Μάτι: Πώς θα διαμορφωθεί ο χώρος δασικής αναψυχής στην περιοχή της τραγωδίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ένας κεντρικός λόφος, μονοπάτια, χώροι άθλησης, παιδική χαρά, υπαίθρια καθιστικά, αλλά και ένας ποδηλατοδρόμος θα δημιουργηθούν με διαδικασίες εξπρές στο Μάτι, την περιοχή της τραγωδίας που προκάλεσε η πολύνεκρη πυρκαγιά του 2018 στο πλαίσιο του έργου δημιουργίας του Κοινόχρηστου χώρου δασικής αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες της.
Το έργο προϋπολογισμού 917.377,68 ευρώ αποφασίστηκε να προχωρήσει με τη fast track διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης στο οικόπεδο εμβαδού 128.976 τ.μ. όπου δίνεται η δυνατότητα να φιλοξενηθούν και αναψυκτήρια.
Η πρόσκληση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μάλιστα ορίζει τη συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου σε τρεις μήνες από την ημερομηνία κοινοποίησης προς τον ανάδοχο της ειδικής πρόσκλησης για υπογραφή της σύμβασης.
Πώς θα διαμορφωθεί ο χώρος
Σύμφωνα με τη μελέτη, η διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου περιλαμβάνει την κατασκευή κεντρικών δρόμων και τη δημιουργία κεντρικού λόφου. Η χρήση του πάρκου προορίζεται αποκλειστικά για πεζούς, ενώ το πλάτος των κεντρικών διαδρομών θα είναι τέτοιο, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από αυτοκίνητα, σε περίπτωση ανάγκης (πυροσβεστικά - ασθενοφόρα).
Η κεντρική είσοδος του πάρκου βρίσκεται επί της οδού Θράκης. Σε μικρή απόσταση από αυτή θα υλοποιηθεί η δημιουργία χώρου καθιστικού που αποτελείται από πέτρινα παγκάκια, πέτρινη κρήνη και πέτρινους κάδους απορριμμάτων, τοποθετημένα με διάφορους τρόπους και κατευθύνσεις, με σκοπό τη χρήση τους από επισκέπτες του χώρου, είτε μεγαλύτερης ηλικίας, είτε που επιθυμούν να έχουν μία μικρή στάση εντός του δασικού τοπίου. Ένας ίδιος χώρος προτείνεται και στη συνέχεια του κεντρικού άξονα, σε απόσταση περίπου 140 μέτρων από την είσοδο.
Ο ποδηλατοδρόμος που θα κατασκευαστεί, θα διατρέχει όλη την περίμετρο του χώρου, παράλληλα και εφαπτομενικά με το μονοπάτι περιπάτου ή άθλησης. Ο σχεδιασμός του έγινε με εντελώς φυσικό τρόπο, ακολουθώντας καμπύλα σχήματα και περνώντας διαμέσου του δάσους.
Σχεδιασμένο σε όλο το χώρο θα είναι και το δίκτυο των χωμάτινων μονοπατιών με σκοπό είτε τη διευκόλυνση της περιήγησης, είτε την καθοδήγηση σε χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Στην περιοχή θα κατασκευαστεί και πάρκο περιβαλλοντικής αγωγής, ενώ προβλέπονται και χώροι δημιουργικού παιχνιδιού και δενδροκομείου (Αrboretum). Ο επισκέπτης ακολουθώντας το μονοπάτι με αφετηρία τον κεντρικό χώρο στάθμευσης, μετά τον χώρο περιβαλλοντικής αγωγής, θα συναντά το χώρο δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας στον οποίο προβλέπεται να τοποθετηθούν όργανα παιδικής χαράς. Κεντρικά του χώρου και πριν την είσοδο στον λόφο θα δημιουργηθεί ένας ακόμη χώρος εκπαίδευσης αποτελούμενος από πέτρινα καθίσματα από λιθοδομή, τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν την ακολουθία Fibonacci. Η ακολουθία αυτή αποτελεί μια μαθηματική συνέχεια που δείχνει ότι, τόσο μέρη του ανθρώπινου σώματος, όσο και φυτά και ζώα, αλλά ακόμα και φυσικά φαινόμενα, είναι μορφολογικά σχηματισμένα με βάση αυτή την ακολουθία. Ο χώρος αυτός θα τονιστεί με ενημερωτική πινακίδα που θα αναφέρει και θα αναλύει την ακολουθία, ενώ παράλληλα θα τοποθετηθούν και εικόνες που θα δείχνουν τα πεδία εφαρμογής της. Η κατασκευή της αποτελείται από πέτρινα καθίσματα, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί απλά και σαν καθιστικό.
Υπενθυμίζεται ότι στο χώρο ο νόμος που έχει ήδη ψηφιστεί επιτρέπει την εγκατάσταση μικρών ξύλινων λυόμενων οικημάτων για χρήση ως αναψυκτηρίων, τα οποία μάλιστα θα μπορούν να λειτουργούν και μετά τη δύση του ηλίου με τα έσοδα να κατευθύνονται στον παραχωρησιούχο ώστε να «διατίθενται για τις ανάγκες φύλαξης και συντήρησης της έκτασης και των έργων και κατασκευών της».
Επιπλέον, επιτρέπει την περίφραξη του χώρου καθώς επίσης και την εγκατάσταση φωτισμού.
Ο λαβύρινθος και τα γήπεδα
Ένας φυτικός λαβύρινθος ολοκληρώνει τις εστίες ενδιαφέροντος των ηλικιακών ομάδων παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Πρόκειται για ένα χώρο αποτελούμενο από ομόκεντρους κύκλους, όπου χώροι φύτευσης με Πυξάρι, διαμορφωμένο - κλαδεμένο σε διαφορετικά ύψη, διακόπτονται από μονοπάτια, ενώ παράλληλα μεταξύ των φυτικών διαμορφώσεων υπάρχουν ανοίγματα που οδηγούν στην έξοδο από αυτόν. Την φύτευση ολοκληρώνουν δένδρα, τοποθετημένα επίσης κυκλικά, στις άκρες των «παρτεριών», ώστε να διευκολύνουν και να οριοθετούν τις εξόδους.
Στο χώρο προβλέπεται και η κατασκευή γηπέδων και συγκεκριμένα, ένα γήπεδο 7Χ7, γήπεδο beach volley και δύο γήπεδα τένις.
Επίσης, έχει προβλεφθεί και χώρος mountain bike, ο οποίος θα αποτελεί μια απλή κατασκευή με χωμάτινες διαμορφώσεις, σε επιλεγμένη θέση, ώστε αφενός να γειτνιάζει με τον ποδηλατοδρόμο και αφετέρου να βρίσκεται μακριά από χώρους δραστηριοτήτων μικρών παιδιών. Δημιουργούνται τρεις μικροί λοφίσκοι, που κατασκευάζονται με την μέθοδο της επίχωσης, ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη σταθερότητά τους.
Τα σχέδια προβλέπουν και την κατασκευή ενός διαβαθμισμένου χώρου περιήγησης και εξερεύνησης που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη του χώρου καθώς κινείται επί της κατασκευής να έχει μία πανοραμική άποψη του δασικού τοπίου αλλά και απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα. Πρόκειται για ένα μικρό λοφίσκο ο οποίος διατρέχεται περιμετρικά από ένα μονοπάτι, που ανεβαίνει σταδιακά, ώστε να φτάσει σε ένα πλάτωμα στην κορυφή του.
Ο χώρος υπαίθριων εκδηλώσεων
Ο χώρος υπαίθριων εκδηλώσεων θα κατασκευαστεί σε κυκλική διάταξη, που αποτελείται από έναν ημικυκλικό χώρο (σκηνή) και πέτρινα καθίσματα κατασκευασμένα με την τεχνική της λιθοδομής. Η διάταξη των καθισμάτων είναι τέτοια, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη θέα των επισκεπτών - χρηστών του χώρου.
Σε επιλεγμένες θέσεις θα τοποθετηθούν πέτρινοι τραπεζόπαγγοι και κιόσκια, για τα άτυπα γεύματα, αλλά και τις στιγμές ανάπαυσης. Τα παγκάκια και οι κάδοι απορριμμάτων θα είναι τοποθετημένα κατά μήκος όλων των διαδρομών του χώρου.
Για την πρόσβαση στο πάρκο έχει προβλεφθεί η κατασκευή χώρων στάθμευσης με ειδικές θέσεις και για αναπήρους, ενώ ειδικός χώρος θα υπάρχει και για τα τουριστικά λεωφορεία.
Η φύτευση
Στόχος των ειδών που έχουν επιλεγεί στη φάση της μελέτης είναι:
Τα είδη να είναι άριστα προσαρμοσμένα στις καιρικές και εδαφικές συνθήκες της περιοχής.
Να εντάσσονται αρμονικά στο υπάρχον διαμορφωμένο τοπίο και περιβάλλον όσον αφορά τη βλάστηση.
Να είναι ανθεκτικά στην πυρκαγιά και να δημιουργήσουν, με τα ήδη υπάρχοντα είδη, πυρανθεκτικότερες συστάδες σε μελλοντικό επεισόδιο πυρκαγιάς.
Επιδίωξη είναι η δημιουργία μικτών συστάδων με εισαγωγή νέων ειδών, εκτός των ήδη υπαρχόντων, ώστε να αυξηθεί η βιοποικιλότητα της περιοχής. «Η διάταξη των φυτικών ειδών επιλέγεται με τρόπο τέτοιο, ώστε αφενός να εμπλουτίσει την υπάρχουσα βλάστηση και αφετέρου να δημιουργήσει συνθήκες οργανωμένου χώρου πρασίνου, σχεδόν πλήρως καλυμμένου, από δασικά είδη», όπως επισημαίνεται στη μελέτη.
- Βιασμός 12χρονης: Πολλά στο «μικροσκόπιο» - Οι 367 συνομιλίες που προκαλούν οργή και τα δύο νέα πρόσωπα
- «Πέφτουν» οι τιμές των τιμολογίων ρεύματος τον Νοέμβριο - Οι χρεώσεις ανά προμηθευτή
- Αγωνία για τον Ισπανό που ξεκίνησε με τα πόδια πριν από 9 μήνες απ' τη Μαδρίτη με προορισμό το Κατάρ - Χάθηκαν τα ίχνη του στα σύνορα του Ιράν
- Μάτι: Πώς θα διαμορφωθεί ο χώρος δασικής αναψυχής στην περιοχή της τραγωδίας - Ο λαβύρινθος και τα γήπεδα
- Άλφρεντ Νόμπελ: Πώς ο Έμπορος του Θανάτου δημιούργησε τα διάσημα βραβεία όταν διάβασε τον επικήδειό του
Φάληρο: Βρέθηκε νεκρός άντρας μέσα σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών
Τραγική απώλεια για τη Μαίρη Βιδάλη - Πέθανε ο γιος της
Ψηλορείτης: 30χρονη γλίστρησε στον πάγο και κατρακύλησε σχεδόν 600 μέτρα
Νέα Πέραμος: Βίντεο ντοκουμέντο του 23χρονου που σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να αποφύγει έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr