Κορονοϊός: Μέχρι πότε θα συνεχιστεί η υψηλή μεταδοτικότητα - Το προφίλ των ανθρώπων που καταλήγουν - Ο καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί στο ethnos.gr
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα η υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού στην κοινότητα, ωστόσο, οι θάνατοι δεν αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση και θα αφορούν κυρίως άτομα 80 ετών και πάνω, τα οποία πάσχουν και από άλλα νοσήματα.
Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, σημειώνοντας ότι αυτή η εικόνα παρατηρείται και σήμερα στα ελληνικά νοσοκομεία και οφείλεται στο γεγονός ότι οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι ολοένα και περισσότερο μεταδοτικές από τις προηγούμενες αλλά καθίστανται ολοένα και λιγότερο θανατηφόρες.
«Αυτή είναι η πορεία που παρουσιάζουν συνήθως οι ιοί και αυτήν ακριβώς ακολουθεί και ο κορονοϊός. Με το πέρασμα του χρόνου γίνονται περισσότερο μεταδοτικοί αλλά λιγότερο θανατηφόροι. Μπορεί να είχαμε θανάτους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όμως, ο αριθμός τους δεν είναι μεγάλος, με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Σχεδόν το 25% των τεστ είναι θετικά. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός και αυτό το βλέπουμε όλοι οι γιατροί στα νοσοκομεία, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών είναι άτομα 80 ετών και πάνω, τα οποία πάσχουν από πολλές συννοσηρότητες. Δηλαδή, οι περισσότεροι δε χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, αλλά πεθαίνουν έχοντας κορονοϊό και άλλες σοβαρές ασθένειες. Συμφωνώ απολύτως με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος είπε ότι πλέον πρέπει να αλλάξει ο τρόπος καταγραφής των θανόντων», λέει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.
«Δε φταίνε τουρισμός και χαλάρωση»
Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνει ότι η εικόνα που περιγράφει, με την υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού, είναι ιδιαίτερα εμφανής μετά την κυριαρχία της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα. Όπως αναφέρει, η Όμικρον 4 είναι περίπου 1,5 φορά περισσότερο μεταδοτική από την Όμικρον 2 και η Όμικρον 5 κατά 2,5 φορές περισσότερο μεταδοτική από την Όμικρον 4.
«Αυτή είναι η βασικότερη αιτία κατά τη γνώμη μου, που έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Ο τουρισμός και η χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων είναι δευτερεύουσες αιτίες για την υψηλή μεταδοτικότητα», λέει ο κ. Γουργουλιάνης, σημειώνοντας ότι πρέπει να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τον κορονοϊό ως αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, για να μη δημιουργούνται και ψεύτικες φοβίες.
«Χωρίς μάσκα στα σχολεία»
Αναφορικά με το ότι η υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού θα υπάρχει και όταν ανοίξουν τα σχολεία, σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα, αλλά και για τους φόβους που δημιουργούνται από αυτό το γεγονός ο κ. Γουργουλιάνης εμφανίζεται στο ethnos,gr καθησυχαστικός. Τονίζει ότι πρέπει να αφήσουμε στην άκρη οποιαδήποτε σκέψη που αφορά τη χρήση μάσκας στα σχολεία.
«Σχεδόν το σύνολο των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν νοσήσει από κορονοϊό και πλέον διαθέτουν φυσική ανοσία. Άλλωστε, η μετάλλαξη Όμικρον προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό και τα παιδιά περνάνε τον κορονοϊό με ένα μπούκωμα ή με έναν ελαφρύ πυρετό. Γι’ αυτό η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να συζητάμε το ενδεχόμενο της χρήσης μάσκας στα σχολεία. Αν τα παιδιά μένουν στο σπίτι με παππούδες και γιαγιάδες, τότε αυτοί θα πρέπει να φοράνε μάσκα, όταν έρχονται σε επαφή με τα παιδιά και βέβαια να είναι τριπλά ή και τετραπλά εμβολιασμένοι. Εννοείται ότι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να εμβολιαστούν, όταν είναι έτοιμα και τα επικαιροποιημένα εμβόλια», λέει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.
«Τεστ με υπόδειξη γιατρού»
Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνει ότι θα πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος διενέργειας των τεστ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει αυτά να γίνονται κατόπιν υπόδειξης του γιατρού.
«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξάγονται τα περισσότερα τεστ. Δε βλέπω ότι υπάρχει κάποιο νόημα πλέον στο να πηγαίνει ο καθένας στις πλατείες και να κάνει τεστ, επειδή αυτό θέλει. Εκτιμώ ότι πλέον τα τεστ θα πρέπει να γίνονται με υπόδειξη γιατρού, όταν κάποιος έχει συμπτώματα ή έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα και να συνταγογραφούνται», λέει ο κ. Γουργουλιάνης.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr