Αποκριάτικα πάρτι «βόμβες» - Πρόταση για άνοιγμα καταστημάτων με self testing
Ανησυχία για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στα κρούσματα μετά τα παράνομα αποκριάτικα πάρτι - Η πρόταση για άνοιγμα καταστημάτων αλλιώς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Προβληματισμό προκαλούν τα πολλά παράνομα αποκριάτικα πάρτι σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς αποτελούν υγειονομικές «βόμβες», οι συνέπειες των οποίων αναμένεται να φανούν τις αμέσως επόμενες ημέρες στα κρούσματα κορονοϊού και στον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Έρχεται μια δύσκολη εβδομάδα, όπως εκτιμά η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ενώ την ίδια ώρα ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος διαπιστώνει ότι το lockdown, δεν μπορεί να συνεχιστεί με τον τρόπο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και προτείνει άνοιγμα καταστημάτων μέσω self testing.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα. Μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Ωρα Ελλάδος», δεδομένης της πίεσης στα νοσοκομεία αλλά και τις εικόνες συνωστισμού από την Πάτρα και την Ξάνθη, τόνισε ότι «ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας».
Διαβάστε επίσης: Βασιλακόπουλος: Υγειονομική βόμβα το αποκριάτικο πάρτι στην Ξάνθη
Άνοιγμα καταστημάτων με self testing
Για τις συγκεντρώσεις και τις εικόνες συνωστισμού σημείωσε ότι «δεν είναι εποχή να γίνονται τόσο ογκώδεις διαμαρτυρίες. Οι διαδηλώσεις έπρεπε να γίνονται με διαφορετικό τρόπο» και επισήμανε ότι υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα. «Τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου να αρχίζουν να ανοίγουν κάποια πράγματα και να δούμε και το self testing (δηλαδή να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid τεστ)» ανέφερε, σχολιάζοντας ότι τότε θα μπορούν -και σε συνδυασμό με την εκτόνωση της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται σήμερα τα νοσοκομεία- να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Χαρακτήρισε δε, «μείζον ζήτημα» το άνοιγμα του τουρισμού.
Μετά τις εικόνες συνωστισμού έρχεται νέα πίεση στις ΜΕΘ
Για εικόνες που παραπέμπουν σε υγειονομική βόμβα εν εξελίξει έκανε λόγο η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. «Δεν θέλω να προδικάσω κακά μαντάτα αλλά πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα εκεί όπου υπήρξε συνωστισμός θα δούμε και αντίστοιχες νοσηλείες και σε απλές κλίνες COVID και σε κλίνες ΜΕΘ» τόνισε και εκτίμησε ότι έρχεται μια δύσκολη εβδομάδα. H υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι αποτελεί ανάγκη η συνεργασία όλων μας για τήρηση των μέτρων προσθέτοντας ότι η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να ενισχύει με μουσικές και οτιδήποτε άλλο είναι σε θέση να προκαλέσει ενδεχόμενο συνωστισμό.
Η τήρηση των μέτρων είναι το πρώτο πράγμα για το οποίο έχουμε όλοι ευθύνη, πρόσθεσε η Ζωή Ράπτη μιλώντας στον Σκάι και εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτά ανακόπτουν την πορεία της νόσου αφού εάν δεν είχαν παρθεί θα είχαμε γίνει, όπως χαρακτηριστικά είπε, Μπέργκαμο.
Περιμένουν πάνω από 600 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης εκτίμησε πως θα έρθει αποκλιμάκωσε μετά τις 20 Μαρτίου σημειώνοντας ότι -με βάση το μοντέλο το οποίο έχει επεξεργαστεί- στις 5-6 Μαρτίου θα ήταν η κορύφωση της πανδημίας. Ωστόσο, αυτό μετατέθηκε λόγω των μεταλλάξεων. «Στο νέο τρέξιμο του μοντέλου πραγματικά είδαμε ότι η κορύφωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα» εξήγησε αναφέροντας πως σε κάθε περίπτωση τα κρούσματα δεν θεωρείται πιθανό να είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα βλέπουμε μέχρι τώρα.
«Εκτιμούμε ότι θα είναι μικρές οι αλλαγές» είπε αλλά υπάρχει ένα ενδεχόμενο για μια ή δύο μέρες να παρατηρηθεί και αριθμός κρουσμάτων κοντά στις 3.000. «Από εκεί και μετά θα αρχίσει η σταδιακή, αργή μεν αλλά σταδιακή, αποκλιμάκωση. Θα αρχίσει να αποσυμφορίζεται το σύστημα» είπε μιλώντας στον Σκάι, επισημαίνοντας πως κύριο ζητούμενο είναι η μείωση στην πίεση του υγειονομικού συστήματος. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, έπειτα από μια εβδομάδα θα αρχίσουμε να βλέπουμε σαφή υποχώρηση των εισαγωγών ασθενών με κορονοιό σε νοσοκομεία. Όπως σημείωσε αυτό αφορά τις απλές κλίνες και όχι τις κλίνες ΜΕΘ όπου η αποσυμφόρηση αναμένεται να συμβεί αργότερα, αφού σε κάθε περίπτωση με βάση τα δεδομένα ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τον αριθμό των 600 ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ «με πιθανότητα προσέγγισης προς τις 620 έως 650», όπως διευκρίνισε.
Προβληματισμός για τα αποκριάτικα κορονοπάρτι
Προβληματισμό προκαλούν οι εικόνες σε Ξάνθη, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Πάτρα, με πολίτες να αγνοούν τα μέτρα του lockdown και να συρρέουν σε κορονοπάρτι και καρναβαλικές εκδηλώσεις. Κι όλα αυτά όταν τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, οι εικόνες αυτές έχουν προκαλέσει αρνητική εντύπωση, ωστόσο δεν ήταν και λίγοι αυτοί που κλήθηκαν να πληρώσουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Κορονοπάρτι σε Επανομή και Ωραιόκαστρο
Σε δύο συλλήψεις για ισάριθμες, διαφορετικές κοινωνικές εκδηλώσεις σε Επανομή και Ωραιόκαστρο, προχώρησαν αστυνομικοί της ΓΑΔΘ το βράδυ του Σαββάτου, λόγω παραβίασης των έκτακτων μέτρων προστασίας για την πανδημία. Παράλληλα, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 11.100 ευρώ στους διοργανωτές αλλά και στους συμμετέχοντες.
Στην περιοχή της Επανομής, οι αστυνομικοί συνέλαβαν μία 33χρονη ημεδαπή διότι εντός της οικίας της είχε διοργανώσει κοινωνική εκδήλωση με τη συμμετοχή άλλων δέκα ατόμων. Στη συλληφθείσα βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ και στους συμμετέχοντες διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ έκαστο.
Στο Ωραιόκαστρο, οι αστυνομικοί συνέλαβαν 35χρονο αλλοδαπό, ο οποίος σε βοηθητικό χώρο καταστήματος στην περιοχή είχε διοργανώσει κοινωνική εκδήλωση με τη συμμετοχή επτά ατόμων. Στον διοργανωτή βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ και στους υπολοίπους διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ έκαστο.
Πάρτι σε βίλα, παρά τα περιοριστικά μέτρα για τη διάδοση του κορονοϊού διοργάνωσε νεαρός σε οικισμό της Θεσσαλονίκης το βράδυ της Παρασσκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 24χρονο, ο οποίος μίσθωσε διώροφη βίλα στο Μεσημέρι, με σκοπό τη διεξαγωγή πάρτι.
Έριχναν μπαλωθιές σε πάρτι στην Κρήτη
Περισσότεροι από 20 Κρητικοί γιόρταζαν το βράδυ του Σαββάτου σε γλέντι στο Σκαλάνι. Μάλιστα, οι ... μπαλωθιές ήταν εκείνες που κινητοποίησαν τους αστυνομικούς, οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά σε μάζωξη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το τραπέζι στήθηκε για το φανταρικό ενός νεαρού, ο οποίος δεν είναι από το χωριό αλλά από άλλη περιοχή του Ηρακλείου, ωστόσο ο χώρος επιλέχθηκε ως «καταλληλότερος» αφού είναι μακριά από τον αστικό ιστό.
Μάζωξη πραγματοποιήθηκε και στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού και συγκεκριμένα στην Ικάρου. Οι καλεσμένοι ήταν περίπου 10, στους οποίους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 600 ευρώ για συμμετοχή σε συνάθροιση και για μη χρήση μάσκας ενώ στους διοργανωτές επιβλήθηκε το πρόστιμο των 3.000 ευρώ.
Συνωστισμός στο καρναβάλι της Ξάνθης
Απίστευτες εικόνες καταγράφηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην Ξάνθη με τον κόσμο να έχει ξεχυθεί στους δρόμους και να γιορτάζει το καρναβάλι. Ήδη από το απόγευμα η κίνηση στο κέντρο της πόλης ήταν αυξημένη, ενώ παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε κάποια επίσημη εκδήλωση για το καρναβάλι –καθώς αυτές έχουν αναβληθεί λόγω του lockdown και φέτος– δεκάδες ήταν οι πολίτες που βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία και άρχισαν να χορεύουν και να ανάβουν βεγγαλικά.
Πρόκειται για μια εικόνα που θύμιζε προ-κορονοϊού εποχές, ενώ δεν ήταν λίγοι οι επαγγελματίες της εστίασης της περιοχής που έσπευσαν να εκφράσουν την απογοήτευση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το γεγονός ότι μόνο οι ίδιοι τελικά είναι κλειστοί, σχολιάζοντας πως μόνο στις καφετέριες κολλάει ο κορονοϊός. Η αυξημένη συγκέντρωση του κόσμου προκάλεσε την κινητοποίηση των αρμόδιων, και αρχικά διεκόπη η μουσική που έπαιζε από τα ηχεία μέσα στην πόλη, ενώ έγιναν συστάσεις στους πολίτες να αποχωρήσουν.
Καρναβαλικό κορονοπάρτι στην Πάτρα
Καρναβαλικό κορονοπάρτι με 98 άτομα σε ημιτελές κτίσμα στην περιοχή του Μιντιλογλίου στο οποίο έκανε έφοδο τα ξημερώματα της Κυριακής η αστυνομία διοργανώθηκε στην Πάτρα. Οι αστυνομικοί είχαν δύο ημέρες πριν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δύο από τους τρεις συλληφθέντες για το κορονοπάρτι στην Οβρυά το προηγούμενο Σάββατο κάτι «σκάρωναν». Μάλιστα είχαν τεθεί στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ελέγχεται κάθε τους κίνηση, αναφέρει το δημοσίευμα. Μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, στήθηκε επιχείρηση με τις αστυνομικές δυνάμεις να φτάνουν στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου του Μιντιλογλίου, όπου με αστραπιαίες κινήσεις εγκλώβισαν τη συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που διασκέδαζαν στο ημιτελές κτήριο. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έγιναν πέντε συλλήψεις ενώ επιδόθηκαν 93 πρόστιμα.
Μπουζούκια στην Αθήνα εν μέσω lockdown
Νυχτερινό κέντρο στην Αθήνα λειτουργούσε κανονικότατα, με ζωντανή μουσική και θαμώνες, ενώ πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές και συλλήψεις και επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις για την παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία, επ' αυτοφώρω βρέθηκαν 20 θαμώνες, μια τραγουδίστρια, σερβιτόροι και δύο αλλοδαποί «πορτιέριδες».
Το κέντρο διασκέδασης παρακολουθούνταν επί μέρες. Μάλιστα, το εν λόγω μαγαζί έχει απασχολήσει τις Αρχές και στο παρελθόν για τον ίδιο λόγο.
Διαβάστε επίσης: Συνωστισμός στην Πάτρα: Πάρτι στις σκάλες Αγίου Νικολάου παρά το lockdown
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr