Ουκρανία-Ρωσία: Καλούν σε βοήθεια 300.000 ξένοι και Έλληνες φοιτητές
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Κοντά στους 300.000 είναι οι ξένοι φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν στις δύο χώρες οι οποίες έχουν εμπλακεί στον πόλεμο (Ρωσία-Ουκρανία), ανάμεσά τους και Έλληνες και οι οποίοι ανησυχούν για την ασφάλεια τους αλλά και την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα οποία προέρχονται από την UNESCO, στη Ρωσία, σπουδάζουν κοντά στους 250.000 ξένοι φοιτητές οι οποίοι προέρχονται από ολόκληρο τον πλανήτη (το 2017 ήταν 243.752) και στην Ουκρανία περίπου 50-55.000.
Και στις δυο χώρες σπουδάζουν και Έλληνες φοιτητές ο αριθμός των οποίων ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας-Εξωτερικών, αφού όπως τόνισαν στο ethnos.gr πηγές του υπουργείου Παιδείας οι πολίτες που σπουδάζουν σε αυτές τις χώρες δεν το δηλώνουν στο υπουργείο Παιδείας. Παρ΄ όλα αυτά το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τα ελληνικά πανεπιστήμια να στείλουν στοιχεία σχετικά με τους Έλληνες φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν στην χώρα μας αλλά βρίσκονται σε Ρωσία και Ουκρανία μέσω προγραμμάτων όπως αυτά της ανταλλαγής φοιτητών.
Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr
Για την ώρα πάντως δεν υπάρχουν μαζικά αιτήματα Ελλήνων φοιτητών στις δύο χώρες να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να συνεχίσουν τις σπουδές τους παρά μονάχα από τρία άτομα τα οποία έχουν καταθέσει αίτημα μετεγγραφής σε ελληνικά πανεπιστήμια. Σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως το υπουργείο Εξωτερικών καθώς θα πρέπει ν΄ αναζητηθούν λύσεις και κυρίως για αυτούς οι οποίοι σπουδάζουν στην Ουκρανία και υπολογίζονται σε λιγότερα από 80 άτομα. Για τους Έλληνες, που σπουδάζουν στη Ρωσία μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν δοθεί επίσημα στοιχεία από τις Αρχές.
Σχετικά με το θέμα των Ελλήνων που σπουδάζουν σε Ρωσία και Ουκρανία κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή 20 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ , καθώς όπως αναφέρουν όσον αφορά στην Ουκρανία επειδή έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος είναι πολύ δύσκολο για τους νέους που σπουδάζουν εκεί να συνεχίσουν τη φοίτησή τους ενώ για τη Ρωσία λόγω των μέτρων για το Διατραπεζικό Σύστημα SWIFT, οι Έλληνες φοιτητές, στη χώρα, δεν έχουν πρόσβαση στο φοιτητικό τους συνάλλαγμα.
Ξένοι φοιτητές στη Ρωσία
Στη Ρωσία φοιτά πολύ μεγάλος αριθμός ξένων φοιτητών και η χώρα βρίσκεται στην 4η θέση παγκοσμίως ,στην υποδοχή ξένων φοιτητών μετά τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία. Μετά ακολουθούν η Γαλλία, ο Καναδάς και η Κίνα. Όσον αφορά στους Έλληνες σε ξένα ΑΕΙ φοιτούν περίπου 38.000 άτομα εκ των οποίων οι περισσότεροι στη Μεγάλη Βρετανία, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και Ολλανδία ενώ τελευταία λόγω της οικονομικής κρίσης στρέφονται σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο.
Η ερώτηση των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για τους Ελληνες φοιτητές
Οι βουλευτές αναφέρουν τα εξής:
Προς: Τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια
Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως
Θέμα: Λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των Ελλήνων Φοιτητών της Ουκρανίας και της Ρωσίας
Μετά από την εισβολή των ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και τις πολεμικές συγκρούσεις που μαίνονται για πέντε ημέρες στην περιοχή, η σκέψη όλων μας είναι στον ουκρανικό λαό που υποφέρει και υφίσταται τις συνέπειες του πολέμου.
Στην παρούσα τραγική συγκυρία, η προσοχή της Πολιτείας οφείλει να είναι στραμμένη πρώτα από όλα στους συμπατριώτες μας και τους ομογενείς που βιώνουν τη φρίκη του πολέμου. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να δεχτεί και να συμπαρασταθεί στους χιλιάδες Έλληνες ομογενείς που ζουν στην Ουκρανία, βρίσκονται αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, αδυνατώντας, εν μέσω βομβαρδισμών και εχθροπραξιών, να απομακρυνθούν από την περιοχή. Η ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να μπορέσουν, όσοι επιθυμούν, να φύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές.
Επειδή στην Ουκρανία έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος και είναι πολύ δύσκολο για τους νέους που σπουδάζουν εκεί να συνεχίσουν την φοίτησή τους στην χώρα. Για τον λόγο αυτό η ελληνική Κυβέρνηση καλείται να προστατεύσει τους Έλληνες φοιτητές που φοιτούν στην Ουκρανία, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν άμεσα και ασφαλείς στην Ελλάδα και να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ελληνικά ΑΕΙ.
Περαιτέρω, επειδή με τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ ως αντίποινα αποκλείστηκαν οι τράπεζες στη Ρωσία από το Διατραπεζικό Σύστημα SWIFT με συνέπεια οι Έλληνες φοιτητές, στη χώρα, να μην έχουν πρόσβαση για να λαμβάνουν το φοιτητικό τους συνάλλαγμα για τη συνέχιση των σπουδών τους. Επιπλέον είναι προφανές ότι ανεξάρτητα από το παραπάνω, η παραμονή Ελλήνων φοιτητών στη Ρωσία για συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών τους δυσχεραίνεται σε εξαιρετικό βαθμό.
Μετά τα ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Μετά από όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και τη Ρωσία, τον απροσδιόριστο χρόνο που θα απαιτηθεί για την εξομάλυνση της κατάστασης στις δύο χώρες και την επιστροφή σε καθεστώς ειρήνης, ποιες πρωτοβουλίες θα πάρουν το Υπουργείο Εξωτερικών και το αντίστοιχο της Παιδείας και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν, για να διασφαλίσουν την ασφάλεια όλων των Ελλήνων φοιτητών/τριών, την επιστροφή τους στην Ελλάδα και τη συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών τους;
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr