Θεσσαλονίκη: Στον «αέρα» (;) η αποκατάσταση της καμένης κλινικής μετά τη φονική πυρκαγιά στο Παπανικολάου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Επτά μήνες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Παπανικολάου η οποία έκανε στάχτη τον δεύτερο όροφο της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου, στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο ανθρώπους και βγάζοντας εκτός λειτουργίας 34 πολύ καλά εξοπλισμένες κλίνες Covid εν μέσω πανδημίας, η πυροσβεστική δεν έχει εκδώσει επίσημο πόρισμα για τα αίτια που την προκάλεσαν ενώ ακόμη δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιών.
Η μελέτη αποκατάστασης της καμένης κλινικής ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου και αρχές Αυγούστου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έστειλε σχετικό αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για την δέσμευση κονδυλίου ύψους 1.150.000 ευρώ για την αποκατάσταση της καμένης κλινικής, όπως αυτό προέκυψε από την έγκριση σκοπιμότητας, μελέτης εφαρμογής, των τευχών δημοπράτησης σχετικά με την υλοποίηση του έργου από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση για την χρηματοδότηση της κλινικής.
Πηγές από το νοσοκομείο Παπανικολάου τόνιζαν στο ethnos.gr ότι το θέμα δημοπράτησης του έργου το χειρίζεται αποκλειστικά το υπουργείο Υγείας, οι διαδικασίες δημοπράτησής του θα δρομολογηθούν απευθείας από το υπουργείο και δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο ethnos.gr ότι το νοσοκομείο δεν έχει ενημερωθεί αρμοδίως για τα αίτια που τελικά προκάλεσαν την πυρκαγιά ούτε και έχει διαβιβαστεί κάποιο επίσημο έγγραφο από τους πραγματογνώμονες της Πυροσβεστικής μέχρι στιγμής. Σήμερα η κλινική είναι κλειδωμένη ενώ πριν περίπου ένα μήνα συνεργεία ιδιωτικής εταιρίας άδειασαν και τους τελευταίους εξοπλισμούς, συσκευές ντουλάπες, γραφεία που απέμειναν στον όροφο.
Τι λέει το υπουργείο Υγείας
Την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου Υγείας τόνιζαν στο ethnos.gr ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί ο μειοδοτικός διαγωνισμός το επόμενο διάστημα προκειμένου να ενταχθεί το έργο για χρηματοδότηση από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπει σε λειτουργία η κλινική που κάηκε δεν υπάρχει από την Πολιτεία.
Η παρατεταμένη καθυστέρηση αποκατάστασης της κλινικής εντείνει την ανησυχία στους κόλπους του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου καθώς φοβούνται ότι οι καθυστερήσεις έχουν ως τελικό στόχο την κατάργηση αυτών των κλινικών (πνευμονολογική και χειρουργική) δεδομένης και της απόφασης του υπουργείου να μπούνε ιδιώτες στα νοσοκομεία.
«Πως γίνεται σε ένα περιβάλλον στο οποίο έχουμε ανάγκες για την υγεία εκταμιεύονται χρήματα για άλλες υποθέσεις αλλά για μια τόσο κρίσιμη λειτουργία όπως είναι μια πνευμονολογική κλινική στη Θεσσαλονίκη που έχει πρόβλημα από πνευμονολογικά κρεβάτια υπάρχει τέτοια καθυστέρηση» αναρωτιέται ο διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος και Συντονιστής Διαχείρισης πανδημίας του νοσοκομείου Αδαμάντιος Χλωρός.
«Μέχρι στιγμής δεν έχει μπει ούτε ένα καρφάκι στην κλινική η οποία έχει στερήσει από τη Θεσσαλονίκη 34 πνευμονολογικές κλίνες οι οποίες λειτουργούσαν για κορονοϊό αλλά ήταν πνευμονολογικές κλίνες» τόνιζαν στο ethnos.gr γιατροί του νοσοκομείου.
Το νοσοκομείο εφημερεύει κάθε τέσσερις μέρες για πνευμονολογικά περιστατικά τα οποία συνήθως ξεκινούν την εφημερία με 5-6 κλίνες και πάντα καταλήγει να έχει φιλοξενούμενους ασθενείς πνευμονοπαθείς σε άλλα τμήματα και κτίρια του νοσοκομείου. Συνολικά το νοσοκομείο διαθέτει σήμερα 18 κρεβάτια για Covid. Ωστόσο, επειδή αυτά δεν επαρκούν έχει παραχωρηθεί η β’ Χειρουργική Κλινική του ΕΣΥ που βρίσκεται σε λειτουργία για να εξυπηρετήσει περιστατικά κορονοϊού. Έτσι χάθηκε όχι μόνο η καμένη πνευμονολογική αλλά τέθηκε ουσιαστικά εκτός κανονικής λειτουργίας και η β΄ χειρουργική του ΕΣΥ η οποία βρίσκεται πάνω από την καμένη και φιλοξενεί αρρώστους με Covid.
Ενόψει του νέου κύματος πανδημίας που αναμένεται μέσα στο χειμώνα το νοσοκομείο επεξεργάζεται σχέδιο επέκτασης της κλινικής πανδημίας και σε μια τρίτη κλινική όπως η γαστρεροντολογική κλινική με ότι σημαίνει αυτό για τους αρρώστους, κάτι το οποίο έχει γίνει και στις προηγούμενες περιόδους της πανδημίας.
Στο μεταξύ, μετά την επιτόπια αυτοψία της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου διαπιστώθηκε ότι κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του καπνού από την πυρκαγιά προκλήθηκαν βλάβες τόσο στον ίδιο τον θάλαμο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά όσο και στην υπόλοιπη πτέρυγα, εμβαδού περίπου 1.000m2.
Η κλινική κρίθηκε πλήρως ακατάλληλη στο σύνολό της, οπότε έγιναν καινούργιες εισηγητικές πράξεις και καινούργιο σχέδιο από την Αρχιτεκτονική Υπηρεσία του νοσοκομείου για πλήρη αναδόμηση της κλινικής. Οι ζημιές εκτείνονται κατά κύριο λόγο στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις της πτέρυγας και στις τελικές επιφάνειες επικαλύψεων.
Σύμφωνα με την εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου για την επαναφορά της πτέρυγας σε πλήρη λειτουργία, κρίνονται αναγκαία κατ’ελάχιστον τα κάτωθι:
- Αποκατάσταση του συνόλου των οικοδομικών στοιχειών που υπέστησαν βλάβες στο σύνολο της πτέρυγας (θάλαμοι νοσηλείας και βοηθητικοί χώροι).
- Εγκατάσταση νέων ηλεκτρομηχανολογικών δικτύων, τόσο λόγω των βλαβών που έχουν υποστεί όσο και λόγω της παλαιότητας της εγκατάστασης και της ανάγκης συμμόρφωσης με τα ισχύοντα πρότυπα, για την ασφαλή λειτουργία της.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr