Ιερείς κατά Καπουτζίδη και της καμπάνιας για το γάμο ομοφυλοφίλων: Μιλούν για «διαστροφή» και «θανάσιμο αμάρτημα»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Επτά ιερείς αντιδρούν με επιστολή στον πρωθυπουργό για τη νέα καμπάνια του Γιώργου Καπουτζίδη, η οποία τάσσεται υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Ελλάδα. Στην επιστολή τους οι ιερείς χρησιμοποιούν τη φράση «η ομοφυλοφιλία δεν είναι θεμιτή σεξουαλική επιλογή, αλλά παρέκκλιση και διαστροφή της φύσεως» και προσθέτουν ότι είναι «θανάσιμο σαρκικό αμάρτημα».
Η επιστολή των επτά ιερέων
«Θέλουμε να πληροφορήσουμε τους αδελφούς μας χριστιανούς. Να καταθέσουμε τη μαρτυρία της Εκκλησίας. Να υπομνήσουμε με πατρική αγάπη προς όλους το θέλημα του ζώντος και αληθινού Θεού. Η ιστορία είναι αρκετά παλιά. Ισχνές μειοψηφίες καλά οργανωμένες με γερές προσβάσεις στα Μ.Μ.Ε., έντυπα και ηλεκτρονικά, πιέζουν εδώ και χρόνια κυβερνήσεις και κόμματα για νομοθετική αναγνώριση της σεξουαλικής τους παρέκκλισης.
Οι Χριστιανοί —ακόμη κι εκείνοι που διατηρούν χαλαρή σχέση με την Εκκλησία— γνωρίζουμε ότι ο Θεός δημιούργησε δύο φύλα, τον άνδρα και τη γυναίκα. Τρίτο φύλο δεν υπάρχει.
Κατά τη φυσική τάξη που εγκαθίδρυσε ο Θεός, ο άνδρας έλκεται από τη γυναίκα και η γυναίκα από τον άνδρα. Η έλξη αυτή ανοίγει τον δρόμο του γάμου που στη χριστιανική Εκκλησία θεωρείται «μυστήριον μέγα», μυστήριο αγάπης, πηγή και λίκνο της ανθρώπινης ζωής και οδός που οδηγεί στη χριστιανική τελειότητα συζύγους και παιδιά.
Η Εκκλησία ευλογεί αυτή την έγγαμη σχέση και θεωρεί την οικογένεια, που ο χριστιανικός γάμος εγκαινιάζει, μικρή «κατ οίκον» εκκλησία. Είναι πολύ φυσικό, λοιπόν, εκτός από τον ευλογημένο χριστιανικό γάμο η Εκκλησία να μην αποδέχεται κανενός είδους άλλο γάμο για τα μέλη της, τους χριστιανούς.
Ειδικότερα για το φαινόμενο της ομοφυλοφιλίας η «θέση» της από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα είναι κάτι περισσότερο από ξεκάθαρη: Η ομοφυλοφιλία δεν είναι θεμιτή σεξουαλική επιλογή, αλλά παρέκκλιση και διαστροφή της φύσεως. Είναι κατά τον λόγο του αποστόλου Παύλου βαρύ, θανάσιμο σαρκικό αμάρτημα το οποίο, αν ο άνθρωπος που το διαπράττει δεν μετανοήσει, τον αποκλείει από τη βασιλεία του Θεού.
Η Εκκλησία είναι μητέρα. Μακροθυμεί, ανέχεται και προσεύχεται για την επιστροφή στους κόλπους της και στην ευλογημένη κατά Χριστόν ζωή κάθε παιδιού της που απομακρύνθηκε από αυτήν. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν αποδέχεται και δεν συμβιβάζεται με την αμαρτία. Σε καμιά περίπτωση δεν συναινεί η εκτροπή από τους νόμους της φύσης που όρισε ο Θεός να γίνει «ελεύθερη επιλογή» και «δικαίωμα» του ανθρώπου.
Σε καμιά περίπτωση δεν συμφωνεί να τίθεται σε ισότιμη λίγο-πολύ θέση ο χριστιανικός γάμος ανδρός και γυναικός και η «ελεύθερη συμβίωση» είτε ετεροφύλων είτε ομοφυλοφίλων· η ευλογημένη χριστιανική οικογένεια και κάθε λογής «εναλλακτικές μορφές» οικογένειας, εισαγόμενα υποπροϊόντα αποχριστιανισμένων κοινωνιών.
π Γεώργιος Μπόκας, π Δημ. Γεωργούλιας, π Λ. Ρασσίνης, π Γε. Ράπτης, π Τιμόθεος Γεράρδος, π Πλα. Αραβογιάνης, π Ξεν. Γεωργιάδης»
«Πες το Ναι»
Το «Πες το Ναι» είναι μια πανελλήνια καμπάνια για την ισότητα στον γάμο με συλλογή υπογραφών που πραγματοποιεί το περιοδικό Antivirus (avmag.gr). Το βίντεο παρουσιάζει ζευγάρια της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε τέσσερις διαφορετικές, ενδεικτικές εποχές (1952, 1974, 2004, 2022), χρησιμοποιώντας εικόνες γνώριμες, οικογενειακής θαλπωρής και ζεστασιάς. «Ήμασταν πάντα εδώ» ακούγεται στο ευαίσθητο και νοσταλγικό βίντεο της καμπάνιας, της οποίας το σενάριο εμπνεύστηκε ο Γιώργος Καπουτζίδης και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θανάσης Τσιμπίνης.
«Ήταν τον Απρίλιο του 2001, όταν η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που αναγνώρισε την ισότητα στον γάμο. 21 χρόνια μετά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το δικαίωμα αυτό είναι πλήρως κατοχυρωμένο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, εξασφαλίζοντας φυσικά και το δικαίωμα στην παιδοθεσία. Στις χώρες αυτές δεν ανήκει, δυστυχώς, η Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να στερεί την επίσημη και ισότιμη αναγνώριση από τις (ΛΟΑΤΚΙ+) οικογένειές μας, αντιμετωπίζοντας τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ως πολίτες β’ κατηγορίας» έγραψε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Καπουτζίδης στο προσωπικό του προφίλ στο Instagram, αναρτώνοντας το βίντεο από την καμπάνια.
Καπουτζίδης: «Θα σας άρεσε να έρθω και να σας πω: "Η εικόνα σας με αηδιάζει;" Οι γκέι άνθρωποι το ακούμε καθημερινά»
Ο Γιώργος Καπουτζίδης είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους δημιουργούς και καλλιτέχνες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Έχει μιλήσει ανοιχτά (και) μέσα από τη δουλειά του για ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά και για προσωπικά του βιώματα, καταστάσεις που τον ανήγαγαν, μαζί με τον Φώτη Σεργουλόπουλο, στους δύο πιο προβεβλημένους γκέι άνδρες της Ελλάδας.
«Όταν είπα στους γονείς μου ότι ήμουν ομοφυλόφιλος, ήταν πολλά χρόνια πίσω, ήταν λίγο ζόρικα τότε, το 1995. Ήταν μία άλλη κοινωνία. Οι δικοί μου με αγκάλιασαν και η μαμά μου μού είπε ότι θα ήθελε να είμαι όσο πιο διακριτικός γίνεται. Και τώρα η ίδια γυναίκα μού λέει να συνεχίσω αυτό τον αγώνα που κάνω, ίσως για αυτό με έφερε ο Θεός στον κόσμο- το οποίο το βρίσκω πολύ μεγάλη εξέλιξη. Νιώθω ότι από τη θέση που έχω, ότι είναι και χρέος μου να κάνω ό,τι μπορώ καλύτερο» είχε αναφέρει ο ίδιος πριν από λίγες ημέρες στην εκπομπή «Πρωινό».
«Όταν βγαίνει ο άλλος και λέει ότι εμένα με ενοχλεί όταν βλέπω δύο άντρες να φιλιούνται και τί θα πω στα παιδιά μου και με προσβάλει αυτό το θέαμα ή η αισθητική... Θα σας άρεσε να έρθω εδώ και να σας πω "η εικόνα σας με αηδιάζει;" Εγώ, λοιπόν και όλοι οι γκει άνθρωποι το ακούμε κάθε μέρα. Δεν θέλω να κάνω και κάτι φοβερό, να του πιάσω το χέρι στον δρόμο θέλω. Δεν μπορεί να θες να πιάσεις το χέρι στον σύντροφό σου και να κινδυνεύεις να φας ξύλο ή να σε βρίσουν» πρόσθεσε.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr