Αυτός είναι ο Αλβέρτος Μπουρλά: Φίλοι του μιλούν στο ethnos.gr για τον CEO της Pfizer
Δύο στενοί φίλοι του Άκη Μπουρλά, ο καθηγητής του ΑΠΘ Λυσίμαχος Παπάζογλου και ο Χρήστος Κ. μιλούν στο ethnos.gr για τον Θεσσαλονικιό CEO της Pfizer🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
«Για μας είναι ο Άκης, ο φίλος μας που βγαίναμε τα βράδια στο "Ηλιοτρόπιο" στην Ναυαρίνου και αργότερα μεγαλώνοντας στις ταβέρνες στα Κάστρα. Περιμένουμε να έρθει να τον δούμε γρήγορα στη Θεσσαλονίκη» λένε στο ethnos.gr ο συμμαθητής του Αλβέρτου Μπουρλά και αργότερα συμφοιτητής του στην Κτηνιατρική Λυσίμαχος Παπάζογλου και ο επιστήθιος φίλος του, ο ελεύθερος επαγγελματίας Χρήστος Κ.
Ο Θεσσαλονικιός CEO της Pfizer γεννήθηκε από γονείς Εβραίους οι οποίοι κατάφεραν να σωθούν από το Ολοκαύτωμα. Ο πατέρας του κατέφυγε στην Αθήνα ενώ η οικογένεια της μητέρας του σχεδόν εξολοθρεύτηκε με την ίδια να κρύβεται στη Θεσσαλονίκη σε σπίτι μεικτής οικογένειας (Χριστιανοεβραίων) και τελικά να σώζεται.
«Από τα μαθητικά του χρόνια είχε ηγετική φυσιογνωμία, πρόεδρος στα μαθητικά συμβούλια στο 10ο Γυμνάσιο μέχρι και το Λύκειο, ενώ και στο πανεπιστήμιο το όνομά του ‘ακούγονταν΄» θυμάται ο συμμαθητής του και καλύτερός του φίλος Χ.Κ., προσθέτοντας ότι ήταν πολύ καλός μαθητής και από μικρός ήθελε να γίνει κτηνίατρος. Αρχές της δεκαετίας του ‘70 ήταν Λυκόπουλο στην 6η Αγέλη Ναυτοπροσκόπων Λευκού Πύργου με αρχηγό τον Παναγιώτη Κουκουβίτη.
Δείτε εδώ όλη τη συνέντευξη του φίλου και συμφοιτητή του Αλβέρτου Μπουρλά Λυσίμαχου Παπάζογλου στο ethnos.gr:
Δεν άφησε ποτέ αναπάντητη πρόκληση
«Ο Άκης ήταν ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος, χαμηλών τόνων, πραγματιστής και ο πρωταρχικός του στόχος ήταν να μείνει στο πανεπιστήμιο μετά το διδακτορικό. Δυστυχώς, όμως, δεν υπήρχαν θέσεις τότε, ενώ προέκυψε και το ενδιαφέρον της Pfizer στην Αθήνα αρχικά» είπε στο ethnos.gr ο καθηγητής χειρουργικής και διευθυντής της κλινικής των ζώων συντροφιάς του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Λυσίμαχος Παπάζογλου. Με τον καθηγητή του ΑΠΘ γνωρίστηκαν μαζί το 1979 στο φροντιστήριο «Κορυφή» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου πήγαιναν και οι δύο για να προετοιμαστούν για τις πανελλήνιες.
Πέρασαν και οι δύο στην Κτηνιατρική, έκαναν ακόμη πιο στενή παρέα την περίοδο των μεταπτυχιακών σπουδών ενώ υπηρέτησαν αργότερα μαζί και στο στρατό (υγειονομικό). «Κάναμε μια φυσιολογική φοιτητική ζωή όπως όλα τα παιδιά» θυμάται ο κ. Παπάζογλου, ενώ δεν ξεχνά την έφεσή του στα στατιστικά πακέτα. Ο Αλβέρτος Μπουρλά ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1991 στην ίδια Σχολή, στο αντικείμενο της Βιοτεχνολογίας της Αναπαραγωγής, υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου καθηγητή Παύλου Τσακάλωφ. «Ως άνθρωπος είχε πάντοτε όραμα αλλά ήταν μετριόφρων. Δεν ήταν υπερφίαλος, ήξερε πάντοτε που βαδίζει και δεν άφησε ποτέ αναπάντητη πρόκληση» πρόσθεσε ο κ. Παπάζογλου.
Ο Γκάλης, ο Άρης, το Παλέ και η ΠΑΣΠ
Πολιτικοποιημένος, πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών με την ΠΑΣΠ (φοιτητική νεολαία του ΠΑΣΟΚ), μπασκετικός και «άρρωστος» Αρειανός συνήθιζε να πηγαίνει στο Παλέ Ντε Σπορ για να υποστηρίξει την μεγάλη του αγάπη τον Άρη την εποχή που μεσουρανούσε ο Γκάλης και ο Γιαννάκης. Από μικρός έπαιζε με την κιθάρα του τραγούδια που κυριαρχούσαν στην μεταπολίτευση ενώ αγαπημένος του συνθέτης ήταν ο Μάνος Χατζηδάκης.
Ταυτισμένος με τη γενέτειρά του, την επισκέπτεται συχνά με τελευταία φορά το περασμένο καλοκαίρι. «Ήρθε τον Αύγουστο και έφυγε τον Σεπτέμβριο. Πέρα από τη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε και τη Χαλκιδική. Είναι ταπεινός άνθρωπος, ανοιχτός. Χαμηλών τόνων, δεν ήταν ούτε του φαίνεσται, ούτε του δείχνεσται. Ανέκαθεν είχε μια φυσιολογική ζωή, ακολουθώντας το δρόμο του. Ιδιαίτερα κοινωνικός, το σπίτι του στην Χαλκιδική μετατρέπεται πολλές φορές σε ‘κέντρο διερχομένων’ από τους φίλους του που τον επισκέπτονται να το δουν» είπε, χαριτολογώντας, στο ethnos.gr, ο Χ.Κ.
Δεν μιλούσε για το εμβόλιο
Οι δύο φίλοι από τα μαθητικά χρόνια βρέθηκαν πρόσφατα στην τελευταία επίσκεψή του CEO της Pfizer στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο. Ούτε όμως και τότε είπε κάτι για το εμβόλιο και τη διαδικασία που ακολουθείται μέχρι να βγει στην αγορά, αν και αυτή την περίοδο στο μυαλό του ήταν πως θα καταφέρει να βγάλει το εμβόλιο όσο πιο γρήγορα γίνεται, τονίζει ο κ. Χρήστος.
«Δε μας έλεγε πολλά πράγματα για τα εμβόλια που ετοίμαζε. Αλλά και στην Αμερική που ήταν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης δεν έβγαινε από το σπίτι του και από κει ‘έτρεχε΄ όλες τις διαδικασίες. Ήταν πολύ δύσκολα» είπε στο ethnos.gr o κ. Παπάζογλου. Και οι δύο φίλοι του Άκη όταν ο τελευταίος ανακοίνωσε την ιστορική επιτυχία της ανακάλυψης του εμβολίου στη μάχη κατά του κορoνοϊού νιώθουν περήφανοι.
Επιστροφή στο ΑΠΘ μετά από 28 χρόνια
Είκοσι οχτώ χρόνια μετά τον αποχωρισμό του από την γενέτειρά του προκειμένου να εργαστεί στον τομέα της κτηνιατρικής φαρμακευτικής της Pfizer και ως τεχνικός διευθυντής για το τμήμα υγείας των ζώων της εταιρίας στην Ελλάδα το πανεπιστήμιό του, το ΑΠΘ, τον τίμησε με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Ο κ. Μπουρλά ανέβηκε πέρσι τον Δεκέμβριο συγκινημένος, στο βήμα, καθώς όπως είπε στην ίδια αίθουσα πριν από 30 χρόνια είδε για πρώτη φορά τον πατέρα του να δακρύζει όταν αναγορεύτηκε διδάκτορας.
Όπως παρατήρησε τότε αστειευόμενος, πολλοί από τους φίλους που ήταν τότε στην αίθουσα είναι και τώρα απλά πολλοί είναι πλέον με περισσότερα κιλά και λιγότερα μαλλιά. Στην ομιλία του παραδέχθηκε ότι η συμβολή του ΑΠΘ στην επιτυχία του υπερβαίνει τα όρια της επιστημονικής γνώσης καθώς καθηγητές και συμφοιτητές διαμόρφωσαν την προσωπικότητα του από τα 18 έως 28 του χρόνια, τη δεκαετία στην οποία φοίτησε στο πανεπιστήμιο.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr