Το στοίχημα για το Πάσχα: Διίστανται οι απόψεις για μετακίνηση εκτός νομού και Εκκλησία
Την επόμενη εβδομάδα οι δύσκολες αποφάσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα και τους πιστούς στις εκκλησίες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά κυρίως των διασωληνωμένων προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς, οι οποίοι δυσκολεύονται να δώσουν το «πράσινο» φως για τις μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα που επιθυμούν όλοι οι πολίτες. Παράλληλα, γρίφος παραμένει και το τι θα γίνει με τις εκκλησίες και τους πιστούς την Μεγάλη Εβδομάδα που δεν αργεί να έρθει. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, λίγες δηλαδή ημέρες πριν την έναρξη της εορταστικής περιόδου.
Οι απόψεις όμως μέχρι αυτή την ώρα διίστανται. Τμήμα της επιστημονικής κοινότητας υποστηρίζει πως είναι αδύνατο να επιτραπούν οι μετακινήσεις, καθώς θα τεθεί σε ρίσκο η δημόσια υγεία ενώ άλλοι τονίζουν πως με τον τρόπο αυτό, αν δηλαδή πάνε κάποιοι πολίτες στα χωριά τους, θα αποφευχθεί ο συνωστισμός στα διαμερίσματα και την πόλη.
Διαβάστε επίσης: Lockdown: Ξανά αποκλεισμένη η πλατεία Βαρνάβα από την ΕΛ.ΑΣ. - Αρκετοί νέοι στην Κυψέλη
Πάντως, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας στο OPEN TV, «υπάρχουν διαφωνίες πολλές ακόμα και μεταξύ των λοιμωξιολόγων. Ξέρουμε πως υπάρχει κούραση έπειτα από 14 μήνες στον κόσμο. Γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθούμε να υπάρχει μερική αποσυμπίεση, χωρίς όμως να ξεφεύγει τελείως η κατάσταση με την εφαρμογή των μέτρων. Πάντα βλέπουμε βδομάδα με βδομάδα τι γίνεται με βάση τα κρούσματα και αποφασίζουμε, δεν αποκλείουμε τίποτα όσον αφορά το Πάσχα».
Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με την μετακίνηση εκτός νομού για το Πάσχα, ενώ σχολίασε και τις εικόνες συνωστισμού στην Κυψέλη και την πλατεία Βαρνάβα: «Χωρίς να υπάρχει αύριο μαζεύεται κόσμος, ειδικά νεαροί. Χρειάζεται να κάνουν λίγο υπομονή ακόμα. Το Πάσχα είναι πολύ κοντά όπως και το καλοκαίρι. Στο τελευταίο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, με τα test, τους εμβολιασμούς αλλά και το καλό καιρό. Πάντως ίσως χρειαστεί και η επέμβαση της αστυνομίας σε διάφορες περιπτώσεις».
Διαφωνούν οι ειδικοί για το άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα
Οι ειδικοί είναι διστακτικοί και διχασμένοι όσον αφορά το αν θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα ενόψει του Πάσχα. «Απελπιστική» χαρακτήρισε την κατάσταση στα νοσοκομεία ο Διευθυντής της Β ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος. «Ο αριθμός των εισαγωγών είναι δυσβάστακτος, δεν βλέπουμε κορύφωση του τρίτου κύματος. Ο νεότερος ασθενής είναι 40 ο μεγαλύτερος 65, κάθε εφημερία είναι χειρότερη από την προηγούμενη, έχουμε μόνο 2 κλίνες ΜΕΘ. Παραδίδονται 18 κλίνες ΜΕΘ στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αλλά δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί», σημείωσε μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη. «Αυτό που προέχει είναι ο χαμηλός αριθμός εμβολιασμένων και η ασφυξία στο σύστημα Υγείας, δεν έχουμε άλλη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες. Θα ήταν ολέθριο και καταστροφικό να χαλαρώσουμε, είναι άκυρο να το συζητάμε να ανοίξει κάτι το Πάσχα. Η Γερμανία με 8.000 κλίνες ΜΕΘ κλείνει, εμείς υποβαθμίζουμε την αξία της ανθρώπινης ζωής».
Από την άλλη, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού τονίζει ότι υπάρχει αποκλιμάκωση, η οποία θα βελτιωθεί με τη δυνατότητα να είναι οι άνθρωποι έξω από τα σπίτια τους. «Eίναι πολύπλοκο το θέμα για το άνοιγμα το Πάσχα και είναι διαφορετικές οι συνθήκες σε κάθε χώρα. Το θέμα των νοσοκομείων δεν το έχουμε διαχειριστεί σωστά και δεν ενδυναμώσαμε το κομμάτι να περνούν το ήπιο κομμάτι της νόσου στο σπίτι οι ασθενείς. Η διαχείριση των ήπιων κρουσμάτων γίνεται από τους ιδιώτες γιατρούς, θα έπρεπε να το είχαμε αξιοποιήσει αυτό το κομμάτι. Με έντονη και κατάλληλη επικοινωνία από τον σωστό άνθρωπο κάθε φορά και έμφαση στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, θα προτιμούσα να υπάρχει κίνηση το Πάσχα, να μην μείνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Να ζητήσουμε η μετακίνηση να μη γίνει με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να έχουμε PCR test αρνητικά και επαρκείς πληροφορίες, μπορεί να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».
Το σχετικό αίτημα αναμένεται να εξετασθεί την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να είμαστε πιο κοντά στο Πάσχα. Άλλωστε στην περίπτωση που επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού απαιτείται και μία προετοιμασία τόσο σε μέσα μεταφοράς όπως πλοία, λεωφορεία κλπ αλλά και για προμήθειες σε προϊόντα πρώτης ανάγκης και τρόφιμα με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των κατοίκων της Αττικής θα μετακινηθεί προς χωριά και μικρές πόλεις της περιφέρειας. Ωστόσο ο φόβος των ειδικών είναι ότι αν υπάρξει μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα είναι πιθανό να καταγραφεί έκρηξη κρουσμάτων αμέσως μετά, ενώ είναι σφόδρα πιθανό να υπάρξει διασπορά και σε περιοχές που σήμερα έχουν χαμηλό ιικό φορτίο.
Το αίτημα της Εκκλησίας για το Πάσχα
Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα, οι εκπρόσωποι της με επιστολή που έστειλαν στην κυβέρνηση εξήγησαν τις θέσεις της για τη Μεγάλη Βδομάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητά να ανέβει το όριο πιστών ανά εμβαδό – από έναν σε 25 τ.μ. σε 1 σε 15 τ.μ.- καθώς και το ανώτατο όριο πιστών εντός του ναού να ανέλθει στους 100.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τονίζει επίσης να διεξάγονται υπαίθριες ακολουθίες και το ίδιο να ισχύσει για την Ανάσταση. Ενα ακόμη σημείο που θέτει η Εκκλησία είναι να «χαλαρώσει» το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς οι συγκεκριμένες ακολουθίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ολοκληρώνονται κατά τις 23.00 ή και 12 τα μεσάνυχτα.
Πιθανό είναι το σενάριο να τεθεί στο τραπέζι και η χρήση των self tests για τους ιερείς και το προσωπικό των ναών -ίσως και για τους πιστούς. Κατά τις ίδιες πηγές, οι επαφές ανάμεσα στους ειδικούς, την κυβέρνηση και την Εκκλησία θα πυκνώσουν τις προσεχείς ημέρες, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.
Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τους ναούς
Η επιτροπή των επιστημόνων παραμένει διστακτική στο ενδεχόμενο να δοθεί το «πράσινο φως» για μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, δημοσιεύτηκε, σήμερα, σε ΦΕΚ η νέα ΚΥΑ με τα «Εκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορoνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας». Η εν λόγω ΚΥΑ, που αφορά όλους τους τομείς και δραστηριότητες, αφορά το διάστημα από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη M. Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.
Στην ΚΥΑ επισημαίνεται ότι «εξαιρετικώς την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, το Σάββατο 24 Απριλίου και την Κυριακή 25 Απριλίου 2021, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ) κάθε δόγματος και θρησκείας τηρείται η αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα είκοσι (20 άτομα)».
Τι τονίζουν οι ιερείς
Για το θέμα της λειτουργίας των ναών κατά το Πάσχα μίλησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος. Ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε, σε συνέντευξή του στο MEGA, ότι «πρέπει να προχωρήσουμε με μια σαφή συνεννόηση. Μετά την εμπειρία των Χριστουγέννων έχουμε προχωρήσει με πολύ σύνεση, έχουμε σεβαστεί τα μέτρα. Ο λαός έχει πειστεί ότι πρέπει να είναι με μάσκες μέσα στους ναούς. Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα άτομα ανά τετραγωνικό αλλά πρέπει να αναφερθούμε κυρίως στο ωράριο. Οι ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12. Το 9 είναι πολύ δεσμευτικό γιατί δεν μπορούμε να έχουμε διπλές ακολουθίες».
Οσον αφορά την ώρα της Αναστάσεως ο Μητροπολίτης Δημητριάδος εμφανίστηκε κάθετος. «Η Ανάσταση θα γίνει την ώρα που ξέρουμε. Η περιφορά του Επιταφιού δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που γινόταν. Αυτό που μπορεί να γίνει μια σύντομη περιφορά γύρω από το ναό. Θα αξιοποιηθούν όλοι οι εξωτερικοί χώροι. Μπορούμε να περιφέρουμε μόνο το Σώμα του Επιταφιού. Αλλά πρέπει να ρυθμιστεί το ωράριο. Κατανοούμε πλήρως το πρόβλημα. Αν υπάρχει συνεργασία με την Επιτροπή θα γιορτάσουμε Πάσχα αληθινό χωρίς να βλάψουμε κανέναν» υπογράμμισε καταλήγοντας.
Διαβάστε επίσης: Lockdown: Αδεια τα καταστήματα αλλά συνωστισμός στους δρόμους
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr