Άνοιγμα σχολείων: Ανησυχία λοιμωξιολόγων για την επιστροφή - Μήνυμα στους γονείς
Μία ημέρα πριν το άνοιγμα των σχολείων οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους - Οι συμβουλές στους γονείς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων καθώς από τη μια μεριά υποστηρίζουν ότι έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία, αφού τα παιδιά δεν μεταδίδουν εύκολα τον κορονοϊό αλλά από την άλλη υπάρχει ανησυχία για τη χρονική στιγμή που αποφασίστηκε η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, καθώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη η εικόνα στο επιδημιολογικό φορτίο λόγω του κορονοϊού από τη χαλάρωση των εορτών των Χριστουγέννων.
O πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σχολιάζει, μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Τώρα, ό,τι συμβαίνει» το άνοιγμα των σχολείων και απαντά με ποια κριτήρια θα άνοιγαν και περισσότερες βαθμίδες εκπαίδευσης αλλά και τι θα μπορούσε να γίνει έτσι ώστε να μπορέσει να ανοίξει και το λιανεμπόριο για να ισορροπήσει η οικονομία.
Αυτό που ανησυχεί τον κ. Εξαδάκτυλο είναι η χρονική στιγμή που ανοίγουν τα σχολεία, αν και όπως ανέφερε, δεν έχει πλέον σημασία εφόσον η απόφαση για το άνοιγμά τους έχει παρθεί. «Πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μια προσπάθεια ώστε αυτό το πρώτο βήμα άρσης του lockdown να γίνει με ασφάλεια. Εδώ θα παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο οι γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια να μη δουν το άνοιγμα των σχολείων ως μια ευκαιρία κοινωνικοποίησης δικής τους. Δηλαδή θα πρέπει να μην το δουν σαν μια ευκαιρία να συναντηθούν οι γονείς των παιδιών που αναπτύσσουν και φιλικές σχέσεις μεταξύ τους, να μην συναντιούνται το πρωί ή το μεσημέρι να πιουν καφέ η να συζητούν, γιατί ειδικά την ώρα που κάνουμε διάλειμμα ή πίνουμε καφέ, κατεβαίνουν οι μάσκες και εκεί υπάρχει διάδοση του κορονοϊού», τόνισε.
Μήνυμα στους γονείς για το άνοιγμα των σχολείων
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών υπογράμμισε ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί αν το παιδί τους παρουσιάσει το παραμικρό σύμπτωμα, δεν θα πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο, αλλά θα πρέπει να αναζητηθεί η βοήθεια του παιδιάτρου άμεσα. «Το κρυολόγημα που θα αντιμετώπιζε η μαμά παραδοσιακά και σε δύο ημέρες περνούσε στο σπίτι, χωρίς να ζητήσει τη βοήθεια του παιδιάτρου, τώρα θα πρέπει να ζητείται η συμβουλή του ακόμη και για ένα ασήμαντο σύμπτωμα του παιδιού», σημείωσε. «Ξέρουμε ότι τα παιδιά παρουσιάζουν πολύ ελαφρά ή ακόμη και καθόλου συμπτώματα αν τυχόν προσβληθούν από Covid-19 και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει τα μικρά παιδιά να μένουν στο σπίτι», ανέφερε.
Όσον αφορά στο άνοιγμα των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων, ο κ. Εξαδάχτυλος ανέφερε ότι αν είμαστε σε ασφαλές περιβάλλον όλα πρέπει να ανοίξουν. «Δεν είπε κανείς ότι πρέπει να καθόμαστε σε αυτή τη μίζερη κατάσταση, αλλά αυτό θα το καθορίσουν τα δεδομένα που θα πρέπει να δείχνουν μικρή διασπορά του ιού στην κοινότητα και να αρθεί η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας», επεσήμανε. Είναι η πρώτη φορά - το Σάββατο- που εντοπίζεται μείωση της τάξεως του 7-8% στις εντατικές, το οποίο είναι παρήγορο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Πάντως, ανασταλτικός παράγοντας για το άνοιγμα και των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων είναι οι «κόκκινες περιοχές» στην Αττική, αφού ο αριθμός των νοσηλευομένων αυξήθηκε. «Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση της ευδαιμονίας που όλα είναι πίσω μας. Κάνουμε διστακτικά βήματα όπου είναι απολύτως αναγκαία», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο δίλημμα «λιανεμπόριο ή σχολεία» που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η επιτροπή των ειδικών. «Ή το ένα θα γινόταν ή το άλλο. Η πλειοψηφία απάντησε το σχολείο, η μειοψηφία το λιανεμπόριο. Τα διλήμματα αυτά, που είναι σκληρά και δύσκολα τα θέτει η άνιση μάχη που δίνουμε με τον ιό. Κατά τη δική μου άποψη, είναι σημαντικότερο να κρατηθεί η δουλειά και το εισόδημα του σπιτιού από το να επιστρέψει το παιδάκι στο φυσικό του περιβάλλον μια εβδομάδα νωρίτερα», είπε.
Γώγος: Είναι ήπιο βήμα, τα παιδιά δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό
Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε ότι υπάρχει μια ασφάλεια για το άνοιγμα των Δημοτικών, αλλά πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα και σταδιακή προσέλευση των μαθητών για να μην δημιουργηθεί συγχρωτισμός. «Είναι ήπιο βήμα, τα παιδιά δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό, είναι μια ομάδα σχετικά ασφαλής για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία απεμπλοκής μας από αυτή την απομόνωση. Η κοινωνική και η οικονομική δραστηριότητα έχει μείνει πίσω και μας ανησυχεί. Ο λόγος που μείναμε πίσω για την Γ' λυκείου ήταν για να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα. Θα δούμε ξανά τα δεδομένα και είναι όλα τα σενάρια ανοιχτά, η ανάγκη να γυρίσουν στο σχολείο τα παιδιά υπάρχει, τα θέματα είναι σοβαρά, η εξ’ αποστάσεως μάθηση δεν είναι πανάκεια» σημείωσε.
Για το λιανεμπόριο ο καθηγητής υπογράμμισε: «Καταλαβαίνω το πρόβλημα, το νιώθω, υπάρχει ανεργία και ψυχολογική επιβάρυνση. Στην επιτροπή συμμετέχει και ένας ψυχίατρος για να μας δίνει συμβουλές και για αυτό το κομμάτι, αλλά θέλει προσεκτικά βήματα και είμαστε με το μάτι καρφωμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα. Η πολιτεία πρέπει να λαμβάνει υπόψιν και τέτοιες παραμέτρους, αλλά πάνω από όλα είναι η δημόσια υγεία».
Όσον αφορά την πιθανότητα ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, ο κ Γώγος είπε: «Όλοι φοβόμαστε για ένα τρίτο κύμα, υπήρχε ένα πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα εμβολίων αλλά μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε έναν σημαντικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Από αυτή την ιστορία να μείνει η τεράστια σημασία της δημόσιας υγείας και της περίθαλψης στης Ελλάδα».
Καπραβέλος: Yψηλού ρίσκου κίνηση το άνοιγμα των σχολείων
O διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος αναφέρθηκε σε μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων. «Βλέπω μια υψηλού ρίσκου κίνηση τη στιγμή που δεν έχουν καταγραφεί ακόμη οι επιπτώσεις από τη χαλάρωση των γιορτών, για αυτό θα το ήθελα αργότερα το άνοιγμα των σχολείων. Φοβάμαι μήπως η κινητικότητα ευνοήσει το άνοιξε κλείσε και αυτό δεν είναι καλό. Θα θέλαμε στη Θεσσαλονίκη να άνοιγαν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα, να είχαμε ακολουθήσει μια πιο λογική προσέγγιση», είπε.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο κ.Καπραβέλος τόνισε ότι προχωράει η φυσική ανοσία. «Βλέπω μια αποσυμφόρηση, πρέπει όλα αυτά να επιδράσουν και στη συμπεριφορά μας. Να ξεχάσουμε μαζικές συναθροίσεις, χορούς και γιορτές γιατί ο ιός θα είναι εδώ για αρκετό ακόμη διάστημα. Να το δούμε με προσοχή τι ανοίγει και πότε. Ήταν μια ανείπωτη τραγωδία, δεν την έχουμε ξαναζήσει, να μην την ξαναζήσουμε» σημείωσε.
Η πρώτη ομιλία του Τραμπ ως 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ: «Η χρυσή εποχή της Αμερικής ξεκινά τώρα»
Αστυνομικός της Βουλής: Βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με ανήλικους σε ψηφιακό μέσο κατοχής του
«Απόβαση» Chevron στη Νότια Ελλάδα: Άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ζήτησε η αμερικανική εταιρεία
A Complete Unknown: Η αληθινή ιστορία πίσω από την άνοδο του Bob Dylan
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr