Φωτιά στα Ψαχνά: «Ήταν λιγότερο καταστροφική από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα», τονίζει η WWF
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η μεγάλη πυρκαγιά στον υδροβιότοπο «Κωλοβρέχτης» στα Ψαχνά Ευβοίας έκαψε το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής αναδεικνύοντας παράλληλα το ζήτημα της υποβάθμισης και καταστροφής των υδροβιοτόπων που βρίσκονται κοντά στα αστικά κέντρα και στις τουριστικές περιοχές.
Ο υπεύθυνος δράσεων Δασικής Διαχείρισης της WWF Hellas Νίκος Γεωργιάδης μίλησε στο ethnos.gr για τις συνέπειες αυτής της πυρκαγιάς που κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης των 1.000 στρεμμάτων του «Κωλοβρέχτη».
Αποστράγγιση και καλλιέργειες
«Κάθε μεγάλη πυρκαγιά προκαλεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις στα οικοσυστήματα αλλά υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που οι επιπτώσεις είναι λιγότερο καταστροφικές από κάποιες άλλες. Γενικά θα αναφέρω πως καμία πυρκαγιά δε μπορεί να είναι πιο καταστροφική από την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα του ανθρώπου. Με άλλα λόγια ο υδροβιότοπος του Κωλοβρέχτη δεν κινδυνεύει από τις πυρκαγιές αλλά από τον ίδιο τον άνθρωπο που σιγά αλλά σταθερά καταστρέφει μικρά ή μεγάλα κομμάτια του υδροβιότοπου, κάνει έργα αποστράγγισης, μολύνει την περιοχή, την εκχερσώνει, επεκτείνει τις καλλιέργειες και γενικά κάνει ότι μπορεί να την περιορίσει στο ελάχιστο», λέει ο Νίκος Γεωργιάδης και εξηγεί:
Μακάρι να βοηθήσει η αρνητική δημοσιότητα
«Ο Κωλοβρέχτης είναι καταγεγραμμένη και προστατευόμενη λιμνοθάλασσα αλλά δεν είναι περιοχή Νatura και από λανθασμένη πληροφόρηση του διαδικτύου αναπαράγονται λάθος πληροφορίες. Αυτό προς αποκατάσταση της αλήθειας. Η περιοχή προφανώς είχε πολύ μεγαλύτερη έκταση τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά σταδιακά έχει συρρικνωθεί στα περίπου 1.000 στρέμματα. Είναι ένας υδροβιότοπος που έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και η δημοσιότητα που πήρε το ζήτημα με την πυρκαγιά είναι μία καλή ευκαιρία να φέρει στο προσκήνιο τις ενέργειες για την προστασία της. Το θετικό είναι πως έχει καταγραφεί και οριοθετηθεί αλλά κάθε φορά όλο και κάτι εφευρίσκουν για να συρρικνώνουν την περιοχή».
Θα επανέλθουν σύντομα οι καλαμιές
Από τη μεγάλη πυρκαγιά της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου 2023 ο Νίκος Γεωργιάδης βλέπει και κάποια θετική πλευρά: «Το περιβάλλον αντιδρά πάντα μετά από πυρκαγιές. Κάηκε έκταση της καλαμιάς που ευδοκιμεί στην περιοχή. Η καλαμιά δεν έχει πρόβλημα με την πυρκαγιά. Θα επανέλθει σύντομα αλλά πιθανότατα σε βάρος κάποιων άλλων ειδών που έχουν πιο αργή ανάπτυξη. Η φωτιά δεν αποτελεί μέσο διαχείρισης τέτοιων περιοχών αλλά υπάρχουν και κάποια θετικά στοιχεία που πρέπει να κρατήσουμε για να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας και το ενδιαφέρον μας».
Πουλιά επισκέπτες έφυγαν με την πυρκαγιά
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές του Νίκου Γεωργιάδη για πιθανές βλάβες που προκλήθηκαν στην ορνιθοπανίδα: «Στη συγκεκριμένη περιοχή φωλιάζουν δύο είδη πουλιών που σίγουρα επιβαρύνθηκαν με αυτή την κατάσταση. Όλα τα υπόλοιπα πουλιά είναι επισκέπτες και με την πυρκαγιά φεύγουν. Η πανίδα του υδροβιότοπου σίγουρα θα έχει απώλειες. Σίγουρα δεν είναι ανεπανόρθωτη η κατάσταση».
Γιατί ονομάστηκε Κωλοβρέχτης
Ο υδροβιότοπος πήρε το όνομα «Κωλοβρέχτης» καθώς οι ψαράδες για να μαζέψουν τα δίχτυα τους έπρεπε να μπουν μέσα στο νερό. Μαζί τη λίμνη του Δύστου νοτίως του Αλιβερίου είναι οι δύο μεγαλύτεροι καλαμιώνες της νησιωτικής Ελλάδας και μαζί με τη λιμνοθάλασσα Μεγάλο Λιβάρι κοντά στην Ιστιαία είναι οι τρεις υδροβιότοποι της Εύβοιας. Μαζί με τη λιμνοθάλασσα του Ωρωπού και τον υδροβιότοπο του Μαραθώνα αποτελούν τα τελευταία σημαντικά οικοσυστήματα που αποτελούν το καταφύγιο των αποδημητικών πουλιών σε αυτή την αιώνια μετακίνηση από το βορά στο νότο και αντίστροφα.
Να προστατέψουμε και όχι να καταστρέψουμε
«Δυστυχώς οι υδροβιότοποι πιέζονται πολύ από την αυξανόμενη δραστηριότητα των ανθρώπων και γίνεται μία διαρκής μάχη να προστατευτούν. Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για την σπουδαιότητα τους. Η καταστροφή τους θα έχει τεράστιες συνέπειες και θα διαταράξει πολλές ισορροπίες. Πρέπει να ενισχύσουμε τις περιοχές αυτές. Να τις προστατεύσουμε. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών και των εμπλεκόμενων Δήμων που πρέπει να κάνουν πολλά για να σταματήσουν την διαρκή υποβάθμιση αυτών των περιοχών».
- «Μετέωρη και έωλη νομικά η παρέμβαση Ντογιάκου για τις υποκλοπές»: Οι συνταγματολόγοι Χρυσόγονος και Παπαδοπούλου μιλούν στο ethnos.gr
- Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Η κυβέρνηση αποφασίζει σήμερα για το τελετουργικό - Τι εξετάζεται
- Φωτιά στα Ψαχνά: «Ήταν λιγότερο καταστροφική από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα», τονίζει η WWF
- 6 απίθανες ιστορίες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που αν γίνονταν ταινίες θα έσπαγαν ταμεία – Ποιος Στρατιώτης Ράιαν και ποια Λίστα του Σίντλερ
- Εντός Ιανουαρίου η πρώτη έξοδος στις αγορές για το 2023 με το βλέμμα στην επενδυτική βαθμίδα
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr