Σαρηγιάννης: Μικρή η επιβάρυνση το Πάσχα
Δε θα αποτελέσουν πρόβλημα η λειτουργία με κόσμο των εκκλησιών, αλλά και τα οικογνειακά τραπέζια, αρκεί να τηρηθούν τα μέτρα και να βρεθούμε με όσους καθημερινά συγχρωτιζόμαστε🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Δε θα υπάρξει μεγάλη διασπορά του κορονοϊού από τον εορτασμό του Πάσχα, σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ακόμα κι αν ξεφύγουμε λίγο και σε λογικά πλαίσια στον αριθμό των ατόμων στα οικογενειακά τραπέζια. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ίδιος, ο καλός καιρός θα συμβάλλει, ώστε ούτε το άνοιγμα της εστίασης να επιβαρύνει σημαντικά την κατάσταση, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι εφαρμόζεται σωστά από την κοινωνία όλη η διαδικασία του ιδιαίτερα ευεργετικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέτρο των self test, δηλαδή η δήλωση του αποτελέσματος, η καραντίνα για τους θετικούς και η σωστή ιχνηλάτηση.
O καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε, παράλληλα, στο ethnos.gr και την πορεία που θα ακολουθήσει η πανδημία στη χώρας μας το Μάιο αλλά και αργότερα, με βάση τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Ειδικότερα, από τα 2.600 ημερήσια κρούσματα ανά εβδομαδιαίο μέσο όρο που έχουμε σήμερα, την Κυριακή του Πάσχα θα φτάσουμε τα 2.700. Αυτή η πολύ μικρή αύξηση θα είναι απόρροια του ανοίγματος του λιανεμπορίου, αλλά των Λυκείων. Στις 20-21 Μαΐου ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων ανά εβδομαδιαίο μέσο όρο θα βρίσκεται στα 2.200, για να ανέβει πάλι λίγο, στα 2.330 κρούσματα, στο τέλος Μαΐου, ως συνέπεια της λειτουργίας της εστίασης. Από τις αρχές του Ιουνίου και μετά η πτώση των κρουσμάτων θα ακολουθήσει μία πορεία με πιο κάθετη κλίση.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εβδομαδιαίων θανάτων, ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμάει ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα κυμαίνονται μεταξύ 530-550. Όπως υποστηρίζει, δεν υπάρχει η δυνατότητα ο αριθμός αυτός να είναι μικρότερος, αφού σήμερα είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Δεν θα επιβαρύνουν οι εκκλησίες
Κατά τον καθηγητή του ΑΠΘ, δε θα είναι σημαντική η διασπορά του κορονοϊού του Πάσχα από τη λειτουργία με κόσμο των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα. «Οι εκκλησίες δε θα αποτελέσουν πρόβλημα, με βάση τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Στις εκκλησίες ο κόσμος που πηγαίνει, είναι περισσότερο συνειδητοποιημένος. Πολλά από τα άτομα είναι μεγάλης ηλικίας, αντιλαμβάνονται πως έχει η κατάσταση και προσέχουν. Αν δε γίνει το… έλα να δεις, οι εκκλησίες δε θα επιβαρύνουν την κατάσταση», σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.
Σε ό,τι αφορά τα οικογενειακά τραπέζια, ο κ. Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι ακόμα κι αν ξεφύγουμε λίγο στον αριθμό των συμμετεχόντων, δε θα δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα, αφού ο καλός καιρός θα βοηθήσει, ώστε αυτά να γίνουν σε εξωτερικό χώρο. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η διασπορά του ιού δε θα είναι μεγάλη από τα οικογενειακά τραπέζια, με την προϋπόθεση ότι θα συνεορτάσουμε μαζί με ανθρώπους που ούτως ή άλλως καθημερινά συγχρωτιζόμαστε. Με την οικογένειά μας και κάποιους φίλους που βλέπουμε σχεδόν καθημερινά. Σημαντικό πρόβλημα κατά τον καθηγητή του ΑΠΘ θα υπήρξε, αν επιτρεπόταν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Τέλος και όσον αφορά το άνοιγμα της εστίασης, ο κ. Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι, αν και η προσωπική του άποψη ήταν να λειτουργήσει ο κλάδος από τις 14 Μαΐου και μετά, με την αυστηρή διενέργεια των self test σε όλο το προσωπικό, την παρακολούθηση των θετικών και τη σωστή ιχνηλάτηση και βέβαια με σύμμαχο τον καλό καιρό, δε θα προκληθεί μεγάλη επιβάρυνση.
«Απλώς από το άνοιγμα της εστίασης θα προκληθούν κάποια μικρά… σαμαράκια στην πορεία επιβράδυνσης της πανδημίας. Προφανέστατα η εστίαση παίζει ρόλο στην περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας και στην άνοδο των κρουσμάτων, όμως όχι σε μέγιστο βαθμό σε εξωτερικούς χώρους. Άλλωστε, πλέον έχουμε και το μεγάλο ‘’όπλο’’ των self test, μέτρο που πρέπει να εφαρμοστεί σωστά. Να δηλώσουν το αποτέλεσμα οι θετικοί, να μπουν σε καραντίνα και να γίνει εκτεταμένη ιχνηλάτηση στο περιβάλλον τους. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι τα δύο τελευταία κομμάτια της διαδικασίας είναι πολύ σημαντικά. Διαφορετικά ακυρώνουμε το μέτρο των self test. Και ο ΕΟΔΥ πρέπει να ενημερώνει τους θετικούς ότι πρέπει να κάνουν ξανά self test, μόλις τελειώσει το διάστημα της καραντίνας τους και πριν βγουν από το σπίτι», υπογραμμίζει ο κ. Σαρηγιάννης.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr