Εστίαση: Η απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής κράτησε κλειστές πολλές επιχειρησεις
Τι λένε στο «ethnos.gr» οι επιχειρηματίες που δεν άνοιξαν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με κατεβασμένα ρολά παραμένει ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων εστίασης όχι μόνο επειδή δε διαθέτει τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικό χώρο, αλλά και επειδή το πλήθος των απαγορεύσεων που παραμένουν σε ισχύ κατέστησαν για πολλούς πρακτικά ανεφάρμοστο και ουσιαστικά ασύμφορο το άνοιγμα της επιχείρησης στις 3 Μαίου. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 11 μ.μ. με τη συνακόλουθη δυνατότητα εξυπηρέτησης πελατών αυστηρά μέχρι τις 22.45 και η απαγόρευση της μουσικής στα καταστηματα της εστίασης, αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες εξαιτίας των οποίων πολλά εστιατόρια δε σήκωσαν ρολά την περασμένη Δευτέρα.
Ο Τηλέμαχος Νικολετάτος, ιδιοκτήτης του bistrot grec είναι από αυτούς που πήραν την απόφαση να μη συμμετάσχουν στην «υποτιθέμενη», όπως τη χαρακτηρίζει, έναρξη της εστίασης.
Διαβάστε επίσης: Lockdown: Aνοίγουν στις 15 Μαΐου τουρισμός και υπερτοπικές μετακινήσεις
«Σεβόμενοι την ποιότητα των υπηρεσιών μας αλλά και τον χαρακτήρα του bistrot grec, αποφασίσαμε να παραμείνουμε σε αναστολή των εργασιών μας, μέχρι το ωράριο, οι υγειονομικοί περιορισμοί και η απαγόρευση μουσικής να μας επιτρέψουν ξανά να είμαστε αυτοί που τόσα χρόνια γνωρίζετε.
Λυπούμαστε για αυτήν την εξέλιξη και είναι πολύ δύσκολο να το ανακοινώσουμε σε εσάς, αλλά αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε και σας προσφέρουμε - είναι τεράστια παραχώρηση η υποτιθέμενη "έναρξη" της εστίασης», ανέφερε ο ίδιος στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Σε αντίθεση με όλον τον υπόλοιπο κόσμο και με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, στην Ελλάδα αποφασίσαμε από την πρώτη στιγμή μέχρι και τώρα αντί να «κυνηγήσουμε» το κρούσμα με συνεχή τεστ, να κυνηγήσουμε τη δραστηριότητα», επισημαίνει ο κ. Νικολετάτος στο ethnos.gr.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι ουσιαστικά η απαγόρευση της κυκλοφορίας λειτουργεί απαγορευτικά και για την εστίαση: «Εάν πολλές δραστηριότητες όπως το λιανεμπόριο κλείνουν στις 9, ποιος θα πάρει την απόφαση να βγει έξω για 1,5 ώρα μέχρι τις 10.30; Και ποια είναι η χρησιμότητα του κλεισίματος μια συγκεκριμένη ώρα, όταν η δραστηριότητα έχει επιτραπεί; Είναι σαν να λέμε ότι η μετάδοση έχει ωράριο, κολλάει μετά τις 11» συμπληρώνει.
Ακατανόητη χαρακτηρίζει και την απαγόρευση μουσικής σημειώνοντας ότι για έναν ανεξήγητο λόγο «αποφασίστηκε ουσιαστικά να ανοίξει η εστίαση αλλά όχι η διασκέδαση. Θεωρούν τη δεύτερη εστία υπερμετάδοσης. Ποια είναι όμως η διέξοδος που δίνουν στους νέους να αδειάσουν τις πλατείες; Δεν είναι αυτή η ηλικία που θα πάει στα εστιατόρια», τονίζει.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολετάτο, ο οποίος εκπροσωπεί τους επιχειρηματίες του κλάδου στην Καισαριανή, οι περιορισμοί που εξακολουθούν να ισχύουν, επληξαν και όσους πήραν την απόφαση να ανοίξουν: «Επιβεβαιώθηκε αυτό που έλεγε ο παππούς μου, <τα μαγαζιά μας είναι γεμάτα και τα ταμεία μας άδεια>. Εάν ο πελάτης γνωρίζει ότι από τις 10.30 θα πρέπει να ετοιμάζεται να φύγει δε θα παραγγείλει δεύτερη ή τρίτη μπύρα, δε θα συνοδεύσει το ψάρι του με ένα ολόκληρο μπουκάλι κρασί. Και επιπλέον χωρίς μουσική δύσκολα φτάνεις στο τσακίρ κέφι», εξηγεί ο κ. Νικολετάτος.
Προσθέτει ότι και πέρυσι που η λειτουργία επιτρεπόταν μέχρι τα μεσάνυχτα, στην πραγματικότητα «οι περισσότεροι μπαίναμε μέσα». Ο ίδιος αναμένει εάν θα υπάρξει δυνατότητα συνέχισης της αναστολής εργασίας των 16 εργαζομένων που απασχολεί.
Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους
Απόλυτη άγνοια για το τι τους περιμένει στο μέλλον έχουν και οι επιχειρηματίες καταστημάτων εστίασης, τα οποία δε διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και εκ προοιμίου αποκλείστηκαν από την επανεκκίνηση της εστίασης.
Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές μετά το Μάρτιο του ΄20, υπολειτούργησαν το περσινό καλοκαίρι και κατέβασαν ξανά ρολά τον περασμένο Νοέμβριο χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να γνωρίζουν ούτε και τώρα αν και πότε θα επιτραπεί ξανά η λειτουργία τους: «Ακόμα δεν ξέρουμε τίποτα. Θεωρούσαμε λογικό φέτος να μπορέσουμε να ανοίξουμε με θερμομέτρηση των πελατών, με self tests, πόσο μάλλον τώρα που προχωρεί ο εμβολιασμός. Δεν έγινε τελικά. Προφανώς μπορούμε να ταξιδεύουμε με αυτούς τους περιορισμούς, αλλά δεν μπορούμε να πιούμε ένα ποτό», λέει ο Γιώργος Νάσιος, ιδιοκτήτης του Batman, ενός από τα πλέον εμβληματικά μπαρ της Αθήνας.
Και συνεχίζει: «Μέχρι τώρα είμαστε με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, αλλά κι αυτά είναι δάνεια». Οσο για τη μουσική, για τον ίδιο είναι προαπαιτούμενο της λειτουργίας του: «Εμείς φημιζόμαστε για τη μουσική μας. Πως θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε χωρίς αυτήν»; αναρωτιέται ο κ. Νάσιος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), υπολογίζεται ότι ένα στα τέσσερα καταστήματα δεν μπορούν να ανοίξουν δεδομένου ότι δε διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους. Τα περισσότερα απ΄αυτά βρίσκονται στην Αθήνα και στα κέντρα των μεγάλων αστικών κέντρων.
Αντίστοιχα και οι επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές στην πλειονότητά τους δεν άνοιξαν αυτήν την εβδομάδα δεδομένου ότι δεν έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.
Διαβάστε επίσης: Ο φόβοι των ειδικών για διασπορά λόγω του Πάσχα και της εστίασης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr