Lockdown: Οι σκέψεις για παράταση - Τα σενάρια με άνοιγμα δραστηριοτήτων
Η αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση της παράτασης ή όχι του lockdown πλησιάζει - Τι θα παίξει ρόλο - Τι θέλουν οι λοιμωξιολόγοι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η εικόνα που θα καταγραφεί τις επόμενες ημέρες στα νοσοκομεία της Αττικής θα είναι καθοριστική για την απόφαση των λοιμωξιολόγων αν θα μπορέσει να υπάρξει σταδιακή επαναλειτουργία της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας ή θα συνεχιστεί το lockdown, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.
«Ενδεχομένως να έχουμε την επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου» δήλωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, εκτιμώντας παράλληλα πως το εάν αποδώσουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποίηση θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε 3 ημέρες από σήμερα.
Διαβάστε επίσης: Σαρηγιάννης για εστίαση: Από Απρίλιο στη νότια και από Μάιο στη βόρεια Ελλάδα
«Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε «πως παρόλα αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα και η Αχαΐα, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, βλέπουμε ότι σε αυτή τη φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση, οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».
Πάντως, ο κ. Εξαδάκτυλος παραδέχτηκε πως το lockdown εν προκειμένω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη έκανε γνωστό τον κυβερνητικό στόχο για άρση του απαγορευτικού την 1η Μαρτίου. «Προδιάθεση της κυβέρνησης είναι την 1η Μαρτίου να λειτουργήσουν η κοινωνία και η αγορά». δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς, είναι οι αυξανόμενες περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης και της αυξημένης μεταδοτικότητας που αυτή παρουσιάζει. Όπως επισημαίνουν δεν αποκλείεται να υπάρξει ξαφνική άνοδος στα κρούσματα της μετάλλαξης μέσα στις επόμενες ημέρες εξαιτίας του νέου στελέχους του ιού.
Εν αναμονή στη Θεσσαλονίκη
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας πάντως στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του Open TV, έκανε λόγο για αύξηση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη, η οποία, ωστόσο, δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να δικαιολογεί περισσότερα μέτρα.
Οι νέες κόκκινες περιοχές
Ιωάννινα και Κάλυμνος προβληματίζουν τις Aρχές και δεν πρέπει να αποκλείεται να μπουν στον χάρτη με τις κόκκινες περιοχές, καθώς διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Παράλληλα ακόμα 13 σημεία της Ελλάδος φαίνεται να απασχολούν. Ειδικότερα εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται με σταθερό υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται και σε: Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο, Ηλεία, Κορινθία, Θάσο, Βοιωτία, Κάρπαθο, Κάλυμνο, Αργολίδα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Κεφαλλονιά.
Προβληματίζουν οι διασωληνωμένοι
Η Αττική είναι και πάλι η περιοχή που εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, στην Αττική καταγράφονται 231 κρούσματα του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο από τα συνολικά 755 κρούσματα στη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καταγράφονται 125 κρούσματα ενώ στην Αχαΐα οι νέες μολύνσεις φτάνουν τις 61. Στο κέντρο της Αθήνας ανιχνεύονται 70 κρούσματα.
H ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 755, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 174.659 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Mε βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 52 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.558 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 13, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.194 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 313 (67,7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 86,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.246 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 211 (ημερήσια μεταβολή +11,05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 223 ασθενείς. Από το σύνολο των 755 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 13 είναι εισαγόμενα εκ τω οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός - Pfizer: H εταιρεία θα δώσει ακόμη 200 εκατ. εμβόλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr