Καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ: Διαφωνώ με την αφαίρεση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους - Επικίνδυνες οι παραλλαγές Δ και Δ+
Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ζητάει από την κυβέρνηση αυστηρότερα μέτρα για τους εισερχόμενους τουρίστες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αντίθετος με την αφαίρεση της μάσκας από τους εξωτερικούς χώρους εμφανίζεται στο ethnos.gr o ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση αυστηρότερα μέτρα για τους εισερχόμενους τουρίστες και επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς αλλά και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως αυτοί που διαβιούν σε τουριστικές περιοχές. Μάλιστα, ο καθηγητής ζητά από την κυβέρνηση να μπορούν να εμβολιαστούν και οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρει στο ethnos.gr, τα παραπάνω μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα, για να αντιμετωπίσουμε τους μεγάλους κινδύνους, με τους οποίους απειλούν την κοινωνία, η παραλλαγή Δ του κορονοϊού, που έχει επικρατήσει σε Ευρώπη και ΗΠΑ και εντοπίζεται πλέον και στη χώρα μας, αλλά και η παραλλαγή Δ+ που κυκλοφορεί ήδη σε δέκα χώρες του πλανήτη και είναι ανθεκτική ακόμα και στα μονοκλωνικά αντισώματα, δηλαδή τη θεραπεία που έλαβε και ιάθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ξεφεύγουν από το ανοσοποιητικό σύστημα
Κατά τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, και οι δύο μεταλλάξεις ξεφεύγουν από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και είναι πολύ περισσότερο μεταδοτικές σε σχέση τόσο με το αρχικό (κινέζικο) στέλεχος όσο και με τη βρετανική παραλλαγή που μας ταλαιπώρησε τον περασμένο χειμώνα και την άνοιξη.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, από τις δύο προαναφερθείεσες μεταλλάξεις ακόμα και οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο μόλις 30% να νοσήσουν από κορονοϊό σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους, ενώ οι δύο συγκεκριμένες μεταλλάξεις είναι κατά 50% περισσότερο μεταδοτικές σε σύγκριση με το βρετανικό στέλεχος και κατά 100% σε σχέση με το κινέζικο.
«Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι τώρα και δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί χθες έγιναν μόλις 60.000 εμβολιασμοί. Πρέπει να φοράμε μάσκες και να τηρούμε αποστάσεις και διαφωνώ με τη σπουδή της κυβέρνησης να αφαιρέσει τις μάσκες από τους εξωτερικούς χώρους. Επίσης, βλέπω ότι η κυβέρνηση καθυστερεί στην εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα νοσοκομεία αλλά και σε άλλες ομάδες, όπως αυτές που διαβιούν σε τουριστικές περιοχές. Επίσης, πρέπει να εμβολιάζονται και οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ πρέπει να εφαρμοστούν και αυστηρότεροι έλεγχοι στους τουρίστες από το εξωτερικό.. Δυστυχώς, μόλις δέκα κιλά, αφού τόσο ζυγίζει το RNA του ιού σε όλο τον κόσμο, εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται 7,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι», τονίζει στο ethnos.gr o Τριανταφυλλίδης.
Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι διαφωνεί με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλο τον κόσμο, αφού πρέπει οι πολίτες να πειστούν και να κάνουν το εμβόλιο. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει, η καθημερινή ανακοίνωση περισσότερων στοιχείων για τον κορονοϊό (π.χ. αριθμός εισερχομένων και εξερχομένων από τα νοσοκομεία). από την κυβέρνηση. Παράλληλα, τονίζει ότι η υψηλή θερμοκρασία δεν αποτελεί σύμμαχο αναφορικά με τις δύο προαναφερθείσες μεταλλάξεις.
Γιατί είναι πιο μεταδοτικές οι παραλλαγές Δ και Δ+
Κατά τον κ. Τριανταφυλλίδη, τρεις είναι οι λόγοι που οι παραλλαγές Δ και Δ+ είναι περισσότερο μεταδοτικές από τα προηγούμενα στελέχη του ιού. «Τα άτομα που μολύνουν, έχουν περισσότερο ιϊκό φορτίο στο σώμα τους από τη φύση τους και άρα μεταδίδουν τον ιό περισσότερο. Επίσης, μπορούν να μολύνουν ακόμα και αυτούς που έχουν μικρό αριθμό ιϊκού φορτίου, ενώ το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι μεταδίδονται σε χρόνο σχεδόν μηδενικό. Μελέτη στην Αυστραλία κατέδειξε ότι μέσα σε μόλις δέκα δευτερόλεπτα μεταδόθηκε ο ιός σε όλα τα άτομα που βρίσκονταν σε εμπορικό σημείο του Σίδνει. Μέσα στον Αύγουστο η παραλλαγή Δ θα έχει επικρατήσει κατά 90% στη χώρα μας», τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Freedom pass: Πώς θα λειτουργεί και πού θα χρησιμοποιείται - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γλυκά Νερά: Στην οικογένεια της Καρολάιν η επιμέλεια της μικρής Λυδίας
Μετάλλαξη Δέλτα - Σαρηγιάννης: Μέχρι τέλη Αυγούστου αναμένουμε 1.000 κρούσματα τη μέρα
Το «Πηγάδι της Κόλασης»: Η μυστηριώδης τρύπα που βγάζει αφόρητη μυρωδιά και παραμένει ανεξερεύνητη
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr