Καθηγητής ΑΠΘ: Νέο στέλεχος κορονοϊού με 17 μεταλλάξεις - 70 φορές πιο μεταδοτικό, το ίδιο θανατηφόρο
Κατά τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ, το νέο στέλεχος μπορεί να αυξήσει το δείκτη μεταδοτικότητας, το R, κατά 0,4.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Νέο στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο περιέχει συνολικά 17 μεταλλάξεις και δεν αποτελεί μία απλή μετάλλαξη της αρχικής μορφή του ιού, αποτελεί αυτό το νέο είδος που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Τριανταφύλλίδη. Αυτό το νέο στέλεχος είναι κατά περίπου 70 φορές περισσότερο μεταδοτικό από αυτό που εντοπίστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο στην Κίνα, ωστόσο, το παρήγορο είναι ότι δεν πρόκειται για πιο θανατηφόρο. Μάλιστα, μπορεί να αυξήσει το δείκτη μεταδοτικότητας, το R, κατά 0,4.
Κατά τον κ. Τριανταφυλλίδη τα υπάρχοντα εμβόλια πρέπει να γίνονται, ενώ ακόμα κι αν σημειωθεί κι άλλη μετάλλαξη του νέου στελέχους στην πρωτεΐνη της ακίδας του κορονοϊού, η οποία προσδένεται στα κύτταρά μας, η νέα τεχνολογία MRNA βοηθάει, ώστε να δημιουργηθεί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ένα νέο εμβόλιο, γεγονός που αποτελεί ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μήνυμα. Σε ό,τι αφορά τα τεστ, ο καθηγητής σημειώνει στο ethnos.gr ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα τα rapid tests να μην μπορούν να ιχνηλατήσουν το νέο στέλεχος και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η χρήση των μοριακών τεστ ή ακόμα και η χρήση άλλων πιο εξειδικευμένων τεστς, με αλληλούχιση όλου του γονιδιώματος (RNA) του κορoνοϊού για απρόσκοπτη παρακολούθηση της εξέλιξης (μεταλλάξεών) του.
«Υπάρχει προβληματισμός με αυτό το καινούργιο στέλεχος, για το αν θα μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν τα υπάρχοντα εμβόλια. Πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνουν πειράματα. Παρ’ όλα αυτά, όμως, επειδή ο ιός έχει σύστημα επιδιόρθωσης των βλαβών, μάλλον δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα εμβόλια. Αλλά, ακόμη και εάν υπάρξει, με την τεχνολογία mRNA σύντομα θα μπορεί να αναπτυχθεί ένα νέο εμβόλιο, όπως συμβαίνει στη γρίπη. Επίσης, τα εμβόλια για τον κορονοϊό θεωρώ δεδομένο ότι θα είναι πιο αποτελεσματικά από αυτά της γρίπης», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Το τρίτο στέλεχος σε ένα χρόνο
Κατά τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ, αυτό που εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 14 του περασμένου Σεπτεμβρίου, είναι το τρίτο διαφορετικό στέλεχος του ιού από τότε που εντοπίστηκε, πριν από ένα χρόνο. Το πρώτο εντοπίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Κεντρική Ευρώπη και το δεύτερο το καλοκαίρι στην Ισπανία. Τα δύο προηγούμενα ήταν δέκα φορές πιο μεταδοτικά από το αρχικό στέλεχος του ιού, αυτό της Κίνας, ενώ το τελευταίο είναι εβδομήντα φορές πιο μεταδοτικό. Ωστόσο, κανένα δεν είναι περισσότερο θανατηφόρο από το αρχικό.
«Θα έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη ανησυχία ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο στέλεχος, από τις 17 μεταλλάξεις του οι οκτώ αφορούν την πρωτεΐνη της ακίδας του ιού, που αποτελεί το κλειδί που χρησιμοποιεί ο ιός, για να ξεκλειδώσει την κερκόπορτα για την είσοδό του στα κύτταρα του σώματός μας, διότι αυτή προσδένεται στα κύτταρά μας. Γι’ αυτό το λόγο αυτό το στέλεχος είναι και περισσότερο μεταδοτικό. Επίσης, αυτό το στέλεχος μπορεί να βρει και δεύτερη κερκόπορτα για να μπει στα κύτταρά μας. Οπότε, αν κάποια εμβόλια έχουν βρει τον τρόπο να διαφυλάξουν τη μία κερκόπορτα, ο ιός μπορεί να μπει από τη δεύτερη.
Ωστόσο, η νέα τεχνολογία με το mRNA είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση και του νέου στελέχους, αφού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να παρασκευαστεί ένα ακόμα εμβόλιο, ώστε να αντιμετωπιστεί και αυτό το στέλεχος του ιού. Αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα από όλα. Σε κάθε περίπτωση όλα τα εμβόλια που είναι ήδη έτοιμα, θα πρέπει να γίνονται, διότι είναι πολύ χρήσιμα. Επίσης, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, τα οποία θα πρέπει να τα ακολουθούμε τουλάχιστον μέχρι να εμβολιαστεί το 75% του πληθυσμού», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τριανταφυλλίδης.
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr