Γιώργος Τράγκας: Πώς έφτιαξε την θρυλική περιουσία του – Γιατί όλοι φρόντιζαν να είναι στη λίστα των φίλων του
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
Ο Γιώργος Τράγκας παραμένει ακόμα «ζωντανός» χάρη στην α(ει)κίνητη υστεροφημία του… Τι εννοούμε;
Όταν κάνει σχέδια ο άνθρωπος, ο Θεός γελάει, λέγανε οι παλιοί και πόσο δίκιο είχαν… Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν αρχίσει να συζητούν ότι είναι θέμα χρόνου να δούμε τον δημοφιλή δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα στη Βουλή…
«Εδώ έχουμε δει τόσους και τόσους, ο Τράγκας θα μας χαλάσει», κουβέντιαζαν με νόημα στα εστιατόρια «που τρων τα συνεργεία», στα χαμηλοτάβανα καφενεία και στους πολιτικούς τετραγωνισμένος κύκλους… Και πραγματικά, το Κόμμα του παλαίμαχου, πολύπειρου και πολυσχιδή ρεπόρτερ και σόουμαν, οι Ελεύθεροι Άνθρωποι είχαν ρεύμα, που λένε - πριν ακριβύνει η ΔΕΗ - και προτού ο βασιλιάς πεθάνει και αναφωνήσει ο διάδοχος: «Ζήτω ο Πάρις Κουρτζίδης»…
Κι ενώ όλα έρρεαν με τη γαλήνια ταχύτητα και τις ελικοειδείς στροφές Μαιάνδρου ποταμού, αίφνης το φράγμα – κορονοϊός ανέκαμψε την πορεία των εξελίξεων και από την πολιτική, η Κοινή Γνώμη σαν καταρράκτης ξέσπασε στα οικονομικά του ιδρυτή των Ελευθέρων Ανθρώπων.
Κι αφού χύθηκαν: χολή από τους εχθρούς του, κροκοδείλια δάκρυα από τους συνεργάτες του και δάκρυα πόνου απωλείας από τους δικούς του, ο Γιώργος Τράγκας ζεστός ακόμα στο νεκροκρέβατό του προκάλεσε ξανά κραυγές και ψιθύρους. Γιατί; Για τα περιουσιακά του στοιχεία, τα οποία οι κακόπιστοι και πάντα κακεντρεχείς Έλληνες, (που να μην δούνε κάποιον να προκόβει τον στολίζουν με χίλα δυο επίθετα), εντυπωσίασαν ακόμα και τους ανθρώπους που βρίσκονταν πλάι του επί χρόνια.
Από το Μόντε Κάρλο στο Μανχάταν!
Μάθαμε λοιπόν πως ένας δημοσιογράφος που μετεξελίχτηκε σε εκδότη και ραδιοφωνικό παραγωγό είχε στην κατοχή του – βγάλτε στυλό και πάρτε χαρτί κι αρχίστε να σημειώνετε:
1. Σπίτι. Τι σπίτι; Παλάτι, στο συγκρότημα Eden Star, στο Μόντε Κάρλο πλάι στο λιμάνι του Φοντβιέιγ.
2. Διαμέρισμα στον ουρανοξύστη Olympic Tower, γείτονας με την Οικογένεια Gucci , στον ουρανοξύστη που έχτισε ο Αριστοτέλης Ωνάσης στο Νο 641 της 5ης Λεωφόρου στην καρδιά του Μανχάταν. Το διαμέρισμα βρίσκεται στον 28ο όροφο και η αξία του αγγίζει περίπου τα 4.040.000 ευρώ!
3. Διαμέρισμα απόλυτης χλιδής στο Παρίσι, επί της οδού Victor Hugo, τρία λεπτά με τα πόδια από την Αψίδα του Θριάμβου. «Κόλαση είναι η αιώνια απουσία.», είχε πει ο Βίκτωρ Ουγκώ… όχι φυσικά για τον Τράγκα, που φρόντισε να αποκτήσει σπίτι και στον Παράδεισο… Και συνεχίζουμε.
4. Βίλα χολιγουντιανών προδιαγραφών στη Νίκαια, στην Κυανή Ακτή, με θέα που σε κάνει να ομολογήσεις «Ναι, αυτός είναι ο Παράδεισος», με εσωτερική πισίνα και αρχιτεκτονική ανακτόρου!
5. Δύο σπίτια στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα στο Μπέβερλι Χιλς του Λος Αντζελες, (κι όταν λέμε Μπέβερλι Χιλς εννοούμε τη «γειτονιά» όπου ο παγκόσμιος πλούτος και οι διασημότητες συγκατοικούν) όπου τα ακίνητα κοστίζουν δυσθεώρητες περιουσίες, και ένα ακόμη διαμέρισμα στην Ουάσιγκτον. Επίσης γίνεται λόγος για σπίτια στο Μαϊάμι και το Λας Βέγκας...
6.Τέλος στο Ε9 του Γιώργου Τράγκα είναι καταγεγραμμένα τα εν Ελλάδι ακίνητα: Βίλα στην Εκάλη, διαμέρισμα στο Κουκάκι που ανοίγεις το παράθυρο και κάνει μια «έτσι» και χαϊδεύει το μάτι σου την Ακρόπολη, σπίτι (ή σπίτια κατά πολλούς) στη Κέρκυρα! Η βίλα στη Μύκονο, όπου ξεκουραζόταν τα καλοκαίρια, ήταν νοικιασμένη με το χρόνο· δεν ανήκε στον Τράγκα.
Και εκτός από τα ακίνητα σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ, τα οποία κάποιοι μετρούν σε 17, ο Γιώργος Τράγκας είχε τραπεζικούς λογαριασμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Μονακό. Στο Πριγκιπάτο ειδικά, φέρεται να έχει καταθέσεις σε δύο τουλάχιστον Τράπεζες, αλλά και άγνωστα περιουσιακά στοιχεία καλά κρυμμένα σε θυρίδες! Αυτός ήταν ο Γιώργος Τράγκας: Ο επενδυτής, ο οικονόμος, το «μερμήγκι» που ξεπέρσευε από το υστέρημα του και το μετέτρεπε σε… ακίνητα «Δυναστείας»!
Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς...
Ποιος ήταν όμως ο Γιώργος Τράγκας, ο βιοπαλαιστής δημοσιογράφος, ο αποκαλυπτικός ρεπόρτερ, ο εκρηκτικός εκδότης, ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς, αλλά τον κάλεσε ο Θεός πλάι του για να τον συμβουλευτεί πως να κάνει redesign στον Παράδεισο…
Ο Γιώργος Τράγκας λοιπόν είχε γεννηθεί στις 30 Ιουλίου του 1949, στο Μεταξουργείο, στο σπίτι της οικογένειας επί της οδού Θερμοπυλών. Ο παππούς του ήταν φούρναρης με καταγωγή την Αναβρυτή της Σπάρτη και ο πατέρας του ήταν γιατρός γυναικολόγος. Ο Γιώργος ταξίδεψε στην Ιταλία για να σπουδάσει γιατρός (για ν ακάνει το χατίρι του πατέρα του) στα ωραία χρόνια που η Ιταλία ήταν το καταφύγιο ο όσων απέρριπταν τα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά επέστρεψε με πτυχίο σχεδιαστή μόδας!
Διαβάζοντας τη ρήση του Μπενίτο Μουσολίνι ότι «H δημοσιογραφία σε οδηγεί παντού, αρκεί να την εγκαταλείψεις εγκαίρως», ο Τράγκας άρχισε να αρθρογραφεί σε τοπικά Μέσα από μικρός, με σκοπό γρήγορα να εγκαταλείψει. Η μοίρα δεν τον βοήθησε να ξεφύγει εγκαίρως από τη δημοσιογραφία, όμως (πράγματι) τον οδήγησε παντού…
Εργάσθηκε στο περιοδικό «Εικόνες» της Ελένης Βλάχου, ενώ περιέγραφε ποδοσφαιρικούς αγώνες για τις αθλητικές σελίδες της «Μεσημβρινής». Κομβικό σημείο στην πορεία του ήταν η εφημερίδα «Βραδυνή», στην οποία και εργάστηκε επί σειρά ετών. Προσωπικός φίλος του δολοφονηθέντος Τζώρτζη Αθανασιάδη, μετά τον θάνατό του ανέλαβε την επανέκδοσή της. Υπήρξε (και) αστυνομικός ρεπόρτερ, πριν ασχοληθεί με το πολιτικό ρεπορτάζ. Εκτός από δημοσιογράφος, στον χώρο του Τύπου διατέλεσε και εκδότης των εντύπων «Χώρα», «Crash» και «Ανεξαρτησία».
Το ξυλοφόρτωμα που τον έκανε διάσημο...
Ο Γιώργος Τράγκας έγινε πασίγνωστος στον μικρόκοσμο της Ελλάδας το 1988, όταν δέχτηκε επίθεση με ύβρεις μπουνιές κλωτσιές και χαστούκια από τον Μιχάλη Ζιάγκα (ειδικός γραμματέας στο Ιδιαίτερο Γραφείο του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου) για τα όσα μετέδιδε ανταποκριτής ως του «Ελεύθερου Τύπου», από το Λονδίνο όταν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Χέρφιλντ ο Παπανδρέου. Τότε τον έμαθαν κι εκείνοι που δεν τον γνώριζαν! Κάτι η συνεργασία του με την Ρούλα Κορομηλά στο «Μια καλημέρα είναι αυτή», κάτι η έξω από τα δόντια κριτική στην εξουσία, κάτι η αργό εκφορά του λόγου και η χροιά της φωνής του που θύμιζε τον Λούκα Μπράτσι από το «Νονό» του Κόπολα, ο Τράγκας έγινε εμβληματική περσόνα της δημοσιογραφίας στα χρόνια της παρακμής του ΠΑΣΟΚ και στα μετέπειτα της… παλινόρθωσης της Νέας Δημοκρατίας.
Η «ιστορία» της Δήμητρα Λιάνη με τον Παπανδρέου ήταν βούτυρο στο ψωμί του μαχητικού δημοσιογράφου, που στηλίτευε καθημερινά την αλαζονεία της εξουσίας. Λίγο καιρό αργότερα ο Τράγκας «τα βρήκε» με τη Λιάνη και ένα χορός έδεσε τη φιλική σχέση τους. Κι έπειτα ήρθε το ραδιοφωνικό σουξέ με την εκπομπή Εν Αθήναις στον ΣΚΑΪ. Αργκό λεξιλόγιο, κουβέντες της πιάτσας, αφορισμοί και μαγκιά από αυτήν που γοητεύει τον νεοέλληνα και προκαλεί απέχθεια στους φιλολογικούς κύκλους…
Από την Εκάλη στον Φλοίσβο...
Ο Γιώργος Τράγκας κατοικούσε στη βίλα Χρυσαφίδη (του δολοφονημένου επιχειρηματία, από τον ταϊλανδό Μπάτλερ), οδηγούσε μια Porsche Cayenne (μεταχειρισμένη), ενώ στα τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα ένα ακριβό γιοτ - δικό του - ήταν δεμένο στη μαρίνα του Φλοίσβου, από όπου περνούσε όλη η καλή κοινωνία της εποχής. Λέγεται ότι πάνω στο τραπέζι της θαλαμηγού έχουν υπογραφεί εκατοντάδες επιταγών «Εμού του ιδίου», όπως θυμόταν ο αείμνηστος Δημήτρης Κοντομηνάς…
Ο Τράγκας ήταν σφιχτοχέρης, όπως έλεγαν οι δικοί του άνθρωποι, αψίκορος, εκρηκτικός, αθυρόστομος και επιβολέας της εξουσίας των λόγων και των κειμένων του…
Τα χρήματα που έβγαλε, τα δούλεψε με το παραπάνω κι όποιος ισχυριστεί ότι τα «έκλεψε» είναι κοινός ψεύτης και συκοφάντης ή απλά εχθρός του Τράγκα· και είχε πολλούς. Άλλωστε είναι θλιβερό να μην έχεις φίλους, αλλά είναι ακόμα πιο θλιβερό να μην έχεις εχθρούς.
« Ήμουν βουτηγμένος μέσα στο αίμα, τις δολοφονίες, τα μαχαιρώματα, τις ληστείες» έλεγε για τα χρόνια που υπηρέτησε με επιτυχία το αστυνομικό ρεπορτάζ. Αργότερα αυτοσαρκαζόταν ως ο «...πιο διεφθαρμένος των νοτίων Θαλασσών»!
Οι σχέσεις του με ακριβούς φίλους του άνοιξαν πόρτες πολλές. Οι πολιτικοί της εποχής συνωστίζονταν (σαν τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας….) για να αποκτήσουν την εύνοιά του και την χρυσή σιωπή του. Πολλοί μάλιστα επιδίωκαν να είναι χορηγοί των εκπομπών του για να απολαμβάνουν της αδιαφορίας του προς τα πρόσωπα και τις πράξεις τους….
Ο Νίκος Κακαουνάκης μιλούσε με δέος, αλλά και καγχασμό για τον Τράγκα, αποκαλώντας τον χάριν αστειότητος «Φράγκα»! Όχι «Δάγκα», προς Θεού…
Ο «Θείος», όπως τον αποκαλούσαν φίλοι, συνεργάτες και επίδοξοι ευνοούμενοι ήταν αεικίνητος, ακμαίος , δυνατός, και ακούραστος στο να κλείνει συμφωνίες. Από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο γραμματέα της – οποιασδήποτε – κυβέρνησης φρόντιζαν να ΜΗΝ έχουν απέναντί τους τον Γιώργο Τράγκα!
Ο ίδιος ο δημοσιογράφος, τα κέρδη από τον μόχθο και τον ιδρώτα του, τα επένδυε, όπως λέει η πιάτσα, σε Συνάλλαγμα στα διεθνή Χρηματιστήρια.
Οι λίστες και τα Πόθεν Έσχες
Το 2012 το όνομα του αναγνώστηκε ανάμεσα σε άλλα πολλά στη Λίστα Λαγκάρντ· αλλά και ποιου το όνομα που σεβόταν τα κεφάλαιά του δεν αναγραφόταν στην περιβόητη λίστα;
Το 2014 ασκήθηκε σε βάρος του Γιώργου Τράγκα ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανακριβή δήλωση Πόθεν Έσχες, αφού προέκυψαν κάποια λάθη ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Τράγκας διώχθηκε σε βαθμό πλημμελήματος. Το 2016 βρέθηκαν offshore εταιρίες στο όνομα του, πράγμα που αποκάλυπταν τα περιβόητα Panama Papers.
Και εδώ έρχεται το ερώτημα που έφτασε αβίαστα στα χείλη όλων όσοι διάβασαν για την ιδιόχειρη διαθήκη του και την περιουσία - κινητή και ακίνητη – του δημοσιογράφου: Πόθεν Έσχες; Ανόητο ερώτημα…
Η σιωπή ήταν χρυσός...
Μα με την εργασία και τον ιδρώτα του. Και το γεγονός ότι κάποιοι επιχειρηματολογούν αντιτείνοντας ότι «κι εγώ δημοσιογράφος ήμουν και εργαζόμουν 24 ώρες το 24ωρο, αλλά ζω στο νοίκι» θα τους απαντήσουμε: Ναι, αλλά Τράγκας δεν ήσουν! Ο Τράγκας πούλησε πανάκριβα τις κραυγές του, αλλά πιο ακριβά τη σιωπή του. Ήταν άριστος επιχειρηματίας εκτός από δημοσιογράφος και γνώριζε με ένστικτο αρπακτικού πού και πότε θα εφορμούσε. Ο Γιώργος Τράγκας ήταν από εκείνους που δεν έλεγε ποτέ αλήθεια ακόμα κι όταν την έλεγε…
Ο Γιώργος Τράγκας θα ήταν μια πινελιά ξεχωριστή στην βουλευτική παλέτα, αλλά…
Στις άρρωστες κοινωνίες - λέει μια κυπριακή παροιμία - ακούγονται οι αμαρτίες των φτωχών και ο θάνατος των αρχόντων. Πραγματικά ο θάνατος του Γιώργου Τράγκα «ακούστηκε»… Τις «αμαρτίες» του, αν είχε, τις πήρε στον κόσμο της σιωπής, όπως χρόνια γνώριζε καλά να κάνει. Το ότι άφησε πίσω του περιουσία που συζητείται, ε, ο συγχωρεμένος το γνώριζε καλά και το εφάρμοζε: Μη δίνεις σημασία σ’ αυτά που γράφουν για σένα. Απλά, να τα μετράς σε ακίνητα...
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr