Καθηγητής Γενετικής: Το 20% όσων νόσησαν μπορεί να μολυνθεί ξανά από κορονοϊό
Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, εκτιμάει ότι η επαναμόλυνση μπορεί να γίνει σε διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το 20% των ατόμων που δεν έχουν κάνει εμβόλιο αλλά έχουν νοσήσει από το αρχικό στέλεχος ή από κάποια μετάλλαξη του κορονοϊού και έχουν ιαθεί, μπορούν σε διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών να αρρωστήσουν ξανά από κάποια άλλη μετάλλαξη του covid-19. Ο ιός θα παραμείνει ενδημικός για τουλάχιστον 1-2 χρόνια ακόμα και η αντιμετώπισή του θα γίνεται με τους εμβολιασμούς, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το επόμενο διάστημα -κυρίως το καλοκαίρι με τον τουρισμό- να έρθουν στη χώρα μας και άλλες μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος έκανε λόγο και για την πολυπόθητη ανοσία στη χώρα μας. Αυτή εκτιμάει ότι θα επιτευχθεί προς το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ το πρώτο ικανοποιητικό τείχος ανοσίας εκτιμάται στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, όταν θα έχει αντισώματα γύρω στο 70% του πληθυσμού. Το 50%-60% με εμβολιασμούς και το 10%-15% θα είναι άτομα που έχουν νοσήσει και ιαθεί.
Στο 20% ο κίνδυνος της επαναμόλυνσης
Κατά τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας κυκλοφορούν τρεις επικίνδυνες, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς τους, μεταλλάξεις του αρχικού στελέχους του ιού, η βρετανική, η νοτιοαφρικάνικη και σε μικρότερο βαθμό αυτή της Ουγγάντας. Όπως υποστηρίζει, το 20% αυτών που έχουν μολυνθεί από μία μετάλλαξη και ιαθεί, αν δεν εμβολιαστούν, μπορούν σε διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών να νοσήσουν ξανά από μια άλλη μετάλλαξη του κορονοϊού.
«Αν κάποιος, δηλαδή, νοσήσει, για παράδειγμα, από τη βρετανική μετάλλαξη, μπορεί να νοσήσει σε διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών και από τη νοτιοαφρικάνικη. Αυτό μπορεί να συμβεί στο 20% των ατόμων αυτής της κατηγορίας, αν, βέβαια, δεν έχουν εμβολιαστεί. Γι' αυτό λέμε ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι, τουλάχιστον με τη μία δόση, αν και το φρόνιμο είναι να γίνουν και οι δύο δόσεις. Λέμε ότι η ανοσία για τους πρώην ασθενείς μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες, αλλά αυτό το διάστημα μπορεί να είναι και μεγαλύτερο. Απλώς αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε περισσότερα στοιχεία, τα οποία είναι πιθανό να έχουμε μέχρι το Σεπτέμβριο», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Έρχονται κι άλλες μεταλλάξεις;
Ισχυρή θεωρεί την πιθανότητα να έρθουν το επόμενο διάστημα στη χώρα μας κι άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού, κάποιες από τις οποίες να είναι επικίνδυνες, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς τους, ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ. Ως παράδειγμα φέρνει την παραλλαγή από την Ινδία, η οποία εδώ και δύο-τρεις μέρες έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Έγινε αισθητή η συγκεκριμένη μετάλλαξη και μάλιστα με δύο στελέχη. Αυτή μπορεί να έρθει και στην Ελλάδα με τουρίστες από την Αγγλία που δε θα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Εννοείται ότι κινδυνεύουν περισσότερο οι ανοσοκατεσταλμένοι, δηλαδή αυτούς που ονομάζουμε ως ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν εύκολα τον ιό. Το σώμα τους αποτελεί επωαστήριο καινούργιων μεταλλάξεων. Πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο οι εμβολιασμοί. Το παρήγορο είναι ότι εμβόλια τύπου mRNA μπορούν πλέον σε μικρό διάστημα να αναπτυχθούν και να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις. Ήδη η pfizer ανακοίνωσε ότι προς τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο θα έχει ένα καινούργιο εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει όλες τις μεταλλάξεις», τονίζει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ.
Ανοσία στο τέλος Σεπτεμβρίου
Στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, κατά τον κ. Τριανταφυλλίδη, θα έχει επιτευχθεί στη χώρα μας ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας, αφού θα έχει αναπτύξει αντισώματα ένα ποσοστό 65%-70% του πληθυσμού. «Στο τέλος του Σεπτεμβρίου εκτιμώ ότι θα επιτύχουμε τη πολυπόθητη ανοσία, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προμηθευτεί τεράστιες ποσότητες εμβολίων και μέχρι τότε θα έχουμε εμβολιαστεί σχεδόν όλοι. Ωστόσο, εκτιμώ ότι ο ιός θα μείνει ενδημικός για τα επόμενα 1-2 χρόνια και θα αντιμετωπίζεται με εμβολιασμούς», σημειώνει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Δίπλωσε νταλίκα στο Διακοπτό - Έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
«Τραγουδάς καλά ρε;»: Η επιβεβαίωση που ο Πασχάλης Τερζής περίμενε 10 ολόκληρα χρόνια…
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr