Νίκος Τζανάκης στο ethnos.gr: Αυξάνονται οι εισαγωγές και η πίεση στα νοσοκομεία
Στο τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 300, με τη συντριπτική πλειοψηφία να μη χρήζει εισαγωγής σε ΜΕΘ - Σήμερα στα νοσοκομεία γίνεται μία εξαγωγή για σχεδόν τρεις εισαγωγές ασθενών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αυξάνεται μέρα με τη μέρα η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας από το καλοκαιρινό κύμα της πανδημίας, αφού, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκο Τζανάκη, πλέον έχει φτάσει πάνω από το 1,5 ο δείκτης μεταξύ νέων εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό και εξιτηρίων. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά στα νοσοκομεία γίνεται μία εξαγωγή για σχεδόν τρεις εισαγωγές ασθενών.
Ο κ. Τζανάκης, επικαλούμενος τα συμπεράσματα από τα μοντέλα που χρησιμοποιεί και τα οποία εκτιμούν την εξέλιξη της πανδημίας, βλέπει σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας το επόμενο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει και τις 300 καθημερινά το διάστημα μεταξύ τέλους Ιουλίου και αρχές Αυγούστου. Μάλιστα, προσδιορίζει το πικ του παρόντος κρούσματος της πανδημίας στη χώρα το διάστημα μεταξύ 15–20 Αυγούστου.
«Από το περασμένο Σάββατο είχαμε κάνει λόγο για 300 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό την ημέρα στα νοσοκομεία στο τέλος Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου. Σήμερα οι εισαγωγές είναι λίγο περισσότερες από 110 ημερησίως. Το σημαντικό είναι, ωστόσο, ότι ο δείκτης νέων εισαγωγών προς τα εξιτήρια έχει φτάσει πλέον στο 1,5. Δηλαδή, γίνεται ένα εξιτήριο για κάθε τρεις εισαγωγές», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τζανάκης.
Σε ελεγχόμενα επίπεδα οι διασωληνωμένοι
Το σχετικώς… παρήγορο νέο έρχεται από τις εκτιμήσεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφορικά με τον αριθμό των διασωληνωμένων, σύμφωνα με τις οποίες ο τελευταίος θα απέχει πολύ από τα δραματικά νούμερα που καταγράφηκαν στις αρχές του περασμένου χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.
Ειδικότερα και όπως υποστηρίζει ο κ. Τζανάκης, ακόμα και στο πικ του καλοκαιρινού κύματος της πανδημίας ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 200-250. Ο ίδιος σημειώνει, ωστόσο, ότι πρόκειται για παρακινδυνευμένη πρόβλεψη αυτήν τη στιγμή, αφού ασφαλέστερα συμπεράσματα θα μπορέσουν να εξαχθούν σε περίπου δύο εβδομάδες από σήμερα.
«Ακόμα κι αν πάνε όλα στραβά, βλέπω ότι είναι δύσκολο να ξεπεράσουμε τους 200-250 διασωληνωμένους. Αυτό, διότι οι ηλικιωμένοι καθώς και τα άτομα μεταξύ 60-70 ετών, που δίνουν βαριές νοσηλείες και διασωληνώσεις, έχουν εμβολιαστεί σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό. Σήμερα σχεδόν το 90% των νοσηλευομένων με κορονοϊό είναι άτομα κάτω των 40-45 ετών και οι περισσότεροι είναι ηλικίας γύρω στα 30 έτη, οι οποίοι σπάνια χρήζουν διασωλήνωσης και παραμονής πολλών ημερών σε ΜΕΘ. Βέβαια, δεν ξέρουμε τι θα γίνει, όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους και βρεθούν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Εκείνο, πάντως, που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, είναι ότι καταγράφεται μία επιπέδωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και σε αυτόν των θανάτων. Εκεί που είχαμε μία συνεχή μείωση στους αριθμούς, πλέον οι διασωληνωμένοι κινούνται μεταξύ 123 και 125 και οι θάνατοι γύρω στους δέκα. Καμία ημέρα δεν είδαμε, για παράδειγμα, μηδέν νεκρούς. Η σταθεροποίηση των σκληρών αριθμών σημαίνει ότι υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ των εισαγωγών στις ΜΕΘ και τους θανάτους», τονίζει ο κ. Τζανάκης.
Δύο σενάρια για την αύξηση των κρουσμάτων
Κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης υπάρχουν δύο σενάρια για την εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα μας το επόμενο διάστημα. Το καλό σενάριο προβλέπει περίπου 3.500 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο, με κάποιες μέρες ο αριθμός τους να φτάνει και τις 4.000-4.500. Το κακό σενάριο προβλέπει κατά μέσο όρο 4.500 κρούσματα ημερησίως, με τον αριθμό τους να φτάνει κάποιες μέρες ακόμα και τις 5.000 ή 5.500.
«Το πιθανότερο είναι να βρεθούμε αντιμέτωποι με το δυσμενές σενάριο. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να φτάσουμε ακόμα και τα 6.500 κρούσματα ημερησίως, ωστόσο, βλέπω πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο με το σημερινό ρυθμό των εμβολιασμών. Ωστόσο, δυστυχώς, ο ιός μας εκπλήσσει συνεχώς», τονίζει ο κ. Τζανάκης.
Μεταπολίτευση: Έβλαψε ή ωφέλησε την ελληνική κοινωνία;
Ολυμπιακοί Αγώνες 2021 - Τόκιο: Το διπλό στοίχημα πίσω από το αθλητικό ιδεώδες
Κορονοϊός - Θωμαΐδης: Έως και 2.000 κρούσματα τον Αύγουστο στην Αττική
Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Εξαιρετική Σάκκαρη πέρασε το εμπόδιο της Κονταβέιτ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr