Καθηγητής ΑΠΘ: Ανοιχτά καταστήματα χωρίς click away και επιστροφή στα σχολεία
«Ναι» στο άνοιγμα σχολείων ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο χωρίς click away λέει στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής, τάσσεται🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λυκείων και Γυμνασίων από την ερχόμενη εβδομάδα, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα, με μελέτη επιστημονικών δεδομένων για την όποια επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο θα προκαλέσει το κάθε βήμα και το κυριότερο με αυστηρή επιτήρηση της αποστασιοποίησης και των υπολοίπων μέτρων προστασίας, τάσσεται, μιλώντας στο ethnos.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής.
Ο ίδιος τονίζει ότι η λύση του ακορντεόν, δηλαδή το άνοιξε - κλείσε της αγοράς αλλά και των σχολείων δεν είναι η ενδεδειγμένη, αφού μπορεί να δημιουργήσει σειρά προβλημάτων στην ψυχολογία των πολιτών και κυρίως στην οικονομία και την εκτίναξη της ανεργίας. Σημειώνει, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν κλειστά το λιανεμπόριο και τα σχολεία, όταν, για παράδειγμα, η παραλία της Θεσσαλονίκης είναι καθημερινά γεμάτη κόσμο με πολίτες διαφόρων ηλικιών και εφήβους να συγχρωτίζονται σε διάφορα κεντρικά σημεία των πόλεων.
«Η εκτίμησή μου είναι ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για να ανοίξει το λιανεμπόριο, αφού κάθε μήνα χάνουμε έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία και αυτό ως χώρα δεν μπορούμε να το αντέξουμε. Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα και να δούμε, ποιες επιπτώσεις θα έχει στην υγεία το κάθε βήμα. Δεν πάσχουμε από έκδοση μέτρων, πάσχουμε από επιτήρηση των μέτρων. Άρα, άνοιγμα με αυστηρή επιτήρηση. Αν η παραλία της Θεσσαλονίκης είναι καθημερινά γεμάτη από κόσμο, γιατί να μην ανοίξουν τα καταστήματα; Γιατί να μην ανοίξουν τα σχολεία, όταν οι έφηβοι κάνουν βόλτες στις πλατείες;», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κιουμής.
Να ανοίξει το λιανεμπόριο χωρίς click away
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο ανοίγματος των καταστημάτων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ τάσσεται εναντίον του click away, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί τον αποτελεσματικό τρόπο για να δουλέψει η αγορά. «Δεν μπορείς να ψωνίσεις, όταν δεν έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις ένα φόρεμα, ένα κοστούμι ή ένα ζευγάρι παπούτσια. Ο πελάτης πρέπει να επισκέπτεται το κατάστημα για να ψωνίσει, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με προσοχή και με την τήρηση των μέτρων. Όταν άνοιξε η αγορά στο πρώτο κύμα, δεν είδαμε τραγικά αποτελέσματα στην επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου», υποστηρίζει ο κ. Κιουμής.
Ο ίδιος - αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης - για τα οποία έχει πολύ καλή εικόνα, σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή είναι βελτιωμένη σε σχέση με το Νοέμβριο, το σύστημα έχει πάρει μία ανάσα και οι κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είναι κατά μέσο όρο κατά το ήμισυ γεμάτες.
«Δεν είμαστε δρυΐδες, είμαστε επιστήμονες»
Ο κ. Κιουμής σημειώνει ακόμα ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο κατευθύνσεις, ο τομέας της υγείας και αυτός της οικονομίας, οι οποίοι συγκρούονται και η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με επιστημονική προσέγγιση και προσεκτική μελέτη όλων των δεδομένων.
«Δεν είμαστε δρυΐδες της Γαλατίας, ώστε να καθόμαστε τις νύχτες κάτω από ένα δέντρο, να κοιτάμε τον καπνό και να εκτιμούμε αυτά που θα γίνουν. Η προσέγγιση πρέπει να γίνεται με επιστημονικές μεθόδους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κατευθύνσεις που συγκρούονται. Από τη μία πλευρά είναι η υγεία και πρέπει να τηρούνται τα μέτρα αποστασιοποίησης. Από την άλλη πλευρά είναι η οικονομία και η ψυχολογία του κόσμου. Αν πεις ότι θέλω από Δευτέρα να ανοίξω την Α, τη Β ή τη Γ δραστηριότητα, πρέπει να δεις με βάση τα στοιχεία που διαθέτεις και να κάνεις πρόβλεψη, για το ποιες επιπτώσεις θα έχει το κάθε άνοιγμα στην επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου. Είναι δεδομένο ότι κάθε άνοιγμα θα έχει και την αντίστοιχη επιβάρυνση. Στη συνέχεια πρέπει να δεις τις δομές υγείας και αν μπορούν να διαχειριστούν την επιβάρυνση από το κάθε άνοιγμα. Αν μπορούν να την αντέξουν, πηγαίνεις στο επόμενο βήμα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπολογίσεις και κάποιες άλλες επιδημιολογικές παραμέτρους, όπως, για παράδειγμα, αν θα έρθει το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού στη χώρα μας. Αν δεν μπορείς να διαχειριστείς όλες τις παραμέτρους, δεν προχωρείς στο άνοιγμα. Θέλω να πιστεύω ότι η αρμόδια επιτροπή έχει αυτήν την προσέγγιση», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κιουμής.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr