Θεσσαλονίκη: Στο σκαμνί οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» που απήγαγαν διευθυντή σχολείου στο Αιγίνιο - Το χρονικό της υπόθεσης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το πρωτοφανές περιστατικό της αρπαγής του διευθυντή γυμνασίου στο Αιγίνιο Πιερίας το 2021 από αυτοαποκαλούμενους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» που διαμαρτύρονταν για τα μέτρα κατά του κορονοϊού αναβιώνει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.
Στο εδώλιο κάθονται 11 άτομα -τρεις των οποίων είναι κρατούμενοι- που κατηγορούνται κατά περίπτωση για οργάνωση περισσότερων προσώπων για διάπραξη κακουργήματος, της διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, της αρπαγής, της απλής σωματικής βλάβης και της παραβίασης των μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό.
Τα όσα απίστευτα σημειώθηκαν το πρωινό της 10ης Δεκεμβρίου αλλά και τις προηγούμενες ημέρες στο σχολείο με πρωταγωνιστές τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» κατέθεσε στο δικαστήριο ο διευθυντής του γυμνασίου στο Αιγίνιο.
Όπως είπε, μερικές ημέρες πριν το συμβάν υπήρξε η έντονη αντίδραση μιας μητέρας μαθητή του γυμνασίου, στον οποίο απαγορεύθηκε να παρακολουθήσει το μάθημα επειδή δεν είχε υποβληθεί σε rapid test και δεν φορούσε μάσκα, μέτρα που ήταν υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Ο μάρτυρας είπε πως η κατηγορούμενη μητέρα τον ρώτησε αν «αυτή είναι η τελευταία του κουβέντα».
Ο διευθυντής σημείωσε πως οι κατηγορούμενοι άρχισαν να εμφανίζονται στο σχολείο δημιουργώντας φασαρία. «Ένας είχε στο μανίκι σήμα ως "θεματοφύλακας του Συντάγματος". Μου φώναζαν ότι με το να λέω στα παιδιά να φορούν μάσκα, παραβιάζω το άρθρο του Συντάγματος και τις ελευθερίες τους. Φώναζαν ότι αυτοί με πληρώνουν», είπε μεταξύ άλλων.
Ο διευθυντής του σχολείου είπε πως ένας από τους κατηγορούμενος εμφανίστηκε μια μέρα με δικαστικό επιμελητή και ένα διάταγμα «επίταξης του σχολείου».
«Μου είπε "από εδώ και πέρα θα υπακούς σε μένα" και ότι θα διοικεί αυτός το σχολείο», πρόσθεσε και σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες ο ίδιος υπέβαλε μήνυση και ενημέρωσε και την Εισαγγελία.
Για την επίμαχη μέρα τόνισε πως καθηγητές του γυμνασίου αλλά και του λυκείου, που συστεγαζόταν στην ίδια αυλή, «φύλαγαν τις πόρτες το τελευταίο διάστημα».
Ο ίδιος έφτασε στο σχολείο στις 7:35 το πρωί της Παρασκευής από την Κατερίνη όπου έμενε και βλέποντας πολλά αυτοκίνητα μαζεμένα, είπε πως κατάλαβε «ότι είναι αυτοί».
«Είχαν μπει μέσα στο λύκειο. Είδα να κατεβαίνουν καμία 10αρια άτομα με βήμα στρατιωτικό, ήταν και σκοτάδι. Κατευθείαν πήρα την αστυνομία. Πριν φτάσω στην έξοδο με πρόφτασαν και με περικύκλωσαν. Με σταμάτησαν τέσσερα ή πέντε άτομα και ο ένας μου λέει "συλλαμβάνεσαι". Όρμησαν πάνω μου, μου πέρασαν χειροπέδες και μου κατέβασαν κάτω το κεφάλι από τον σβέρκο. Στην αρχή αντιστάθηκα, το θεώρησα προσβολή προσωπικότητας. Ήταν προσπάθεια εξευτελισμού γενικότερα του δημόσιου λειτουργού της παιδείας», κατέθεσε ο μάρτυρας. «Ωρυόμουν, ρωτούσα για ποιον λόγο. Επειδή εφάρμοζα τον νόμο», συμπλήρωσε και τόνισε πως μία από τις κατηγορούμενες βιντεοσκοπούσε το περιστατικό και είπε ότι από τους κατηγορούμενους μόνο η μία έχει παιδί που φοιτούσε στο σχολείο.
«Με έβγαλαν έξω στο προαύλειο. Με κρατούσαν με βία. Νόμιζαν ότι το αυτοκίνητο ενός καθηγητή ήταν ενός από τους δικούς τους, με πέταξαν μέσα σαν τσουβάλι και πήγαν να μπουν μέσα. Εγώ φώναξα στον καθηγητή να ξεκινήσει. Ακούγεται αστείο αλλά όταν το ζεις είναι μόνο τραγικό», κατέθεσε ο μάρτυρας.
«Μετά με έβγαλαν και με έβαλαν σε δικό τους αυτοκίνητο. Μπήκαν και μερικοί από αυτούς. Ήμουν ανάμεσά τους στα πίσω καθίσματα. Ένας από αυτούς είπε "πάμε στην αστυνομία", η μία δεν ήξερε τους δρόμους και λέω "με πάτε λάθος". Σκέφτηκα ότι καλύτερα να με πάνε στο τμήμα πάρα κάπου αλλού. Φοβήθηκα. Μπορούσαν να με πάνε οπουδήποτε, να με πετάξουν σε κανένα χαντάκι, τα πάντα», πρόσθεσε.
«Ο διευθυντής του λυκείου μού φώναξε να μην φοβάμαι γιατί όπου και να με πάνε, καθηγητές θα ακολουθήσουν το αυτοκίνητο. Σταμάτησα να αντιστέκομαι γιατί ήξερα ότι έρχονται οι συνάδελφοι», είπε.
Ο μάρτυρας είπε ότι τον πήγαν στο Τμήμα με τις χειροπέδες, όπου αργότερα συνελήφθησαν και οι 11 κατηγορούμενοι.
«Ρώτησα τους αστυνομικούς αν αυτοί έδωσαν κάποια εντολή και τους ζήτησε να του βγάλουν τις χειροπέδες», ανέφερε.
«Εγώ άρχισα να ζαλίζομαι. Μπήκα μέσα στο τμήμα. Είχα και φθορές στα χέρια. Αυτοί φώναζαν στους αστυνομικούς "αντί να τον βάλετε μέσα, εσείς τον φροντίζετε";. Στη συνέχεια πήγα στο κέντρο Υγείας», είπε.
«Πάλι καλά που δεν κατηγορηθήκατε για βία κατά υπαλλήλων», είπε με δηκτικό ύφος ο εισαγγελέας.
Η δίκη θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με τις καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων.
- Debate: Χωρίς νικητές και χαμένους αλλά με τις παρακολουθήσεις στο επίκεντρο η μάχη των έξι πολιτικών αρχηγών
- Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα Μητσοτάκη - Σε ποια ατζέντα ποντάρει και πώς απαντά στο pressing της αντιπολίτευσης
- Ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ – Τι έδωσε πόντους στον Αλέξη Τσίπρα
- Εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος προβλέπει στο ethnos.gr: Το ενδεχόμενο νοθείας και τα μετεκλογικά σενάρια που επηρεάζουν την Ελλάδα
- Aegean: Τροχοδρομεί η επένδυση 140 εκατ. με την καναδική CAE για το μεγαλύτερο Flight Training Center στη ΝΑ Ευρώπη
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr