπάνω νόμο αλλά η αρχή των απολύσεων έγινε από το ΚΕΑΤ και μάλιστα με «θύματα» τυφλούς εργαζόμενους.
Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι, αν και έχουν γίνει ενέργειες και αναμένεται η συγκρότηση φορέα από το Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να διερευνηθεί, τι μπορεί να γίνει με τους συνταξιούχους που εργάζονται στο Δημόσιο, «το ΚΕΑΤ κινήθηκε με… ταχύτητα φωτός. Διάλεξε να μας απολύσει, προτού καταλήξει το Υπουργείο Εργασίας στο τι μπορεί να γίνει με όλους αυτούς τους εργαζόμενους. Το ΚΕΑΤ είναι ο μοναδικός φορέας που προχώρησε σε απολύσεις και μάλιστα ατόμων με ειδικές ανάγκες, τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι με το ίδιο καθεστώς σε ολόκληρη χώρα, με ειδικές ανάγκες ή μη, που δεν έχουν μετακινηθεί από τη θέση τους και ούτε τους έχει κοινοποιηθεί κάποιο σχετικό έγγραφο. Εμείς το μόνο που ζητήσαμε, ήταν να ‘’παγώσει’’ για κάποιο διάστημα τις απολύσεις, μέχρι να δούμε, τι θα γίνει. Το ΚΕΑΤ είναι σαν τι σπίτι μας. Από το καλοκαίρι γνώριζε για την εγκύκλο αλλά δε μας πρόσφερε ούτε μία λέξη στήριξης», υποστηρίζει ο κ. Χατζηδάφνης.
Στον «αέρα» τα μαθήματα
Από τους τρεις απολυθέντες καθηγητές ο ένας διδάσκει υπολογιστές, ο δεύτερος μουσική και νο τρίτος τη γραφή Μπράιγ. Όπως λέει ο κ. Χατζηδάφνης, επειδή οι θέσεις και των τριών είναι προσωποπαγείς, με την απόλυσή τους σταματούν να υφίστανται.
«Αυτό σημαίνει ότι κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά, τι θα γίνει με τους διδασκόμενους και τα μαθήματά τους. Αυτήν τη στιγμή εμείς είμαστε από τους πιο εξειδικευμένους στο αντικείμενο σε ολόκληρη τη χώρα και τόσο εμείς όσο και οι μαθητές μας είμαστε τυφλοί. Το ΚΕΑΤ γνωρίζει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη εργασία. Επειδή είμαστε τυφλοί, δεν έχουμε επιλογές. Τι φταίμε εμείς, εφόσον το ΙΚΑ μας έδωσε τη δυνατότητα να εργαστούμε;», αναφέρει ο κ. Χατζηδάφνης.
Τέλος, ο ίδιος καταγγέλει ότι στο ίδιο καθεστώς βρίσκεται και ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων του ΚΕΑΤ, ο οποίος δεν έχει κάποια αναπηρία. Ωστόσο, μόλις του γνωστοποιήθηκε από το Κέντρο ότι πρέπει να απολυθεί, εκείνος παραιτήθηκε και έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΑΤ .
«Τηρήθηκε ο νόμος»
Αναφερόμενο στην υπόθεση το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών αναφέρει ότι τήρησε απολύτως, όσα προβλέπει ο νόμος για όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι τα μέλη της διοίκησής του ΚΕΑΤ δεν είχαν «κανένα νόμιμο περιθώριο διαφορετικής μεταχείρισης του προσωπικού που συνταξιοδοτήθηκε». Παράλληλα, αναφέρεται ότι «το ΚΕΑΤ ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, οφείλει να εφαρμόζει την κείμενη κάθε φορά νομοθεσία, όπως αυτή ισχύει για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν έχει καμιά δυνατότητα να προβαίνει κατά το δοκούν σε απόλυση υπαλλήλων που υπηρετούν ως μόνιμοι ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου … Αυτό έπραξε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Προχώρησε σε αυτοδίκαιη λύση της υπαλληλικής σχέση του προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου από την υπηρεσία, την 1η του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης συνταξιοδότησης μήνα, συμμορφούμενο πλήρως με την κείμενη νομοθεσία και τις προαναφερθείσες εγκυκλίους και απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργείων επί του ζητήματος».
Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τζάκρη και Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ - Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ
Είδαμε το Αλ Τσαντίρι Νιους: Μας έκανες και γελάσαμε Λάκη - Αντιπολίτευση σκληρή την ώρα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση σπαρασσόταν
Από οξεία λευχαιμία και όχι από λοίμωξη του αναπνευστικού ο θάνατος του Μανούσου Μανουσάκη - Η δήλωση της συζύγου του
Οι θρυλικές σειρές του Μανούσου Μανουσάκη που σημάδεψαν την ελληνική μυθοπλασία
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr