Κορονοϊός: Ανησυχία παρά την αποκλιμάκωση κρουσμάτων – Μέχρι πότε ισχύουν τα μέτρα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Παρά την αποκλιμάκωση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στα κρούσματα κορονοϊού, οι ειδικοί δεν εφησυχάζουν. Αντιθέτως, εφιστούν την προσοχή και προειδοποιούν ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν φαίνεται να κυριαρχεί έναντι της Δέλτα η οποία προκαλεί πιο βαριά νόσηση και συνεπακόλουθα η πίεση στο Σύστημα Υγείας παραμένει, κάτι που αποτυπώνεται και στον υψηλό αριθμό των διασωληνωμένων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα μέτρα για τον κορονοϊό πήραν παράταση και είναι άγνωστο το εάν θα χαλαρώσουν στην επόμενη αξιολόγηση που θα κάνει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας.
Εύθραυστη αποκλιμάκωση
Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι με το άνοιγμα των σχολείων «είχαμε έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες, συνέπεια του αυξημένου διαγνωστικού ελέγχου σε όλη τη μαθητική κοινότητα και τους εκπαιδευτικούς και από εκεί και πέρα, χθες και προχθές, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί».
Όπως εξήγησε, «είχαμε περίπου 600 διασωληνωμένους πριν αρχίσουμε να βλέπουμε μία αύξηση. Μέχρι εκείνη τη στιγμή αφορούσε περιστατικά Δέλτα, η οποία δεν αποκλιμακώνεται εύκολα και είναι αναμενόμενο λόγω των χαρακτηριστικών της». Όπως σημειώνει ο ίδιος, η αναμνηστική δόση έχει πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα έναντι της «Δέλτα», ενώ σημείωσε ότι όσοι έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον έχουν μεγάλη προστασία έναντι της Δέλτα.
Τέλος, για το θέμα της πιθανής χαλάρωσης των μέτρων χαρακτήρισε την κατάσταση εύθραυστη, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος, όπως και η πίεση στο σύστημα υγείας και δήλωσε ότι πρέπει να συνεχίσουμε με τη στάση μας να χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα για να μην έχουμε νέα έξαρση.
Καπραβέλος: Η Όμικρον δεν εκτοπίζει τη Δέλτα
Την ίδια ώρα, ο Νίκος Καπραβέλος δηλώνει ότι «η Όμικρον δεν εκτοπίζει τη Δέλτα». Σύμφωνα με τον διευθυντή της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», «δεχόμαστε πολύ μεγάλη πίεση από τη Δέλτα κυρίως. Δεν έχουμε δει το 50% – 50% (σ.σ σε Δέλτα και Όμικρον), ένα 10% είναι ένα Όμικρον. Μάς κάνει εντύπωση ότι επιμένει η Δέλτα, έχουμε νέες μολύνσεις. Η Όμικρον δεν εκτοπίζει τη Δέλτα, κι είναι ανησυχητικό αυτό», σημείωσε.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτύπωμα της Όμικρον», πρόσθεσε μιλώντας στον Σκάι. «Οι μονάδες μας είναι γεμάτες, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, έχουμε γεμίσει 5 κλινικές, κι ακουμπάμε την 6η. Είναι πάρα πολλοί οι διασωληνωμένοι. Στην εντατική έχουμε μόνο περιστατικά Δέλτα (…) στις εντατικές είναι όλοι ανεμβολίαστοι», υπογράμμισε.
Πέντε θάνατοι ανηλίκων στην Ελλάδα
Παρά την αποκλιμάκωση στα κρούσματα, συνεχίζεται η πίεση στα νοσοκομεία με εκατοντάδες εισαγωγές ασθενών σε καθημερινή βάση και με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι οι εισαγωγές παιδιών παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση. Ένα αγοράκι με ειδικές ανάγκες, έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό. Πρόκειται για τον πέμπτο θάνατο ανηλίκου από κορονοϊό στην Ελλάδα.
Από επιπλοκές της πανδημίας του κορονοϊού ένα 14χρονο παιδί «έφυγε» από τη ζωή στη Φθιώτιδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αγόρι, έφτασε στο νοσοκομείο της Λαμίας σε πολύ σοβαρή κατάσταση το πρωί της περασμένης Τρίτης. Οι γονείς του, οι οποίοι είναι και οι δύο ανεμβολίαστοι άργησαν πολύ να μεταφέρουν το παιδί στο νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη.
Οι γιατροί έκριναν ότι άμεσα το παιδί έπρεπε να διακομιστεί στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα, όπως και έγινε το απόγευμα της ίδιας ημέρας αλλά ήταν πλέον πολύ αργά και οι γιατροί δεν μπόρεσαν να το κρατήσουν στη ζωή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 14χρονο αγόρι είναι ΑμεΑ, ενώ και οι δύο γονείς του που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο νοσούν από κορονοϊό.
Αυτό είναι το δεύτερο 14χρονο παιδί που χάνει τη ζωή του από επιπλοκές της Covid 19 στην Φθιώτιδα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ένα 14χρονο κορίτσι το οποίο δεν είχε εμβολιαστεί έφυγε από τη ζωή.
Το κορίτσι νοσούσε σχεδόν για μία εβδομάδα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου ήταν «υπό φαρμακευτική αγωγή κατ’ οίκον». Ωστόσο, το κορίτσι παρουσίασε καρδιοαναπνευστική ανακοπή και παρά την παρατεταμένη προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και τελικά κατέληξε.
Μικρή ύφεση αλλά παραμένει ο συναγερμός
Πάντως, η πίεση στα νοσοκομεία πάντως παραμένει στο κόκκινο καθώς άλλοι 72 ασθενείς κατέληξαν ενώ οι διασωληνωμένοι εκτινάχτηκαν στους 679.
Οι μετρήσεις οι τελευταίες στα λύματα της Αττικής δείχνουν μία σταθεροποίηση και όντως μία μικρή ύφεση, ίσως αυτή την εβδομάδα τελικά να κλείσουμε με μία μικρή μείωση στο ιικό φορτίο των λυμάτων, ανέφερε στη Δημόσια Τηλεόραση ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαίδης.
Μέχρι πότε παρατάθηκαν τα μέτρα
Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να παραταθούν τα μέτρα που ισχύουν κατά του κορονοϊού για ακόμη μία εβδομάδα, τουλάχιστον μέχρι τις 21 Ιανουαρίου.
Τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ
- Διακοπή λειτουργίας κέντρων εστίασης και διασκέδασης τα μεσάνυχτα
- Οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι
- Όριο ατόμων ανά τραπέζι οι 6 πελάτες.
- Απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο
- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr