Στα όριά τους και με... λίστες αναμονής τα κοιμητήρια της Αθήνας και των μεγάλων αστικών κέντρων - Γιατί δεν ιδρύονται νέα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Με λίστες αναμονής που κατά περιόδους ξεπερνούν και τις δέκα ημέρες λειτουργούν τα περισσότερα κοιμητήρια της Αττικής, ενώ σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται συχνά και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Αν και η πανδημία δοκίμασε τις αντοχές και αυτών των υποδομών, η ύφεσή της δε φαίνεται να αντανακλάται στη λειτουργία των νεκροταφείων, η χωρητικότητα των οποίων βρίσκεται στα όριά της ειδικά τις καλοκαιρινές περιόδους και τις περιόδους των εορτών.
Παρόλο που περίπου ένα 10% των συγγενών των θυμάτων στην Αθήνα επιλέγει πλέον την καύση για τους οικείους του, αυτή η εναλλακτική έχει ακόμα δρόμο να διανύσει μέχρι να καταστεί βασική επιλογή.
Την ίδια στιγμή και ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, η Πολιτεία εξακολουθεί να δείχνει ολιγωρία να συνδράμει στην ίδρυση νέων κοιμητηρίων ακόμα και σε χώρους που έχουν δεσμευτεί γι΄αυτό το σκοπό.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του διαδημοτικού κοιμητηρίου της Δυτικής Αθήνας, η δημιουργία του οποίου συζητείται από το μακρινό ...1984 χωρίς ακόμα να έχει λειτουργήσει. Ο Σύνδεσμος των δήμων της δυτικής Αθήνας (Περιστερίου, Ιλίου, Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων-Καματερού), έχει δεσμεύσει ένα χώρο στην περιοχή του Ασπροπύργου.
Από το 1990, έχουν αγοραστεί 57 στρέμματα και υπάρχει μία ακόμη υπολειπόμενη έκταση που ζητείται προς αγορά, προκειμένου να δημιουργηθεί το κοινό νεκροταφείο.
Όμως, από το 1990 και μετά ελάχιστες κινήσεις έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση παρά το γεγονός ότι το θέμα έχει φτάσει πολλές φορές στη Βουλή κυρίως υπό τη μορφή επίκαιρων ερωτήσεων.
Όπως προέκυψε από την απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας σε πρόσφατη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουπλή, η συνδρομή της Πολιτείας προκειμένου να αγοραστεί ο πρόσθετος χώρος δε θα προχωρήσει ούτε αυτή τη φορά.
Ο ίδιος, πάντως, δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει στη χρηματοδότηση της περιτοίχισης του ήδη αποκτηθέντος χώρου ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει: «Δέσμευση της κυβέρνησης για χρηματοδότηση ολόκληρου του ποσού και την αγορά της διευρυμένης έκτασης δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως δέσμευσή μας πως θα δώσουμε μια λύση. Η λύση που εμείς προκρίνουμε μετά από συνεννοήσεις που έχουμε κάνει με το Υπουργείο Οικονομικών, με τους εμπλεκόμενους δημάρχους, αλλά και με τον Δήμαρχο Ασπροπύργου είναι να προχωρήσουμε άμεσα στη χρηματοδότηση ενός μέρους του ποσού που μας ζητά ο σύνδεσμος - είναι περίπου 350.000 ευρώ - για τη μελέτη περιτοίχισης της αγορασμένης έκτασης προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί το κοιμητήριο και μετά να δούμε τι περαιτέρω χρειάζεται να γίνει για την υπόλοιπη έκταση», ανέφερε.
Για την περίπτωση των δήμων της δυτικής Αθήνας η επίλυση αυτού του ζητήματος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη δεδομένου ότι και το Γ΄ Νεκροταφείο που εξυπηρετεί αυτές τις περιοχές – αλλά και όλο το υπόλοιπο λεκανοπέδιο – αν και είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοιμητήρια των Βαλκανίων, κατά περιόδους ενημερώνει τους συγγενείς των θανόντων ότι η αναμονή για ταφή ξεπερνά την εβδομάδα, κάτι το οποίο δεν επιβαρύνει μόνο με πρόσθετα κόστη τις οικογένειες, αλλά επιδεινώνει σημαντικά το ήδη βαρύ ψυχολογικό φορτίο της απώλειας. Πολλοί μάλιστα αναγκάζονται να ...βάλουν μέσο προκειμένου να επισπεύσουν κάπως την ημερομηνία της τελετής.
«Έως και πριν 3 μήνες υπήρχαν περίπου 120 οικογένειες σε αναμονή για να κάνουν τελετές στο Γ΄ Νεκροταφείο. Πλέον η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα. Γι΄αυτό είναι κρίσιμη η λειτουργία του διαδημοτικού κοιμητηρίου», εξηγεί στο «ethnos.gr» ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος Ιλίου, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.
Στα όριά τους τα κοιμητήρια σε πολλές περιοχές
Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλους δήμους του λεκανοπεδίου, πολλοί εκ των οποίων μάλιστα – όπως ο δήμος Βύρωνα – εξυπηρετούν και ταφές θανόντων κατοίκων όμορων δήμων, των οποίων τα κοιμητήρια δεν μπορούν να επεκταθούν.
Οι καθυστερήσεις μεγαλώνουν τις καλοκαιρινές και τις εορταστικές περιόδους κυρίως επειδή – όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Αθηνών, Τάσος Σακαλόγλου, «οι συγγενείς δεν εμφανίζονται για τις προγραμματισμένες εκταφές και ελεύθεροι χώροι στα νεκροταφεία δεν υπάρχουν».
Ειδικά στις πιο οικονομικές ζώνες το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο, όπως λέει ο πρόεδρος του αντίστοιχου Σωματείου για τον Πειραιά, Θόδωρος Πιτσιρίκος εξηγώντας ότι στο Γ΄ Νεκροταφείο για παράδειγμα το κόστος για το δικαίωμα ταφής στην οικονομική ζώνη είναι 110 ευρώ και φτάνει έως και τα 750 ευρώ.
Η καύση
Την ίδια στιγμή όσοι επιλέγουν την καύση αποτελούν ακόμα ένα σχετικά μικρό ποσοστό του συνόλου και εξυπηρετούνται από το ειδικό κέντρο στη Ριτσώνα.
Στο δήμο Βύρωνα, όπως λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Κόκκαλης, είχαν γίνει προσπάθειες πριν 8 – 9 χρόνια για τη δημιουργία υποδομών αποτέφρωσης εντός του κοιμητηρίου της πόλης. Ωστόσο τα κόστη που είχαν εκτιμηθεί σε περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ, ήταν απαγορευτικά για τα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, ενώ αντίστοιχες υποδομές τελικά δεν προχώρησαν από κανένα δήμο στην Ελλάδα.
Για τα κοιμητήρια που βρίσκονται στον Υμηττό, πάντως, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε πρόσφατα την πρόβλεψη του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού που κατάρτισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και δίνει τη δυνατότητα επέκτασής τους κατά 15% προκειμένου να μετριαστεί το πρόβλημα, επισημαίνει ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
- Πολυτεχνείο 2022: Δρακόντεια αστυνομικά μέτρα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Ποιοι σταθμοί του μετρό θα είναι κλειστοί
- Στα όριά τους και με... λίστες αναμονής τα κοιμητήρια της Αθήνας και των μεγάλων αστικών κέντρων - Γιατί δεν ιδρύονται νέα
- Αυξήσεις στους μισθούς εκπαιδευτικών «τάζει» η κυβέρνηση - Υποσχέσεις και στους πανεπιστημιακούς από το υπουργείο Παιδείας
- Μίνι ασφαλιστικό: Οι 19 συν μία παρεμβάσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και οφειλέτες
- Πώς έφυγε κυνηγημένος ο τελευταίος σουλτάνος από την Πόλη και γιατί οι Τούρκοι δεν δέχτηκαν πίσω ούτε τη σορό του
Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr