Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Ποιό θα είναι το επόμενο βήμα του και το μέλλον της σύγκρουσης με την Ουκρανία;🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τι θα κάνει στη συνέχεια ο Βλαντιμίρ Πούτιν;» αυτό είναι το ερώτημα που θέτει δημοσιογράφος του BBC και ενώ ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας κλιμακώνεται με τον κίνδυνο να προσλάβει «παγκόσμιο χαρακτήρα» να είναι ορατός.
Ειδικά μετά το «πράσινο φως» της Δύσης στους πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς και τη σκληρή απάντηση της Ρωσίας με άμεση χρήση τους και μαζική παραγωγή υπερσύγχρονων πυραύλων που μπορούν να χτυπήσουν μέχρι και τις ακτές των ΗΠΑ, όλοι αναρωτιούνται ποια θα είναι η επόμενη εξέλιξη και το επόμενο βήμα του Πούτιν. Όπως τονίζει ο Στηβ Ρόζενμπεργκ μάλλον ούτε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος το ξέρει και αυτό είναι ακόμα πιο σοβαρό.
Ο Πούτιν είναι αυτός που κλιμακώνει
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τη «Δύση» ότι κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά όπως τονίζει ο αρθογράφος του BBC σχεδόν τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία έχουν δείξει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αυτός που αγκαλιάζει την κλιμάκωση ως μέσο για την επίτευξη των στόχων του - στην προκειμένη περίπτωση, τον έλεγχο της Ουκρανίας ή τουλάχιστον την ειρήνη με τους όρους της Ρωσίας.
Η πλήρους κλίμακας εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, η απόφασή του να ανακηρύξει τέσσερα ουκρανικά εδάφη τμήμα της Ρωσίας, η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κουρσκ, η απόφασή του την Πέμπτη να στοχεύσει την ουκρανική πόλη Ντνίπρο με έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς υπερηχητικού τύπου, ακολουθούμενη από απειλές για χτύπημα της Δύσης - όλα αυτά αντιπροσωπεύουν στιγμές κλιμάκωσης σε αυτή τη σύγκρουση.
«Κάποτε περιέγραψα τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως ένα αυτοκίνητο χωρίς όπισθεν και χωρίς φρένα, που τρέχει στον αυτοκινητόδρομο, με το πεντάλ του γκαζιού κολλημένο στο πάτωμα. Απ' ό,τι βλέπω, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Μην περιμένετε ότι το Putinmobile θα επιβραδύνει ξαφνικά ή θα αποκλιμακωθεί τώρα μπροστά στα πυραυλικά πλήγματα μεγαλύτερου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας.
Η κλιμάκωση, όμως, είναι άλλο θέμα. Αυτή είναι μια ευδιάκριτη πιθανότητα.
Η Ουκρανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για περισσότερες ρωσικές επιθέσεις, ακόμη και βαρύτερους βομβαρδισμούς.Τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της MI5 προειδοποίησε ότι η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών συμμετείχε σε μια εκστρατεία για τη «δημιουργία χάους στους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους».
«Έχουμε δει εμπρησμούς, σαμποτάζ και άλλα», πρόσθεσε.
Θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά;
Το ερώτημα «Τι θα κάνει ο Πούτιν μετά;» συνήθως ακολουθείται από: «Θα χρησιμοποιήσει ο Πούτιν πυρηνικό όπλο στον πόλεμο στην Ουκρανία;» Ο Ρώσος πρόεδρος έχει αφήσει κάποια υπονοούμενα.
«Όποιος κι αν προσπαθήσει να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας ή να δημιουργήσει απειλές για τη χώρα μας και το λαό μας, πρέπει να γνωρίζει ότι η Ρωσία θα απαντήσει αμέσως» είχε διαμηνύσει ο Ρώσος πρόεδρος.
«Και οι συνέπειες θα είναι τέτοιες που δεν έχετε ξαναδεί σε ολόκληρη την ιστορία σας».
Από την έναρξη του πολέμου οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν περάσει αρκετές ρωσικές «κόκκινες γραμμές»: παρέχοντας στην Ουκρανία άρματα μάχης, προηγμένα συστήματα πυραύλων και στη συνέχεια μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Οι «συνέπειες» που απειλούσε το Κρεμλίνο δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
Στο διάγγελμά του ο Πούτιν επιβεβαίωσε τις αναφορές της Δύσης ότι η Ουκρανία είχε εκτοξεύσει πυραύλους Atacms από τις ΗΠΑ και είχε χτυπήσει με τους βρετανικής κατασκευής, Storm Shadow πυραύλους.
Το μήνυμά του, δείχνει ότι είναι μία κόκκινη γραμμή την οποία δεν θα δεχθεί να παραβιαστεί.
Ο αρθρογράφος στη Novaya Gazeta Αντρέι Κολέσνικοφ, είπε στον βρετανό ανταποκριτή πρόσφατα: «Ξέρουμε ότι είναι ένας πολύ συναισθηματικός άνθρωπος. Η απόφαση να ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος ήταν επίσης ένα συναισθηματικό βήμα. Γι' αυτό πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την ιδέα του για την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος.
Λένε ότι ο φόβος του πολέμου πρέπει να επιστρέψει και θα περιλαμβάνει και τις δύο πλευρές, αλλά αυτό είναι επίσης ένα εργαλείο κλιμάκωσης.
Σε αυτή την ερμηνεία πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Πούτιν, υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στο πλαίσιο ενός περιορισμένου πυρηνικού πολέμου. Δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αλλά θα είναι η αρχή μιας αυτοκτονικής κλιμάκωσης για ολόκληρο τον κόσμο».
Ο παράγοντας Τραμπ
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να ενεργεί συναισθηματικά. Είναι επίσης σαφές ότι τον καθοδηγεί η δυσαρέσκεια για τη Δύση και φαίνεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει.
Αλλά γνωρίζει επίσης ότι ο κόσμος θα μπορούσε σύντομα να είναι ένα πολύ διαφορετικός.
Σε δύο μήνες ο Τζο Μπάιντεν θα είναι εκτός γραφείου και ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει σκεπτικισμό όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στο ΝΑΤΟ.
Έχει επίσης δηλώσει πρόσφατα ότι η συζήτηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήταν «κάτι έξυπνο».
Όλα αυτά θα πρέπει να είναι μουσική στα αυτιά του Πούτιν.
Πράγμα που σημαίνει ότι, παρά τις τελευταίες απειλές και προειδοποιήσεις, το Κρεμλίνο μπορεί να αποφασίσει να μην προβεί σε μεγάλη κλιμάκωση αυτή τη στιγμή.
Δηλαδή, αν το Κρεμλίνο έχει υπολογίσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου με όρους επωφελείς για τη Ρωσία.
Εάν αυτός ο υπολογισμός αλλάξει, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με την αντίδραση της Μόσχας.
Τι θα φέρει η δεύτερη εποχή Τραμπ στον Λευκό Οίκο στη Μέση Ανατολή: Πόσο άλλαξε το Ισραήλ από την προηγούμενη θητεία του εκλεγμένου προέδρου
Πρόεδρος Αρείου Πάγου: Τα αυτόφωρα θα λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες
Ορκωμοσία Τραμπ: «Αστακός» η Ουάσινγκτον - Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας με ελεύθερους σκοπευτές, drones και κάγκελα παντού
Lonely Planet: Η Αλόννησος στα 23 καλύτερα μέρη του κόσμου για solo travelers
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr