Πάτρα: Τα σοκαριστικά στοιχεία και οι μάρτυρες που «έκαψαν» την Ρούλα Πισπιρίγκου - Πού στρέφονται οι έρευνες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Για πολλές εβδομάδες οι ιατροδικαστές αλλά και η ΕΛ.ΑΣ εξέταζαν λεπτομερώς την υπόθεση των θανάτων των τριών κοριτσιών της οικογένειας από την Πάτρα προσπαθώντας να «κολλήσουν» όλα τα κομμάτια του παζλ. Τελικά η κεταμίνη που βρέθηκε σε τρομερά υψηλή ποσότητά στο αίμα της 9χρονης Τζωρτζίνας από τις τοξικολογικές εξετάσεις, έδειξε την αιτία θανάτου του μεγαλύτερου κοριτσιού της οικογένειας και οδήγησε στη σύλληψη της μητέρας Ρούλας Πισπιρίγκου.
Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας είναι αδιάσειστα για το έγκλημα που δεν έχει προηγούμενο στα ελληνικά ποινικά χρονικά. Την ίδια στιγμή όπως αποκάλυψε η Μίνα Καραμήτρου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η ΕΛ.ΑΣ, είχε στα χέρια της τρεις καταθέσεις «φωτιά» είναι αυτές που «έριξαν φως» σε όσα εξελίχθηκαν και οδήγησαν στον θάνατο του 9χρονου κοριτσιού ενώ παράλληλα επέτρεψαν στους αστυνομικούς να «δέσουν» την υπόθεση και να προχωρήσουν στη σύλληψη της μητέρας.
Αυτή τη στιγμή η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη, οι αστυνομικοί ερευνούν τον τρόπο και το μέρος από όπου προμηθεύτηκε η μητέρα των παιδιών την κεταμίνη, έχουν στα χέρια τους το laptop και το κινητό της τηλέφωνο, ενώ οι ιατροδικαστές στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας. Στο κάδρο των ερευνών έχουν μπει ακόμη δύο πρόσωπα, που δεν μπορούν να αποκαλυφθούν ακόμα, ενώ άγνωστο παραμένει το σημείο που βρίσκεται ο ο πατέρας των κοριτσιών Μάνος Δασκαλάκης.
Οι 3 καταθέσεις που οδήγησαν στη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου
Η πρώτη κατάθεση «φωτιά» που είχε στα χέρια της η ΕΛΑΣ είναι της στην οποία απευθύνθηκε η Πισπιρίγκου όταν το παιδί άρχισε να έχει σπασμούς. Η 9χρονη Τζωρτζίνα είχε πάθει καρδιακό επεισόδιο και τότε η μητέρα της βγήκε από το δωμάτιο για να ζητήσει βοήθεια. Απευθύνθηκε στη νοσηλεύτρια η οποία βρισκόταν στη στάση των νοσηλευτών στη μέση του διαδρόμου και εκελινη κατέθεσε για τα όσα συνέβησαν.
«Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια μού έδωσε την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο υλικό (π.χ. σεντόνια) ή τη βοήθειά μου να μετακινήσουμε το παιδί (Υπενθυμίζεται ότι η Τζωρτζίνα είχε εξεσημασμένη υπερτονία άνω και κάτω άκρων, εξεσημασμένα αντανακλαστικά και σπαστικότητα). Όταν με πλησίασε, μού είπε κάτι τόσο χαμηλόφωνα, που δεν κατάλαβα τι μού έλεγε. Όταν κατάλαβα ότι το παιδί έκανε επεισόδιο, ενημέρωσα άμεσα την εφημερεύουσα γιατρό», δήλωσε η νοσηλεύτρια για τις στιγμές πριν τον θάνατο του κοριτσιού». Υπενθυμίζεται ότι η γυναίκα είχε χάσει ήδη δύο παιδιά και η συμπεριφοράς της δεν έδειχνε την ανάλογη ταραχή.
Η δεύτερη πολύ βασική κατάθεση ήταν του ιατροδικαστή, ο οποίος πρώτος μελετώντας τις τοξικολογικές εξετάσεις διαπίστωσε την ποσότητα της κεταμίνης, η οποία έφτανε τα 6,5 mg. Η κατάθεσή του ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς προσδιόρισε το επίμαχο μισάωρο οπότε και το παιδί έχασε τη ζωή του, για να πάρουν εν συνεχεία καταθέσεις οι αστυνομικοί και να προσδιορίσουν ότι ήταν εκείνο το μισάωρο η μητέρα έμεινε μόνη της με την Τζωρτζίνα στο δωμάτιο του νοσοκομείου.
«Ο χρόνος εκδήλωσης των ανεπιθύμητων ενεργειών της κεταμίνης είναι: άμεσα (δευτερόλεπτα) μετά ενδοφλέβια χρήση. 1- 5 λεπτά από την ενδομυϊκή χρήση, 5 -10 λεπτά ενδορινικά και 15 - 20 λεπτά από του στόματος. Η ενδοφλέβια χορήγηση κεταμίνης μπορεί να προκαλέσει άπνοια η οποία μπορεί αν δεν αντιμετωπιστεί να οδηγήσει σε αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή». Οι Αρχές ξεκαθαρίζουν ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου καθώς ήταν παλαιότερα νοσηλεύτρια γνώριζε με ποιον τρόπο θα μπορούσε να χορηγήσει την ουσία ακόμα και ενδοφλέβια.
Η τρίτη αποκαλυπτική κατάθεση που «έδεσε» την υπόθεση ήρθε από γιατρό στο Ωνάσειο. Υπενθυμίζεται ότι η Τζωρτζίνα είχε περάσει από τον εν λόγω νοσοκομείο πριν από τη νοσηλεία στο παίδων καθώς, σύμφωνα με τους γονείς της , είχε πρόβλημα με την καρδιά της. Οι γιατροί της είχαν τοποθετήσει απινιδωτή και υποστήριζαν μάλιστα ότι έτσι όπως έχει θωρακιστεί το παιδί δεν υπάρχει περίπτωση να «φύγει» από την καρδιά του. Τελικά, το 9χρονο παιδί πέθανε από πρόβλημα στην καρδιά…
«Με την τοποθέτηση του απινιδωτή, το παιδί ουσιαστικά διασφαλιζόταν από ακραία αρρυθμιολογικά συμβάντα, (δηλαδή ταχυαρρυθμία ή σοβαρή βραδυκαρδία) που θα προκαλούσαν εκ νέου καρδιακή ανακοπή. Παρόλα αυτά στο Νοσοκομείο Παίδων “Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού” υπέστη και πάλι καρδιακή ανακοπή που οδήγησε στον θάνατό της παρά την τοποθέτηση απινιδωτή».
Σοκαριστικό το διαβιβαστικό: 9 ιατρικά επεισόδια είχε εμφανίσει η Τζωρτζίνα - Η Ρούλα Πισπιρίγκου ρωτούσε αν έχει κάμερες το νοσοκομείο
«Αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα». Η κατηγορουμένη μητέρα, φέρεται να...ήξερε. Γιατί μια ήμερα μετά από αυτή τη δήλωσή της η Τζωρτζίνα έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας την τελευταία της πνοή στο Αγλαΐα Κυριακού. Αυτά τα λόγια της μητέρας ήταν που ήχησαν παράξενα στα αυτιά των γιατρών, γιατί τίποτα δεν έδειχνε ότι θα ακολουθούσε ένα μεγάλο επεισόδιο. Και όμως ήρθε...
Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό το παιδί είχε 9 επεισόδια πριν καταλήξει. Τόσο στο νοσοκομείο της Πάτρας όσο και στην Αθήνα. Τα επεισόδια αυτά χαρακτηρίζονται αιφνίδια και μάλιστα σε δύο από αυτά ενεργοποιήθηκε ο βηματοδότης.
Το πρώτο επεισόδιο της Τζωρτζίνας σημειώθηκε στις 8 Απριλίου 2021 με τρομώδεις σπασμωδικές κινήσεις των άκρων στον ύπνο της, λίγες μόλις ημέρες μετά το θάνατο της Ίριδας, του έξι μηνών βρέφος της οικογένειας Δασκαλάκη που έφυγε από τη ζωή στις 21 Μαρτίου του περασμένου έτους.
Όσο νοσηλευόταν σε ΜΕΘ η Τζωρτζίνα δεν παρουσίασε τέτοια επεισόδια. Μάλιστα, στο Ωνάσειο δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο επικίνδυνης ταχυκαρδίας και διαπιστώθηκε η κανονική λειτουργία του απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στο παιδί.
Επίσης, εκεί έγιναν εξετάσεις για τα γονίδια, εξειδικευμένος γενετικός έλεγχος και εξετάστηκαν όλα τα σύνδρομα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο με αρνητικό αποτέλεσμα σε όλα.
Οι υποψίες
Η μητέρα όμως ζητούσε συνεχώς μονόκλινο δωμάτιο. Και πάντοτε ρωτούσε αν υπάρχουν κάμερες γιατί «φοβόταν κλοπές». Οι αστυνομικοί, όπως αναγράφουν στην έκθεσή τους, εξέτασαν το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύτηκε το κορίτσι.
Στο διαβιβαστικό περιγράφουν εκτενώς τις τελευταίες ημέρες του παιδιού.
Στις 21 Ιανουαρίου του 2022 εισάγεται σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Πατρών, παρέμεινε για 12 ώρες και επέστρεψε σε Παιδιατρική Κλινική. Μετά από 24 ώρες εμφανίστηκαν άλλα τέσσερα επεισόδια μικρής διάρκειας, τα συμπτώματα των οποίων υποχώρησαν και μεταφέρθηκε εκ νέου στη ΜΕΘ έμεινε για 36 ώρες και επέστρεψε πίσω στην Κλινική. Έπειτα από 24 ώρες εμφάνισε νέο επεισόδιο. Με άπνοια, αποκορεσμό, κυάνωση και βραδυκαρδία.
Εισάγεται εκ νέου στη ΜΕΘ μένει εκεί για 24 ώρες χωρίς να έχει εκεί συμπτώματα. Τότε, στις 26 Ιανουαρίου αποφασίζεται η διακομιδή του παιδιού στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», για να διερευνηθούν αυτά τα επεισόδια.
- Το πρώτο 24ωρο το παιδί δεν παρουσιάζει κανένα επεισόδιο.
- Το δεύτερο 24ωρο το παιδί παρουσιάζει και πάλι επεισόδιο συνολικής διάρκειας 3 1/5 λεπτών που αντιμετωπίστηκε.
- Τις επόμενες ημέρες εμφανίζει από 28 Ιανουαρίου ως 29 Ιανουαρίου εμφανίζει μικρής διάρκειας τέτοια επεισόδια.
- Στις 29 του μήνα παρουσίασε επεισόδια άπνοιας και εισήχθη και πάλι στην Εντατική διασωληνώθηκε και το παιδί κατέληξε.
Μόνο η μητέρα στο δωμάτιο
Σύμφωνα με όσα καταθέτουν οι μάρτυρες που εξετάστηκαν μόνο μια ημέρα βρέθηκε στο Παίδων ο πατέρας της οικογένειάς. Κάποια από τα φάρμακα που εχορηγούντο στο παιδί ήταν ενδοφλέβια και κάποια από τη γαστροστομία που έφερε για τη σίτιση του. Η Πισπιρίγκου δήλωσε ότι γνώριζε να χορηγεί τα φάρμακα από τη γαστροστομία και γι’ αυτό αποφασίστηκε να τα δίνει η ίδια στο παιδί.
Μέσα στο νοσοκομείο το παιδί παρουσίασε νέα επεισόδια και εξαιτίας αυτών δόθηκε εντολή στο νοσηλευτικό προσωπικό να σταματήσει την χορήγηση των φαρμάκων η Πισπιρίγκου αλλά να το κάνει αποκλειστικά η νοσοκόμα.
Το τέλος και η κατάθεση που κίνησε υποψίες
Η τελευταία μέρα της Τζωρτζινας περιγράφεται αναλυτικά στο διαβιβαστικό
Μία από τις νοσηλεύτριες αντιλαμβάνεται την Πισπιρίγκου να πλησιάζει περπατώντας προς το γραφείο νοσηλείας σαν να έψαχνε κάποιον νοσηλευτή.
Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια έδωσαν στη νοσηλεύτρια την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο σεντόνι ή κάτι άλλο.
Πλησιάζοντας τη νοσηλεύτρια η Πισπιρίγκου της είπε κάτι χαμηλόφωνα, που εκείνη δεν το άκουσε και δεν το κατάλαβε. Όταν η νοσηλεύτρια κατάλαβε ότι το παιδί έκανε πάλι επεισόδιο, ενημέρωσε την γιατρό που εφημέρευε και σε δευτερόλεπτα βρέθηκαν στο θάλαμο του παιδιού.
Μόλις μπήκαν στο δωμάτιο, το παιδί είχε χρώμα κυανό, δεν ανέπνεε, ενώ τόσο η γιατρός όσο και η νοσηλεύτρια παρατήρησαν ότι το οξύμετρο που ήταν συνδεδεμένο με το παιδί δεν ακουγόταν, ο χαρακτηριστικός ήχος που κάνει, όταν πέσουν οι σφυγμοί του παιδιού. Το παιδί διασωληνώθηκε και πάλι και λίγο αργότερα κατέληξε.
Τεράστια η ποσότητα κεταμίνης στον οργανισμό της
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της αστυνομίας, ο θάνατος της Τζωρτζίνας επήλθε συνεπεία θανατηφόρου δηλητηρίασης από φαρμακευτική ουσία. Στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας διαπιστώθηκε κεταμίνη σε πολύ υψηλή συγκέντρωση (6,5 ml). Είκοσι λεπτά ήταν ικανά για να στερήσουν τη ζωή από το παιδί.
Οι έρευνες στρέφονται στην κεταμίνη
Οι έρευνες των Αρχών για τους θανάτους των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα εστιάζουν στην κεταμίνη. Οι αστυνομικοί ερευνούν τον τρόπο και το μέρος από όπου προμηθεύτηκε η μητέρα των παιδιών την κεταμίνη. Οι αστυνομικοί εξετάζουν τρία σενάρια και πιο συγκεκριμένα να έφτασε στα χέρια της η ουσία
- μέσω κάποιας φαρμακαποθήκης,
- μέσω κάποιου κτηνιατρείου
- μέσω κάποιου ηλεκτρονικού καταστήματος
Όπως μετέδωσε στο OPEN ο Νίκος Γιαπρακάς, οι αστυνομικοί εξετάζουν ήδη το κινητό τηλέφωνο της Ρούλας Πισπιρίγκου αλλά και τον φορητό ηλεκτρονικό της υπολογιστή, που έχουν φτάσει στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου οι αστυνομικοί να εξετάσουν αν υπάρχουν ηλεκτρονικά ίχνη που μπορεί να έχει αφήσει όταν προμηθεύτηκε την εν λόγω ουσία.
Σε άγνωστο σημείο ο πατέρας των παιδιών
Όσον αφορά στον πατέρα των παιδιών Μάνο Δασκαλάκη, εκείνος βρίσκεται ακόμα σε άγνωστο σημείο και σύμφωνα με το OPEN, ελάχιστα κοντινά του πρόσωπα γνωρίζουν την ακριβή τοποθεσία του. Ένα από αυτά είναι και ο δικηγόρος του Δημήτρης Καράμπελας, ο οποίος σε γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει:
«Ο Μάνος Δασκαλάκης δεν είναι εξαφανισμένος. Είναι σοκαρισμένος. Αναμένει να λάβει γνώση της δικογραφίας και αμέσως μετά θα τοποθετηθεί δημοσίως».
Στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα τα πράγματα είναι ήρεμα σήμερα και δεν υπάρχει το πλήθος που βρέθηκε εκεί την Τετάρτη για να λιντσάρει την Ρούλα Πισπιρίγκου. Ωστόσο, ορισμένοι πολίτες βρέθηκαν έξω από το σπίτι και άφησαν μερικά λουλούδια στην μνήμη των τριών κοριτσιών.
Προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα πήρε η 33χρονη
Προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι έλαβε η 33χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου. Η 33χρονη μεταφέρθηκε και πάλι με ισχυρότατη αστυνομική δύναμη από το ανακριτικό γραφείο στα αυτοκίνητα της αστυνομίας που περίμεναν με αναμμένες μηχανές για να την μεταφέρουν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση όπου και θα παραμείνει μέχρι την απολογία της.
Όπως έγινε γνωστό ούτε ο νέος δικηγόρος που ανέλαβε αρχικά να υπερασπιστεί την Ρούλα Πισπιρίγκου θα της παρέχει τελικά νομική υποστήριξη. Μετά την παραίτηση του Απόστολου Λύτρα και ο ποινικολόγος Νίκος Ιωάννου έπραξε το ίδιο και πλέον η κατηγορούμενη για την δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας με χορήγηση κεταμίνης θα πρέπει να βρει τρίτο δικηγόρο.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr