Όταν το Βόρειο Σέλας εμφανίστηκε στην Αθήνα - Πόσες φορές έχουμε δει το φαινόμενο στην Ελλάδα και πώς δημιουργείται
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οι εντυπωσιακές εικόνες με το Βόρειο Σέλας που εμφανίστηκε στη Βόρεια Ελλάδα κάνουν από το πρωί τον γύρο του Διαδικτύου. Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, το φαινόμενο έχει κάνει την εμφάνισή του άλλες 2 φορές τα τελευταία 20 έτη και ακόμα πιο νότια στη χώρα.
«Κατά τη μαγνητική καταιγίδα της 20ης Νοεμβρίου του 2003, εμφανίστηκε ακόμα και στην Αθήνα και το 2010 μετά από έντονη ηλιακή δραστηριότητα εμφανίστηκε και πάλι στη βόρεια Ελλάδα» αναφέρει σε ανάρτηση.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο: «η αιτία του φαινομένου βρίσκεται περίπου 150.000.000 χιλιόμετρα μακριά, στην επιφάνεια του ήλιου και προκαλείται όταν ο ηλιακός άνεμος φτάνει στη Γη μετά από τεράστιες εκρήξεις ηλεκτρομαγνητικής ύλης στην επιφάνεια του».
«Οι ακτίνες του Βορείου Σέλας που βλέπουμε εμείς στη Γη βρίσκονται μεταξύ 90 και 130 χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος» επισημαίνει.
Η γεωμαγνητική καταιγίδα που δημιούργησε το φαινόμενο
Η αιτία που αυτό το φαινόμενο -που αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια ανθρώπους που ταξιδεύουν στις πιο Βόρειες χώρες για να το δουν- φάνηκε στα Βαλκάνια είναι μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδας (ηλιακή έκλαμψη), που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο.
Κατά το παρελθόν έχει εμφανιστεί κι άλλες φορές στη χώρα μας, ωστόσο αυτή ήταν η πρώτη που έγινε ορατό ακόμη και από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, η ημερομηνία που μνημονεύεται ακόμη είναι η 25η Οκτωβρίου του 1870 όταν έγινε ορατό και στην Αθήνα.
Το βόρειο Σέλας έφτασε ως τις Σέρρες pic.twitter.com/og3KVBAkgs
— ✏Σωτήρης Παπ ✏ (@sotpap1997) November 5, 2023
Σύμφωνα με ανάρτηση του Θεόδωρου Κολυδά, η αιτία για το φαινόμενο, ήταν μία εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο.
Μια ισχυρή γεωμαγνητικη καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία. Περισσότερα σε άρθρο https://t.co/q8IwhXXSDO
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) November 6, 2023
Aurora has reached Northern Greece! #Auroraborealis pic.twitter.com/0VwrUCwGdH
— Greek Heritage (@greece_heritage) November 5, 2023
Πώς εξηγείται το κόκκινο χρώμα
Σύμφωνα με το forecastweather.gr, το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος οφείλεται μετά από συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου η οποία κατευθύνεται προς την Γη.
Όταν όμως το χρώμα του Βορείου Σέλαος είναι πράσινο, οφείλεται στην σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, με αποτέλεσμα να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα.
Ο ουρανός της Θεσσαλονίκης με το "Βόρειο Σέλας" από τη Λεπτοκαρυά Πιερίας. pic.twitter.com/ewpXtnA1KG
— Πίθηκος Τάπας (@PithikosTapas) November 5, 2023
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr