Υπό… κατάρρευση το Υποθηκοφυλακείο Νεάπολης Θεσσαλονίκης: «Κίνδυνος να καούμε ζωντανοί» - Σοβαρές μαρτυρίες στο ethnos.gr
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Με τον κίνδυνο να καούν ζωντανοί μέσα στο κτίριο που στεγάζεται το Υποθηκοφυλακείο – Κτηματολογικό Γραφείο Νεάπολης, βρίσκονται αντιμέτωποι τις βροχερές μέρες εργαζόμενοι σε αυτό και πολίτες που το επισκέπτονται, για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους.
Όπως καταγγέλλει στο ethnos.gr η προσωρινή άμισθη υποθηκοφύλακας και συμβολαιογράφος, Ευαγγελία Μεγαπάνου, αυτό συμβαίνει, διότι το κτίριο μπάζει νερά κυρίως από τη στέγη αλλά και από άλλα σημεία, τα οποία πηγαίνουν σε καλώδια, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να προκαλούνται βραχυκυκλώματα.
Κατά την ίδια, ο τεράστιος όγκος χαρτικής ύλης που υπάρχει στο χώρο αλλά και ο μεγάλος αριθμός μηχανημάτων δημιουργούν τις προϋποθέσεις μια ενδεχόμενη φωτιά να επεκταθεί πολύ γρήγορα. Την ίδια στιγμή, επειδή στις εισόδους-εξόδους, λόγω της κλίσης του εδάφους, το κτίριο διαθέτει σκάλες, θα είναι δύσκολο σε περίπτωση φωτιάς να το εγκαταλείψουν άμεσα, όσοι θα βρίσκονται σε αυτό.
Κατά την κ. Μεγαπάνου, οι εργαζόμενοι, παράλληλα, αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ακατάλληλες τουαλέτες, με αποτέλεσμα να εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία τους, ενώ η ράμπα για τους αναπήρους, η μόνη δυνατότητα πρόσβασης στην υπηρεσία για άτομα με ειδικές ανάγκες, είναι στενή και έχει επικίνδυνη κλίση και στροφές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τη χρησιμοποιήσου ΑμεΑ.
Να σημειωθεί ότι το Υποθηκοφυλακείο – Κτηματολογικό Γραφείο Νεάπολης εξυπηρετεί ολόκληρη τη Δυτική Θεσσαλονίκη αλλά και οικισμούς έξω από αυτήν, δηλαδή περισσότερα από 400.000 άτομα.
Πλάκες πεζοδρομίου στη στέγη – Ακατάλληλα ρολόγια ρεύματος
Όπως αναφέρει η κ. Μεγαπάνου, ο μεγαλύτερος όγκος του βρόχινου νερού μπαίνει στο κτίριο από τη στέγη, η οποία είναι κατασκευασμένη από πλάκες πεζοδρομίου, ενώ ο αέρας καταστρέφει το ασφαλτόπανο, που προστατεύει από το βρόχινο νερό.
«Βάζουμε κουβάδες, για να συγκεντρώνεται το νερό που μπαίνει στο κτίριο, αλλά το βράδυ, όταν λείπουμε, ξεχειλίζουν και την επόμενη βρίσκουμε το χώρο πλημμυρισμένο. Εδώ υπάρχουν πολλά μηχανήματα, που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να καταστραφούν. Το νερό δημιουργεί πολύ συχνά βραχυκυκλώματα. Έχουμε αναγκαστεί να δουλεύουμε ακόμα και με το με το φως του κινητού μας, για να μπορέσουμε να βλέπουμε. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι κινδυνεύουμε να καούμε σαν τα… ποντίκια. Αν γίνει βραχυκύκλωμα και πιάσει φωτιά, είναι σίγουρο ότι δε θα προλάβουμε να βγούμε όλοι έξω. Η τεράστια χαρτική ύλη θα εξαπλώσει πολύ γρήγορα τη φωτιά. Εκτός από τους εργαζόμενους το χώρο επισκέπτονται και εξυπηρετούνται καθημερινά από 30 έως 50 άτομα», τονίζει στο ethnos.gr η κ. Μεγαπάνου.
Η ίδια σημειώνει ακόμα ότι εκτός από τη στέγη νερό της βροχής μπαίνει και από άλλα σημεία, όπως από τις σκάλες της εισόδου, ενώ τον κίνδυνο φωτιάς κάνουν ακόμα μεγαλύτερο τα δύο ρολόγια του ρεύματος (ένα εξωτερικό και ένα εσωτερικό), τα οποία, όπως λέει η κ. Μεγαπάνου, ηλεκτρολόγος την ενημέρωσε ότι δε διαθέτουν αντιηλεκτροπληξικό ρελέ.
«Πραγματογνώμονας – μηχανικός του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος απεφάνθη ότι το κτίριο είναι ακατάλληλο για τη υπηρεσία μας. Πήγα παντού για το θέμα από το 2019 που ανέλαβα στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Έφτασα μέχρι τον εισαγγελέα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τους προσκόμισα την πραγματογνωμοσύνη και φωτογραφίες. Έφτασα μέχρι τα δικαστήρια με το Δήμο Νεάπολης-Συκεών για το πρόβλημα αλλά δεν άλλαξε τίποτα, παρά το ότι η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι πρέπει να γίνουν εργασίες. Όταν μαθαίνουμε ότι θα βρέξει για δύο μέρες, στην κυριολεξία τρέμουμε. Το βρόχινο νερό έχει προκαλέσει καταστροφές σε έγγραφα, ενώ πολλές φορές έχουν γλιστρήσει άνθρωποι που κατέβαιναν τις σκάλες, για να μπουν στο κτίριο», σημειώνει η κ. Μεγαπάνου.
Τέλος, η ίδια αναφέρει ότι αν και θα έπρεπε να εργάζονται στη συγκεκριμένη υπηρεσία τριάντα άτομα, για να αντιμετωπιστεί ο φόρτος εργασίας, οι υπάλληλοι είναι έντεκα και σε καθημερινή βάση, λόγω αδειών, δουλεύουν εννέα.
Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Υπάρχει έτοιμη μελέτη – Μετά το Πάσχα μπαίνει εργολάβος
Ως υπαρκτό και σημαντικό πρόβλημα θεωρεί την ελλιπή θωράκιση της ταράτσας του κτιρίου, με αποτέλεσμα να εισέρχεται το βρόχινο νερό, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Υποδομών του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, Στέλιος Γκατζές. Όπως υποστηρίζει στο ethnos.gr, ο δήμος έχει έτοιμη μελέτη για την ταράτσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και μετά το Πάσχα θα υπογράψει ο ανάδοχος εργολάβος. «Υπάρχει θέμα με τις βροχές, αφού νερό μπαίνει από την ταράτσα. Θα μπει καινούργια μόνωση σε αυτήν», είπε ο κ. Γκατζές.
Ο ίδιος αναφέρει ότι δε θα μπορούσε να τοποθετηθεί διαφορετικά η ράμπα αναπήρων σε ένα ήδη δομημένο και με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κτίριο, διότι διαφορετικά η κλίση της θα έφτανε το 23% και θα ήτα μόνο για… σκιέρ.
«Σε ό,τι αφορά τις τουαλέτες, υπάρχουν καινούργιες για γυναίκες, άντρες και ΑμεΑ. Ζητήσαμε από την κ. Μεγαπάνου να παραλάβει τα κλείδια, για να τις χρησιμοποιήσει αλλά δεν το έκανε ποτέ. Ο δήμος φρόντισε το κτίριο να έχει τουαλέτες. Το ότι δε τις παραλαμβάνει η κ. Μεγαπάνου, δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο», τονίζει ο κ. Γκατζές.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr