Κορονοϊός: Κίνδυνος να χαθεί το παιχνίδι των ιχνηλατήσεων
Γιατροί σημειώνουν στο ethnos.gr ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο γίνεται δυσκολότερη η δυνατότητα δεινέργειας ιχνηλατήσεων ακόμα και στις στενές επαφές του κάθε ασθενούς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σοβαρός είναι ο κίνδυνος να γίνει ανεπαρκές και εν πολλοίς... «άσφαιρο» το σημαντικότατο μέχρι σήμερα «όπλο» των ιχνηλατήσεων στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι γιατρών στο ethnos.gr, μπορεί μέχρι στιγμής η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη και να τηρούνται τα πρωτόκολλα, ωστόσο, όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, θα είναι πάρα πολύ δύσκολες ενδεχομένως και αδύνατες οι ιχνηλατήσεις στις στενές επαφές του κάθε ασθενούς.
Ως καλύτερη λύση πρόληψης της διασποράς του ιού αλλά και ως μέτρο καλύτερου ελέγχου της κατάστασης, σε περίπτωση που συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων, γιατροί προτείνουν τις κάθετες ιχνηλατήσεις με επαναλαμβανόμενα rapid tests σε χώρους εργασίας με πολλά άτομα, σε δομές υγείας, σε camps προσφύγων, σε γηροκομεία, αστυνομικά τμήματα, φυλακές κτλ.
«Είναι πλέον πολύ δύσκολο να γίνει ιχνηλάτηση των στενών επαφών ασθενών, αφού τα κρούσματα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Αν κάποιος ασθενής έχει μπει σε λεωφορείο, πώς θα μπορεί να γίνει η ιχνηλάτηση; Στην καλύτερη περίπτωση μόνο στην οικογένειά του και στο στενό χώρο της εργασίας του. Θα μπορούσε να είχε εξασφαλιστεί στο θέμα αυτό μία καλύτερη πρακτική δυνατότητα, μόνο αν είχε στελεχωθεί περισσότερο το σύστημα υγείας. Η μόνη λύση πλέον είναι να κάνουμε στοχευμένες κάθετες ιχνηλατήσεις. Επαναλαμβανόμενα rapid tests σε κάθε δομή υγείας, γηροκομείο, φυλακή, αστυνομία, δομές μεταναστών και κάθε χώρο εργασίας με πολλά άτομα, ώστε οι τυχόν θετικοί να απομονώνονται. Αν γινόταν, δε θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Οριζόντιες ιχνηλατήσεις, για παράδειγμα δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην παραλία της Θεσσαλονίκης, δεν έχουν κανένα νόημα», τονίζει στο ethnos.gr η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης.
Για μεγάλη δυσκολία στη δυνατότητα διενέργειας των ιχνηλατήσεων στενών επαφών ασθενών, όσο αυξάνονται τα κρούσματα, κάνει λόγο στο ethnos.gr και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας. «Όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά του ιού, τόσο δυσκολότερη γίνεται η ιχνηλάτηση, αφού δεν μπορούμε να ξέρουμε από πού κόλλησε τον ιό ο κάθε ασθενής. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα να αναφέρω τη Θεσσαλονίκη, όπου δεν είναι δυνατό να γίνει μέσα σε μία ημέρα ιχνηλάτηση σε 500 οικογένειες», σημειώνει ο κ. Νίτσας.
«Αν ξεφύγει η κατάσταση, δε θα μπορούμε να κάνουμε τα πάντα»
Αισιόδοξος ότι μπορεί η κατάσταση να παραμείνει υπό έλεγχο, σε περίπτωση που γίνονται ιχνηλατήσεις στις χαρακτηριζόμενες από τα υγειονομικά πρωτόκολλα ως στενές επαφές κάθε ασθενούς, δηλαδή σε αυτούς που ήρθε σε επαφή για περισσότερο από 15 λεπτά, χωρίς τη χρήση μάσκας και σε απόσταση λιγότερη των δύο μέτρων, εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Φώτης Πατσουράκος. Ωστόσο, ο ίδιος δεν παραλείπει να σημειώσει ότι σε περίπτωση που ξεφύγει ο αριθμός των κρουσμάτων, δε θα είναι δυνατό να εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα.
«Στενή επαφή θεωρείται ο άνθρωπος που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα για περισσότερα από 15 λεπτά, σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων και χωρίς τη χρήση μάσκας. Πρέπει κατά τη γνώμη μου οι ιχνηλατήσεις να περιοριστούν στις στενές επαφές του κάθε ασθενούς και αν υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται και στις υπόλοιπες. Αν εφαρμόσουμε αυτό που λέει το πρωτόκολλο, θα πάμε καλά και ήδη στην Αττική πηγαίνουμε καλά Είναι λογικό ότι αν ξεφύγει η κατάσταση, δε θα μπορέσουμε να κάνουμε τα πάντα. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη, με περισσότερα κρούσματα από την Αττική και με το ¼ των υποδομών, αν συνεχίσει η ίδια κατάσταση, είναι λογικό να μην μπορέσουμε να έχουμε τις ιχνηλατήσεις αλλά και τις μονάδες εντατικής θεραπείας υπό απόλυτο έλεγχο. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο κάναμε 1.000 τεστ την ημέρα και τώρα φτάσαμε τις 30.000. Θα έχουμε και καινούργια μηχανήματα και θα πάμε καλά», λέει στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr