Κορονοϊός: Ανησυχούν οι ειδικοί για τη διασπορά – Γιατί είναι προτιμότερο το εμβόλιο από τη νόσηση
Πότε είναι πιθανό να τελειώσουμε με την την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με τους ειδικούς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Καμπανάκι για τη μετάλλαξη Δέλτα χτύπησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη. Όπως τόνισε μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», η μετάλλαξη είναι πολύ μεταδοτική και επιθετική στα παιδιά.
«Δεν πρέπει να στοχοποιούμε τους γιατρούς που είναι εμβολιασμένοι σε 95%. Σε νοσοκομείο που ήταν 600 ανεμβολιαστοί, έμειναν μόνον 150», ανέφερε. Όσον αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών σχολίασε: «Κάνουμε έναν πολύ μεγάλο αγώνα και προσπαθούμε να μην φτάσουμε να υπάρχουν κενά στα νοσοκομεία, δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς ασθενείς με το να πηγαινοέρχεται κόσμος (υγειονομικό προσωπικό). Η αλήθεια είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένα θέμα σε ότι αφορά τη λέξη υποχρεωτικότητα, καθολικότητα εμβολιασμού. Κάνουμε έναν αγώνα, προσπαθούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, έχουμε αποδείξει εδώ και 18 μήνες. Αισθανθήκαμε στοχοποιημένοι ως γιατροί τις τελευταίες ημέρες. Αυτοί που αρνούνται τον εμβολιασμό δεν είναι αρνητές, φοβούνται. Εμείς πρέπει να τους πείσουμε, oι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν ζητήσει τι θα γίνει με την τρίτη δόση».
Βασιλακόπουλος: «Πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί»
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Open, ανέφερε ότι μοναδικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός. «Το εμβόλιο μας δίνει αμυντικά εργαλεία. Πρέπει να αυξήσουμε άμεσα την εμβολιαστική κάλυψη». Όπως είπε, «ελάχιστοι είναι οι γιατροί που αρνούνται τον εμβολιασμό, δεν υπάρχει επιστημονικός λόγος άρνησης του εμβολιασμού, ο φόβος δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση. Οι ελάχιστοι υγειονομικοί, οι ελάχιστοι κληρικοί δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο».
Βατόπουλος: Γιατί είναι προτιμότερος ο εμβολιασμός από τη νόσηση
Πιθανό να τελειώσουμε με την την πανδημία του κορονοϊού το 2022, τόνισε στο ΣΚΑΪ μεταξύ άλλων ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως εξήγησε θα έχει ανοσοποιηθεί μέχρι τότε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μεγάλο μέρος του πληθυσμού και σιγά σιγά θα αρχίσει να φεύγει η επιδημία.
Ερωτηθείς για το επιχείρημα καλύτερα να νοσήσουμε παρά να κάνουμε το εμβόλιο, υπογράμμισε πως δεν είναι καλύτερα γιατί υπάρχουν πολλά περιστατικά που καταλήγουν στις ΜΕΘ και ότι ακόμα φαίνονται οι απώτερες συνέπειες της νόσου οι οποίες δεν είναι γνωστές ακόμα ποιες ή πόσες θα είναι. «Το θέμα είναι να μην ανοσοποιηθεί με την νόσο ο κόσμος που θα έχουμε θανάτους και θα έχει απώτερες συνέπειες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής επεσήμανε πως σε λίγο θα αρχίσουν να ξεχωρίζουν τα κρούσματα που θα είναι πολλά από τα σοβαρά κρούσματα. «Αυτό που πετυχαίνουμε με το εμβόλιο δεν είναι να μην έχουμε πολλά κρούσματα αλλά να μην έχουμε σοβαρά κρούσματα, να μην πεθαίνει ο κόσμος και να μην ταλαιπωρείται στα νοσοκομεία» τόνισε ενδεικτικά.
Το 9% από το 50% των εμβολιασμένων είναι στις ΜΕΘ
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι μόλις 9% των εμβολιασμένων βρίσκεται στις ΜΕΘ σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ σχολίασε πως αυτή την στιγμή είναι εμβολιασμένο το 54% του πληθυσμού και πως αν στις ΜΕΘ είναι εμβολιασμένο το 9% από το 50% μέχρι το 9% είναι πολύ μεγάλη διαφορά και συνεπώς μπορεί να γίνει κανανοητό ότι το εμβόλιο προστατεύει.
«Μη χάσουν τα παιδιά τρίτη χρονιά»
Για το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε πως είμαστε στην τρίτη χρονιά με την πανδημία και ότι πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατο για να μην χάσουν τα παιδιά τρίτη χρονιά.
Υπογράμμισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσουν τα σχολεία, πως στην επιτροπή γινεται αυτή η συζητηση και πως οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα. «Λογικά θα υπάρχει πάλι ένα μείγμα μέτρων με τις μάσκες και τις αποστάσεις, όλα αυτά που λέγαμε πέρυσι και φυσικά ο εμβολιασμός» σημείωσε.
Ερωτηθείς για το γεγονός πως 1 στα 5 κρούσματα κορoνοϊού αφορούν σε παιδιά σημείωσε πως η επιδημία έχει μεταδοθεί στα παιδιά για διαφόρους λόγους όπως το ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα και ότι οι ενήλικες είναι εμβολιασμένοι ή προφυλάσσονται.
Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στα παιδιά ανέφερε ότι είναι πρόωρη η συζήτηση. Μεταξύ άλλων ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως γίνεται αγώνας δρόμου ανάμεσα στην ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται και στα μέτρα που παίρνει η κοινωνία και πως η φιλοσοφία είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα αυτό το φθινόπωρο όπως πέρυσι. «Έχουμε τρία όπλα: εμβολιασμός, μέτρα κοινωνικής απόστασης (μάσκα, αποστάσεις κλπ) και τα τεστ» είπε ενδεικτικά. Επιπλέον, σημείωσε πως σαν κοινωνία έχουμε ξεφύγει από τον στόχο και ότι ο στόχος είναι η πανδημία. «Πρέπει να καταλάβουμε την υγειονομική υποχρεωτικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σεισμός στην Κόρινθο: «Χορός» μετασεισμικών δονήσεων - Τι λένε οι σεισμολόγοι
Κορονοϊός - Πρόεδρος Παιδιάτρων: «Ντόμινο» κρουσμάτων σε παιδιά, μόλις ανοίξουν τα σχολεία
Αφγανιστάν: Από τα Black Hawk στα Humvees - Ο στρατιωτικός εξοπλισμός των Ταλιμπάν
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr