Γιατί δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ζωολογικοί κήποι - «Τα ζώα υποφέρουν με στόχο την κερδοσκοπία» λέει στο ethnos.gr πρόεδρος φιλοζωικής
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Κατηγορηματικά εναντίον της ύπαρξης ζωολογικών κήπων και πάρκων με άγρια ζώα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού θεωρεί ως απαράδεκτη ενέργεια τον εγκλεισμό των ζώων σε οποιονδήποτε χώρο που δεν τα προσφέρει κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, τάσσεται, μιλώντας στο ethnos.gr, η πρόεδρος της φιλοζωικής «Αδέσποτος Πλανήτης», Ελένη Γραμματοπούλου.
Η ίδια εξακοντίζει «βέλη», σε όσους κλείνουν ζώα σε κλουβιά με στόχο την κερδοσκοπία, ακόμα και αν δημιουργούν εικονικές συνθήκες του φυσικού τους περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας ότι τα φυλακισμένα άγρια ζώα υποφέρουν και φορτίζονται έντονα ψυχολογικά, ερχόμενα καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους.
Η κ. Γραμματοπούλου θεωρεί ως επιτακτική ανάγκη να μπει στα σχολεία μάθημα φιλοζωίας, προκειμένου από μικρά τα παιδιά να μάθουν να αγαπούν τα ζώα και τονίζει ότι, αν και έγιναν κάποια μικρά βήματα για τη βελτίωση των σχετικών με την άγρια ζωή νόμων, η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί ουσιαστικά, όσο επιτρέπεται το κυνήγι ζώων για το… κέφι. Υποστηρίζει ακόμα ότι ιδιαίτερα αποτελέσματα δε σημειώθηκαν παγκοσμίως ούτε στην κατεύθυνση της κατάργησης της παρουσίας ζώων στα τσίρκο.
Παράλληλα, η πρόεδρος του «Αδέσποτου Πλανήτη», αναφερόμενη στο τραγικό περιστατικό με τον χιμπατζή στο Αττικό Πάρκο, υποστηρίζει ότι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του ευθύνονται για το θάνατο του ζώου, αφού δεν είχαν φροντίσει εκ των προτέρων να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την προστασία του ζώου, των εργαζομένων στην επιχείρηση αλλά και των πολιτών που βρίσκονταν τη στιγμή της διαφυγής του χιμπατζή στο πάρκινγκ.
«Στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας δεν υπάρχουν πολλά άγρια ζώα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τα δούμε. Στο ερώτημα που δέχομαι από πολλούς, γιατί να μην έχω το δικαίωμα να δω από κοντά χιμπατζήδες ή μια καμηλοπάρδαλη, τους απαντώ με ένα ακόμα ερώτημα. ‘’Τι θα εξυπηρετούσε να έβλεπες ένα άγριο ζώο σε αιχμαλωσία;’’. Είμαι ξεκάθαρα εναντίον του εγκλεισμού κάθε ζώου. Τα άγρια ζώα πρέπει να ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα πάρκα και οι ζωολογικοί κήποι, όσο κι αν διαμορφώνουν ένα εικονικό φυσικό περιβάλλον, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη φύση», τονίζει η κ. Γραμματοπούλου.
Τα ζώα υποφέρουν
Η πρόεδρος της φιλοζωικής «Αδέσποτος Πλανήτης» σημειώνει ότι τα ζώα υποφέρουν και τους δημιουργείται μία έντονη ψυχολογική φόρτιση, όταν έρχονται καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, όταν ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως το Αττικό πάρκο, φυλακίζουν άγρια ζώα, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν. Φυλακίζουν άγρια ζώα και πιστεύουν κάποιοι ότι δίνουν χαρά στα παιδιά, αλλά τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τα ζώα υποφέρουν. Είναι δυνατό να αιχμαλωτίζουν ζώα, για να βγάζουν χρήματα; Εκμεταλλεύονται τα ζώα, για να κερδοσκοπούν; Κανονικά θα έπρεπε να δίνουν χρήματα, όσα μπορούν, για να βοηθήσουν τα ζώα», σημειώνει η κ. Γραμματοπούλου.
«Έχει ευθύνες το Αττικό Πάρκο»
Ευθύνες στο Αττικό Πάρκο για τη θανάτωση του χιμπατζή επιρρίπτει η πρόεδρος του «Αδέσποτου Πλανήτη», τονίζοντας ότι η έλλειψη συνθηκών ασφάλειας για το ζώο, τους εργαζόμενους της επιχείρησης αλλά και τους επισκέπτες του χώρου είναι η αιτία που φτάσαμε σε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα.
«Η επιχείρηση δεν προέβλεψε, ώστε να είναι επαρκώς προστατευμένοι το ζώο, οι εργαζόμενοι αλλά ο κόσμος που βρίσκονταν στο πάρκινγκ. Έπρεπε να προβλέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για να το προλάβει. Βγήκε έξω ο χιμπατζής, ο οποίος τα είχε χαμένα, και φτάσαμε στο αποτέλεσμα να θανατωθεί. Είναι κοινότοπη δικαιολογία ότι σκότωσαν το ζώο, για να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι. Ο ίδιος χρόνος που χρειάστηκε για να σκοτωθεί, θα απαιτούνταν για να του ρίξουν αναισθητικό. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει δικαιολογία για τη θανάτωση του ζώου», σημειώνει η κ. Γραμματοπούλου.
Η ίδια υποστηρίζει ότι εν έτει 2022 δεν πρέπει να υπάρχουν ζωολογικοί κήποι, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια δεν έχει πάει ποτέ σε έναν τέτοιο χώρο, διότι δε θα μπορούσε να αντέξει, βλέποντας τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων.
«Να μπει η φιλοζωία στα σχολεία»
Τέλος, η κ. Γραμματοπούλου ζητάει να μπει ως μάθημα η φιλοζωία στα σχολεία, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων.
«Τα παιδιά να μάθουν να αγαπούν τα ζώα και αν το θέλουν, να πάνε να δουν ένα σκυλάκι. Τι τους φταίει ο χιμπατζής να γίνει σόου, ώστε να κερδίζουν κάποιοι; Τα ζώα πρέπει να τα αγαπάμε και να τα αφήνουμε στο φυσικό τους περιβάλλον. Μπορεί να βελτιώθηκε κατ’ άτι ο νόμος περί ζώων, όμως και πάλι το μεγαλύτερο μέρος του είναι υπέρ των ανθρώπων. Αυτό θα συμβαίνει, όσο υπάρχουν κυνηγοί, που σκοτώνουν ζώα, επειδή τους αρέσει. Δυστυχώς, οι φιλοζωικές οργανώσεις δεν έχουν σήμερα κανένα δικαίωμα παρέμβασης σε κάποιο δημόσιο φορέα υπέρ των ζώων, αν δουν ότι κάτι δεν πάει καλά», τονίζει η πρόεδρος της φιλοζωικής «Αδέσποτος Πλανήτης».
Σκηνικό πόλωσης πριν τις κάλπες - Γιατί η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους και θυμίζει το 2015
Συστάσεις Ερντογάν προς Έλληνες ναυτιλομένους… ψηφοφόρους: «Αλλάξτε την κυβέρνησή σας»
H Ελένη Φουρέιρα είναι «Poli_Ploki»: Όσα εξομολογείται στο ethnos.gr για τα νέα της τραγούδια
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr