Η διδάσκουσα του ΑΠΘ Χαρίτα Βλάχου που έγινε viral για τους σωστούς λόγους: «Να στηρίξουμε τους νέους γονείς», λέει στο ethnos.gr
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το μήνυμα ότι πρέπει να στηριχθεί η οικογένεια, τόσο από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας όσο και από ολόκληρη την κοινωνία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, ήθελε να περάσει η διδάσκουσα του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαρίτα Βλάχου, με την κίνησή της να έχει στην αγκαλιά της καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος, προκειμένου να ηρεμεί, το μόλις τριών μηνών βρέφος φοιτήτριάς της, η οποία το είχε μαζί της στο αμφιθέατρο.
Παράλληλα, όπως αναφέρει στο ethnos.gr η κ. Βλάχου, με την ενέργειά της ήθελε να βοηθήσει τους νέους γονείς, που εργάζονται ή σπουδάζουν και δεν έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν κάπου τα παιδιά τους, να συνειδητοποιήσουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρατήσουν τα όνειρά τους και τους στόχους τους, εξαιτίας της εν λόγω δυσκολίας.
«Οι νέοι άνθρωποι που έγιναν σε μικρή ηλικία γονείς, οι οποίοι σπουδάζουν, θέλουν να αυξήσουν το επίπεδο της επιστημονικής τους γνώσης, αλλά δεν έχουν να αφήσουν κάπου τα παιδιά τους, πρέπει να καταλάβουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσουν την προσπάθειά τους και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Οι δύο ρόλοι μπορούν να συνυπάρξουν. Το ίδιο πρέπει να κάνει και αν κάποιος εργάζεται και αντιμετωπίζει την ίδια δυσκολία. Το δεύτερο μήνυμα που ήθελα να στείλω, είναι ότι πρέπει να στηριχθεί ο θεσμός της οικογένειας, ώστε να αντιμετωπιστεί το μείζον δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Πρέπει όλοι, τόσο η Πολιτεία όσο και ο καθένας μας, να βοηθήσουμε, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και συνθήκες, για να μπορούν να σπουδάζουν ή να εργάζονται οι γονείς, κυρίως όσοι απέκτησαν παιδιά σε νεότερη ηλικία. Να μη σκέφτονται ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και μετά να κάνουν οικογένεια. Αν καθυστερήσουν τη δημιουργία οικογένειας εξαιτίας των σπουδών τους, είναι πιθανό να έχει μία άλλη πορεία η οικογένεια και να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα σε αυτήν», τονίζει στο ethnos.gr η κ. Βλάχου.
Για 1,5 ώρα κρατούσε στην αγκαλιά της το βρέφος και παρέδιδε μάθημα
Μέσα στην αμφιθέατρο, όπου η κ. Βλάχου παρέδιδε το μάθημα «Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη», στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη» του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, βρισκόταν και μία λεχώνα φοιτήτρια, ηλικίας άνω των 30 ετών, η οποία είχε μαζί της το σχεδόν τριών μηνών βρέφος της, το οποίο είναι το δεύτερο παιδί της.
Η φοιτήτρια δεν είχε τη δυνατότητα να αφήσει κάπου το βρέφος της κι έτσι αναγκαζόταν να το παίρνει μαζί της στα μαθήματα.
«Το βρέφος, ένα κοριτσάκι, ήταν πάρα πολύ ήσυχο και ποτέ δε μας δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα κατά την ώρα των μαθημάτων. Δεν ακουγόταν ποτέ η φωνούλα του. Η μαμά της δεν είχε κάπου να το αφήσει και το έπαιρνε μαζί της κατά τις παραδόσεις. Τη γνώρισα ως έγκυο από την αρχή της χρονιάς και όταν η κοπέλα γέννησε, δεν ήθελε να διακόψει τις σπουδές της. Έκανε τη σωστή επιλογή και το έπαιρνε μαζί της κατά τις παραδόσεις των μαθημάτων. Όλοι οι καθηγητές αλλά και οι συμφοιτητές της αγκαλιάσαμε την κοπέλα και προσπαθούσαμε να τη βοηθήσουμε», η κ. Βλάχου.
Η διδάσκουσα του ΑΠΘ παρέδιδε το μάθημά της βράδυ Παρασκευής, από τις 8:00 μέχρι τις 10:00 και σε κάποια στιγμή το βρέφος άρχισε να δυσανασχετεί.
«Κατά την ώρα παράδοσης του μαθήματος συνηθίζω να είμαι όρθια και να κινούμαι μέσα στην τάξη. Η συγκεκριμένη φοιτήτρια συνηθίζει να κάθεται στα επάνω έδρανα, διότι κάποιες φορές αναγκάζεται να θηλάσει το μωρό της. Όταν άκουσα τη φωνή του μωρού, πλησίασα τη φοιτήτρια, η οποία είχε λίγο αγχωθεί και για να την ηρεμήσω χαριτολογώντας ρώτησα, γιατί η μικρή δυσανασχετεί με το μάθημά μου. Ήταν αργά το βράδυ Παρασκευής και η μικρή είχε όλα τα δίκαια να δυσανασχετεί. Στη συνέχεια πήρα αγκαλιά το βρέφος και το κρατούσα για περίπου 1,5 ώρα, μέχρι το τέλος του μαθήματος, κάνοντας, παράλληλα και την παράδοσή μου. Πιστεύω ότι ο καθένας στη θέση μου θα είχε την ίδια συμπεριφορά, για να βοηθήσει τη μητέρα», λέει η κ. Βλάχου.
Μητέρα τριών παιδιών και η ίδια, όπως λέει στο ethnos.gr, έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν δυσκολίες αντίστοιχες με αυτές της φοιτήτριάς της.
Fuel Pass: Στα 80 ευρώ το επίδομα βενζίνης στην ηπειρωτική χώρα και 100 σε νησιά
Μόνο το 1% των ανθρώπων μπορεί να βρει το τρίτο ζώο σε αυτή την οπτική ψευδαίσθηση
Κέδρος: Η κρυφή παραλία-κόσμημα των Κυκλάδων που ξετρέλανε το Forbes
Ντόναλντ Τραμπ, η επιστροφή: «Χρυσές» υποσχέσεις σε… γκρίζο φόντο – Αβάσιμοι ισχυρισμοί, επιθετική ατζέντα και αβεβαιότητα
Σεισμός στη Μυτιλήνη: 5,1 Ρίχτερ χτύπησαν το νησί - «Πρόκειται για μεγάλο ρήγμα, αναμένονται μετασεισμοί»
Ο δράστης του Περιστερίου πίσω από την επίθεση σε 18χρονη στην Πετρούπολη; Τι ερευνά η αστυνομία
Σάλος με την αποκάλυψη ότι στην ταινία «The Brutalist» χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr